Leestijd: 3 minuten

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30 miljoen verstrekken aan Israël om tunnels in kaart te brengen en te vernietigen.

Het Congres overweegt de samenwerking tussen de Amerikaanse en Israëlische strijdkrachten op het gebied van tunnelbestrijding te verdiepen als gevolg van de door Hamas geleide aanvallen op 7 oktober op Zuid-Israël.

In een voorgestelde wijziging van de National Defense Authorization Act (NDAA) voor het fiscale jaar 2025, streeft een tweepartijengroep van wetgevers ernaar de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israël op het gebied van anti-tunnel verdedigingscapaciteiten te verbeteren.

De wetgeving is voorgesteld door de Republikeinse Congresleden Joe Wilson, Don Bacon en Doug Lamborn, samen met de Democraten Ruben Gallego, Brad Schneider en Seth Moulton.

Naast het versterken van de samenwerking roepen de wetgevers de VS op om Israël een extra $30 miljoen te verstrekken om ondergrondse tunnels te detecteren, in kaart te brengen en te bestrijden. Vorig jaar verstrekte de VS $47,5 miljoen voor deze inspanningen.

“Israël is een internationale leider in het ontwikkelen van innovatieve defensietechnologieën, inclusief baanbrekende inspanningen om terreur tunnels in kaart te brengen, te detecteren, te vernietigen en erdoorheen te manoeuvreren,” zegt de wetgeving.

“Een dergelijke toename van de gezamenlijke samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israël zal niet alleen Israël ten goede komen, maar zal ook de Verenigde Staten en bondgenoten over de hele wereld helpen die met vergelijkbare uitdagingen van ondergrondse tunnels worden geconfronteerd.”

Palestijns meisje in Gaza

De NDAA is een jaarlijks wetsvoorstel dat het budget voor het Pentagon vaststelt. Het Huis van Afgevaardigden zal de komende dagen de wijziging samen met honderden andere overwegen, net als de Senaat. Een definitieve versie van de NDAA wordt door beide organen aangenomen en door de president van de VS in wet ondertekend.

De regering van president Joe Biden heeft enige kritiek gekregen van progressieve wetgevers vanwege haar onvoorwaardelijke steun aan Israëls oorlog in Gaza. Sinds 7 oktober hebben Amerikaanse wetgevers van beide politieke zijden zich ingespannen om de samenwerking te versterken.

Ondanks spanningen tussen de regering-Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over meningsverschillen betreffende het bestuur van Gaza na de oorlog en burgerlijke Palestijnse slachtoffers, staat de Israëlische leider gepland om op 24 juli Amerikaanse wetgevers in Washington toe te spreken. Hij ontving de uitnodiging van de leider van de meerderheid in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis, Mike Johnson.

Hamas heeft de dodelijke bombardementen van Israël kunnen weerstaan dankzij zijn enorme tunnelinfrastructuur onder Gaza. De aanval van Israël op de enclave heeft ten minste 37.164 mensen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen.

Amerikaanse functionarissen hebben met Israël samengewerkt om de toegang van Hamas tot tunnels af te snijden. In mei nam Israël de grens van Gaza met Egypte over, waarbij werd gezegd dat de maatregel noodzakelijk was om de smokkel van wapens naar Gaza te voorkomen.

In een poging om de aanval te voorkomen en de spanningen tussen Israël en Egypte over beschuldigingen van Hamas-tunnelsmokkel in de Sinaï te verzachten, zette de VS eerder dit jaar technische teams in aan de Egyptische kant van de grens om de beschuldigingen van tunnelsmokkel aan te pakken, meldde MEE eerder.

De NDAA van 2025 wordt uitgewerkt op een moment dat de regering-Biden zelf de militaire aanpak van de VS in Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever herziet, twee theaters waar Amerikaanse functionarissen voor 7 oktober weinig aandacht aan besteedden.

De regering-Biden overweegt ook een plan om de samenwerking met de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit onder de bevoegdheid van Centcom te brengen, een mogelijke herschikking waarvan sommige Amerikaanse functionarissen zeggen dat het plannen voor het bestuur van Gaza na de oorlog zou kunnen bevorderen, meldde MEE op vrijdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

19 + = 23