Nieuwste artikelen:

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

De VS overweegt plan waarbij Cent-com direct samenwerkt met Palestijnse veiligheidstroepen

Leestijd: 3 minuten

Bronnen melden aan Middle East Eye dat het plan de banden wil versterken terwijl de regering-Biden zoekt naar bestuursopties voor Gaza na de oorlog.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden overweegt een plan om de samenwerking met de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit onder het toezicht van Centcom te brengen. Dit voorstel, dat volgens sommige Amerikaanse functionarissen de plannen voor het bestuur van Gaza na de oorlog zou kunnen bevorderen, zou de samenwerking tussen de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit en Arabische staten versterken.

Voorstanders van het idee wijzen op de Amerikaanse beslissing om Israël in 2021 onder de verantwoordelijkheid van Centcom te plaatsen. Deze beslissing om Israël te koppelen aan het algemene Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten was bedoeld om Israël beter te integreren met de Arabische bondgenoten van de VS en de uitwisseling van inlichtingen te verdiepen.

De regering-Biden heeft haar Arabische bondgenoten benaderd om vredestroepen naar Gaza te sturen totdat de PA in staat is de veiligheid over te nemen.

De US Security Coordinator (USSC) voor Israël en de Palestijnse Autoriteit werd in 2005 opgericht om de veiligheidstroepen van de PA op te leiden en de coördinatie met Israël te bevorderen. Het kantoor in Jeruzalem is verbonden aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar de chef is een Amerikaanse luitenant-generaal.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden overweegt een strategie om de samenwerking tussen de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit (PA) en het Amerikaanse Centraal Commando (CENTCOM) te versterken. Dit plan is onderdeel van een breder initiatief om effectief bestuur en veiligheid in Gaza na het conflict te waarborgen.

Historisch gezien heeft de VS de PA ondersteund door middel van training en uitrusting via het United States Security Coordinator (USSC) kantoor sinds 2005, maar nu wordt overwogen om deze coördinatie onder CENTCOM te brengen. Deze verschuiving zou mogelijk de integratie en communicatie tussen de PA en de Arabische bondgenoten van de VS kunnen verbeteren. De verplaatsing naar CENTCOM volgt op de eerdere beslissing om Israël onder de verantwoordelijkheid van CENTCOM te plaatsen in 2021, wat bedoeld was om Israël beter te integreren met de Arabische bondgenoten van de VS en de inlichtingendeling te verdiepen.

Er zijn ook voorstellen besproken voor het sturen van vredestroepen naar Gaza door Arabische bondgenoten totdat de PA de veiligheid in het gebied kan overnemen. Dit komt voort uit de erkenning dat de PA op dit moment niet in staat is om zelfstandig de controle over Gaza te nemen. Critici en sommige regionale spelers hebben hun bezorgdheid geuit over de levensvatbaarheid van deze plannen, waarbij enkelen zelfs cynisch suggereren om direct een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris zoals Paul Bremer in te zetten, verwijzend naar zijn rol in Irak na 2003.

Daarnaast worden de politieke complexiteiten van het sturen van de PA naar Gaza benadrukt door experts zoals Yezid Sayigh van het Carnegie Middle East Center, die stellen dat de politiek van deze zet geen stabiele uitkomst garandeert. De onpopulariteit van de PA onder de Palestijnen en hun perceptie als corrupte collaborateurs met Israël versterken deze zorgen.

Ondanks de uitdagingen blijft de Biden-administratie verschillende opties verkennen voor post-conflict stabilisatie in Gaza, hoewel deze plannen nog steeds als conceptueel worden beschouwd en voor aanzienlijke politieke hindernissen staan. De situatie blijft complex, met voortdurende veiligheidsproblemen in de regio, waaronder aanvallen van Israëlische kolonisten en het voortdurende gezag van Hamas in Gaza.

Laatste nieuws

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn...

Israel is toegevoegd aan de VN-‘zwarte lijst’ van partijen die kinderen schaden in conflicten.

De Verenigde Naties hebben Israël op de zwarte lijst...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

73 − 68 =

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30 miljoen verstrekken aan Israël om tunnels in kaart te brengen en te vernietigen. Het Congres overweegt...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn gedood, zijn niet vrijgegeven, maar de video toont wat lijkt op drie onherkenbare lichamen met...