Nieuwste artikelen:

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Erdogan van Turkije wil Assad uit Syrië uitnodigen naar Turkije.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan overweegt om de Syrische...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Leestijd: 3 minuten

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen.

Toen de Iraanse Raad der Hoeders begin juni de lijst van presidentskandidaten bekendmaakte, waren velen verrast door een specifieke naam: hervormer Masoud Pezeshkian. De Islamitische Republiek heeft de afgelopen jaren geprobeerd hervormers en gematigden buitenspel te zetten en uit te sluiten. De Raad der Hoeders, waarvan de 12 leden direct en indirect worden benoemd door Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei en belast zijn met het screenen van kandidaten, heeft veel sterke hervormingsgezinde kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 28 juni afgewezen.

Pezeshkian is nu de enige kandidaat die door alle hervormers in de verkiezingen wordt gesteund en de enige kandidaat voor degenen die verandering willen. De afgelopen jaren heeft Pezeshkian aangetoond dat hij een echte hervormer is, zowel in gedrag als in principe. Zijn standpunten waren zo duidelijk dat hij aanvankelijk werd gediskwalificeerd in de vroege stadia van de recente parlementsverkiezingen, maar werd hersteld na beroep tegen de beslissing.

Pezeshkian, 70, werd geboren in de Koerdische stad Mahabad in een Azerbeidzjaanse familie. Voor de Islamitische Revolutie van 1979 werd hij in 1976 toegelaten tot de Tabriz University of Medical Sciences om geneeskunde te studeren.

Tijdens de achtjarige Iran-Irak-oorlog was hij verantwoordelijk voor het sturen van medische teams naar de frontlinies en diende hij tegelijkertijd zowel als strijder als dokter.

Pezeshkian’s politieke leven begon met de opkomst van de hervormingsgezinde regering van Mohammad Khatami (1997-2005), toen hij werd benoemd tot plaatsvervangend minister van Volksgezondheid en vervolgens tot minister van Volksgezondheid. Tijdens het presidentschap van principialist Mahmoud Ahmadinejad richtte Pezeshkian zich uitsluitend op zijn medische praktijk. Volgens hem verdiende hij in die tijd goed, genoeg om een huis met een tuin te kopen en financiële steun te verlenen aan zijn familie.

Hij verliet de politiek echter niet en deed mee aan de achtste parlementsverkiezingen. Ondanks verschillende uitdagingen heeft Pezeshkian sindsdien elke verkiezing gewonnen. In 2013 registreerde Pezeshkian zich voor de presidentsverkiezingen, maar trok zich kort daarna terug. Hij deed opnieuw mee in 2021, maar werd gediskwalificeerd door de Raad der Hoeders.

Tijdens de anti-establishmentprotesten in 2021, naar aanleiding van de dood van een vrouw, Mahsa Amini, in politiehechtenis vanwege vermeende schending van de islamitische kledingvoorschriften van het land, verscheen hij op staatstelevisie, bekritiseerde de staat en suggereerde dat Amini werd geslagen en gedood door de zedenpolitie.

Is Pezeshkian een valstrik?

Pezeshkian was een van de drie laatste kandidaten uit het hervormingskamp, maar met de diskwalificatie van Eshaq Jahangiri en Abbas Akhoundi is hij nu de enige kandidaat die wordt gesteund door hervormers. Hervormers hadden eerder gewaarschuwd dat ze de race zouden boycotten als ze niet minstens één kandidaat hadden die door de Raad der Hoeders was goedgekeurd.

Velen waren nog steeds verrast een hervormer op de lijst van kandidaten te zien, omdat ze aannamen dat de hardliners van het land nooit zo’n risico zouden nemen. Een voormalige conservatieve ambtenaar vertelde Middle East Eye dat de primaire besluitvormingskring binnen het establishment “een monster van Pezeshkian wil maken om sommige conservatieve kandidaten bang te maken dat de hervormers de race zouden kunnen winnen en zich terugtrekken ten gunste van de favoriete kandidaat van het establishment.”

“Het establishment had waarschijnlijk niet verwacht dat Pezeshkian een energieke golf zou veroorzaken,” zei de voormalige ambtenaar. “Nu de gematigde koploper Ali Larijani is gediskwalificeerd, geloven velen dat de meeste onafhankelijken en hervormers op Pezeshkian zullen stemmen, waardoor zijn steun toeneemt terwijl hij het opneemt tegen vijf conservatieve rivalen.”

Laatste nieuws

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid...

Erdogan van Turkije wil Assad uit Syrië uitnodigen naar Turkije.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan overweegt om de Syrische...

Paspoorten van miljoenen Syriërs gelekt

Details van meer dan drie miljoen paspoorten zijn gelekt...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Teheran wordt aangespoord om atoombom te ontwikkelen om regionale macht te vergroten.

Ondertussen maken ongedocumenteerde vluchtelingen in het VK zich zorgen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

4 × 8 =

Hamas in Doha leidt tot wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat, voor herziening van een basis in Qatar.

De aanwezigheid van Hamas in Doha heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel heeft ingediend waarin wordt opgeroepen tot een herziening van...

Erdogan van Turkije wil Assad uit Syrië uitnodigen naar Turkije.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan overweegt om de Syrische president Bashar al-Assad uit te nodigen voor een officieel bezoek aan Turkije, met bemiddeling van...

Paspoorten van miljoenen Syriërs gelekt

Details van meer dan drie miljoen paspoorten zijn gelekt in een Turkse Telegram-groep die opriep tot geweld tegen Syriërs. Scans van paspoorten van meer dan...