Nieuwste artikelen:

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Erdogan van Turkije wil Assad uit Syrië uitnodigen naar Turkije.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan overweegt om de Syrische...

Paspoorten van miljoenen Syriërs gelekt

Details van meer dan drie miljoen paspoorten zijn gelekt...

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

Leestijd: 3 minuten

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel heeft ingediend waarin wordt opgeroepen tot een herziening van een belangrijke basis in Qatar.

Het Congres stelt vragen over de militaire samenwerking van de VS met Qatar en roept op tot een herziening van een belangrijke Amerikaanse luchtmachtbasis in de regio, vanwege de “relatie” van Doha met Hamas.

Het ontwerp van de Senaat voor de fiscale Nationale Defensiemachtigingswet (NDAA) voor 2025 bevat een amendement van de Republikeinse senator Rick Scott, dat het Pentagon opdraagt een rapport uit te brengen over de “operationele waarde” van de al-Udeid luchtmachtbasis.

Het rapport moet de gevolgen beschrijven voor de operaties van de Amerikaanse luchtmacht in het Midden-Oosten als de VS hun luchtmachtleden zouden verplaatsen van de al-Udeid luchtmachtbasis, evenals de middelen die nodig zouden zijn voor de verhuizing van de troepen.

Al-Udeid is de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in de regio en het voorwaartse hoofdkwartier van alle Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, ook bekend als Centcom. Ongeveer 10.000 Amerikaanse troepen zijn gestationeerd in Qatar.

Het amendement weerspiegelt de aanhoudende frustratie van veel pro-Israëlische wetgevers over de gastvrijheid van Qatar voor Hamas-politieke functionarissen in Doha. Qatar en Egypte zijn de belangrijkste gesprekspartners van de VS met Hamas in wapenstilstandsbesprekingen.

In april riep senior Democratisch wetgever Steny Hoyer ook op om de relatie van de VS met Doha te “heroverwegen”, in reactie op wat hij zei dat Qatar niet in staat was Hamas te dwingen een deal over gijzelaars met Israël te bereiken.

Deze opmerkingen kregen scherpe kritiek van de Qatarese ambassade in Washington DC, die zei dat “de bemiddelaar de schuld geven en bedreigen niet constructief is, vooral niet als het doelwit een vriend en belangrijke niet-NAVO bondgenoot is”.

De ambassadeur van de Golfstaat in de VS, Meshal bin Hamad al-Thani, schreef ook een opiniestuk in de Wall Street Journal, waarin hij stelde dat zijn land Hamas niet steunt.

Opsporen en doden van Hamas-functionarissen


De kritiek van het Congres is een bijzonder gevoelig punt voor Doha, dat gelooft dat de aanvallen ongegrond zijn.

Hamas was tot 2012 gevestigd in Damascus, Syrië, toen het in onmin raakte met de Syrische regering over de burgeroorlog in het land. Qatar stemde ermee in de verbannen leiders te huisvesten op verzoek van de VS om een indirecte communicatielijn met de groep te behouden, zeggen Qatarese functionarissen.

In juni meldde de Wall Street Journal dat zowel Qatar als Egypte Hamas-functionarissen waarschuwden dat ze mogelijk arrestatie, bevriezing van hun tegoeden, sancties en uitzetting uit Doha tegemoet konden zien als ze niet instemden met een staakt-het-vuren met Israël.

Maar de wapenstilstandsbesprekingen blijven vastlopen. Op maandag zei de VS dat er nog steeds verschillen zijn tussen de twee, nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël het recht behoudt om de gevechten te hervatten nadat het zijn gijzelaars heeft teruggenomen.

Het ontwerp van de Senaat voor de Nationale Defensiemachtigingswet (NDAA) zoekt ook naar manieren om de hulp die de VS aan Israël biedt om hoge Hamas-leiders op te sporen en te doden te formaliseren, waarbij het Pentagon elke 90 dagen het Congres moet informeren over de status van de verleende steun.

MEE meldde in mei dat de regering-Biden zich richtte op het opsporen van Hamas-leider in Gaza, Yahya Sinwar, in de hoop dat zijn dood Israël zou overtuigen om “totale overwinning” uit te roepen en een einde te maken aan de oorlog in Gaza.

Huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen, die anoniem spraken vanwege de gevoelige aard van de missie, zeiden dat de VS zijn zoekinspanningen naar Sinwar uitbreidde in de Sinaï, Libanon en Syrië, nadat ze geloofden dat de 61-jarige zich in tunnels diep onder Gaza verborg.

Amerikaanse defensiefunctionarissen en analisten beschouwen al-Udeid als een belangrijke troef voor de VS. In januari bereikte de regering-Biden een overeenkomst om het verblijf op de basis met het Congres met nog eens 10 jaar te verlengen.

MEE meldde in april dat de basis een van de locaties was van waaruit de VS straaljagers inzetten om door Iran op Israël afgevuurde raketten en drones neer te schieten.

Voor 7 oktober meldde MEE dat Israëlische militaire functionarissen in het geheim naar de basis waren gestuurd. Hoewel Qatar Israël niet officieel erkent, onderhoudt het indirecte banden ermee en vallen beide onder het verantwoordelijkheidsgebied van Centcom bij het Pentagon.

Laatste nieuws

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Erdogan van Turkije wil Assad uit Syrië uitnodigen naar Turkije.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan overweegt om de Syrische...

Paspoorten van miljoenen Syriërs gelekt

Details van meer dan drie miljoen paspoorten zijn gelekt...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Republicans hebben een wetsvoorstel ingediend dat gericht is tegen solidariteitskampen voor Gaza op Amerikaanse universiteiten

Het wetsvoorstel beoogt dat universiteiten die federale fondsen ontvangen,...

Amerikaanse functionarissen zijn bezorgd dat een Israëlische aanval op Hezbollah Rusland erbij kan betrekken

De Amerikaanse inlichtingendienst beweert dat de Russische president Vladimir...

Het ICC staat het VK toe om argumenten in te dienen tegen de vervolging van Israëli’s in de Gaza-zaak

In de tussentijd overweegt de VS om de hulpsteiger...

Oorlog in Gaza: Honger ‘erger dan bombardementen’ voor uitgehongerde Palestijnen

Voedsel is schaars, bedorven en vaak onbestaand in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

5 + 2 =

Erdogan van Turkije wil Assad uit Syrië uitnodigen naar Turkije.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan overweegt om de Syrische president Bashar al-Assad uit te nodigen voor een officieel bezoek aan Turkije, met bemiddeling van...

Paspoorten van miljoenen Syriërs gelekt

Details van meer dan drie miljoen paspoorten zijn gelekt in een Turkse Telegram-groep die opriep tot geweld tegen Syriërs. Scans van paspoorten van meer dan...

De VS meldt vooruitgang in de gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza, terwijl de Israëlische spionagechef naar Qatar reist.

Mossad-chef David Barnea wordt in Qatar verwacht om nieuwe onderhandelingen te leiden na een telefoongesprek tussen Biden en Netanyahu. De VS heeft een "doorbraak" aangekondigd...