Nieuwste artikelen:

De VS overweegt plan waarbij Cent-com direct samenwerkt met Palestijnse veiligheidstroepen

Bronnen melden aan Middle East Eye dat het plan...

Israëliërs bestormen de Al-Aqsa Moskee voorafgaand aan de provocerende ‘Vlaggenmars’

Honderden Israëli's hebben de Al-Aqsa Moskee bestormd, onder zware...

Een rechtszaak gericht tegen UNRWA USA heeft tot doel de middelen van Palestijnen uit te putten

De advocaten van de liefdadigheidsorganisatie zeggen dat de rechtszaak...

Israel is toegevoegd aan de VN-‘zwarte lijst’ van partijen die kinderen schaden in conflicten.

Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Naties hebben Israël op de zwarte lijst gezet van landen die misbruik maken van kinderen, nadat Israëlische troepen duizenden Palestijnse kinderen hebben gedood in hun voortdurende oorlog in Gaza.

De plaatsing van Israël werd bevestigd door de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, die op het sociale mediaplatform X zei dat hij de kennisgeving had ontvangen en verontwaardigd was over de zet. Hij deelde ook een opname van het telefoongesprek waarin hij het nieuws van een VN-functionaris ontving.

“Dit is gewoon schandalig en verkeerd,” zei Erdan.

“Ik reageerde op de schandelijke beslissing en zei dat ons leger het meest morele ter wereld is. De enige die op de zwarte lijst staat, is de secretaris-generaal die terrorisme aanmoedigt en gemotiveerd is door haat tegen Israël.”

Stephane Dujarric, een woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, zei tijdens een persbriefing op vrijdag dat een VN-functionaris de Israëlische ambassadeur had gebeld om hem te informeren over de notering als “een beleefdheid die geboden wordt aan landen die nieuw zijn opgenomen” in het jaarlijkse VN-rapport over “Kinderen in Gewapend Conflict”.

De situatie die in het bericht wordt beschreven, benadrukt belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot Israël en Palestijnse groepen in relatie tot de VN-zwarte lijst van entiteiten die kinderen schaden tijdens conflicten. Volgens Stephane Dujarric, de woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, is de voorafgaande kennisgeving aan de landen bedoeld om lekken te voorkomen en de betrokkenen te informeren over hun opname in het rapport.

Het jaarlijkse VN-rapport over kinderen in gewapende conflicten, dat een lijst bevat van partijen die schendingen tegen kinderen begaan zoals moord, verminking en seksueel geweld, zal op 14 juni aan de VN-Veiligheidsraad worden gepresenteerd. Deze lijst omvat zowel staats- als niet-staatsactoren die gedocumenteerd zijn als overtreders van de rechten van kinderen in conflictzones, inclusief groepen zoals Islamitische Staat (IS), al-Shabaab, de Taliban en al-Qaeda.

De lijst voor dit jaar zal ook Palestijnse groepen zoals Hamas en Islamitische Jihad omvatten, zoals gemeld door Reuters, die een VN-functionaris citeert. De toevoeging van deze groepen is te wijten aan hun acties in het voortdurende conflict, die ook schendingen tegen kinderen omvatten.

Bovendien drukte Dujarric zijn schok uit en noemde het onaanvaardbaar dat de Israëlische ambassadeur, Gilad Erdan, publiekelijk een opname deelde van het telefoongesprek waarin hij werd geïnformeerd over de opname van Israël op de lijst. Deze handeling wordt gezien als zeer ongebruikelijk en ongepast in de diplomatieke context.

Het rapport komt tegen de achtergrond van ernstige humanitaire crises in Gaza, waar wordt gemeld dat acties van het Israëlische leger een verwoestende impact hebben op de burgerbevolking, met name kinderen. Instanties zoals UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben de ernstige omstandigheden benadrukt waarmee Palestijnse kinderen in Gaza te maken hebben, inclusief ernstige voedselarmoede en gezondheidscrises. Deze rapporten en de levendige beelden van lijden die op sociale media circuleren, voegen urgentie en zwaarte toe aan de discussies op internationale fora zoals de VN.

Laatste nieuws

De VS overweegt plan waarbij Cent-com direct samenwerkt met Palestijnse veiligheidstroepen

Bronnen melden aan Middle East Eye dat het plan...

Israëliërs bestormen de Al-Aqsa Moskee voorafgaand aan de provocerende ‘Vlaggenmars’

Honderden Israëli's hebben de Al-Aqsa Moskee bestormd, onder zware...

Een rechtszaak gericht tegen UNRWA USA heeft tot doel de middelen van Palestijnen uit te putten

De advocaten van de liefdadigheidsorganisatie zeggen dat de rechtszaak...

Israël raadt zijn burgers aan de Malediven te vermijden na een paspoortverbod.

De regering van de Malediven heeft aangekondigd dat zij...

Nieuwsbrief

Ook intressant

De VS overweegt plan waarbij Cent-com direct samenwerkt met Palestijnse veiligheidstroepen

Bronnen melden aan Middle East Eye dat het plan...

Israëliërs bestormen de Al-Aqsa Moskee voorafgaand aan de provocerende ‘Vlaggenmars’

Honderden Israëli's hebben de Al-Aqsa Moskee bestormd, onder zware...

Een rechtszaak gericht tegen UNRWA USA heeft tot doel de middelen van Palestijnen uit te putten

De advocaten van de liefdadigheidsorganisatie zeggen dat de rechtszaak...

Gigi en Bella Hadid hebben elk $1 miljoen gedoneerd aan Palestina

De supermodelzussen hebben $1 miljoen gedoneerd aan hulpverlening voor...

Israëls Netanyahu zegt dat er geen permanent staakt-het-vuren in Gaza zal zijn totdat Hamas is vernietigd

De opmerkingen van de premier komen een dag nadat...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

96 − = 92

Israëliërs bestormen de Al-Aqsa Moskee voorafgaand aan de provocerende ‘Vlaggenmars’

Honderden Israëli's hebben de Al-Aqsa Moskee bestormd, onder zware bescherming van de Israëlische politie, voorafgaand aan de jaarlijkse extreemrechtse "Vlaggenmars" door bezet Oost-Jeruzalem. Ongeveer 800...

Een rechtszaak gericht tegen UNRWA USA heeft tot doel de middelen van Palestijnen uit te putten

De advocaten van de liefdadigheidsorganisatie zeggen dat de rechtszaak een afleiding is en een poging om solidariteit met de Palestijnen te onderdrukken. Nu de humanitaire...

Israël raadt zijn burgers aan de Malediven te vermijden na een paspoortverbod.

De regering van de Malediven heeft aangekondigd dat zij Israëliërs de toegang tot het land zal ontzeggen te midden van de escalerende publieke woede...