Nieuwste artikelen:

Saoedi-Arabië: vermogende moslims richten zich op luxe woningen in heilige steden, blijkt uit rapport

Leestijd: 3 minuten

Volgens het vastgoedadviesbureau Knight Frank kan de vastgoedmarkt van het koninkrijk een enorme impuls krijgen door de vraag naar luxe woningen die verbonden zijn aan merknamen zoals Versace en Bulgari.

Saoedi-Arabië’s streven om expats aan te trekken en zijn vastgoedmarkt een impuls te geven, kan een flinke boost krijgen door een grotendeels onbenutte demografische groep in het mondiale zuiden: rijke moslims die huizen zoeken in de twee heiligste steden van de islam.

Volgens een rapport gepubliceerd door het vastgoedadviesbureau Knight Frank, ondanks dat westerse media veel aandacht besteden aan de inspanningen van het koninkrijk om luxe strandresorts en de legalisatie van alcohol te bevorderen, is de vraag naar schitterend vastgoed in Saoedi-Arabië gestegen onder moslims met een hoog nettovermogen (HNWI).

“79 procent van onze moslim HNWI-respondenten zou graag binnen de komende vijf jaar een woning willen kopen in een van de heilige steden,” zei Knight Frank, en voegde toe dat het gemiddelde budget voor potentiële kopers in Mekka $5,5 miljoen is terwijl kopers in Medina een gemiddeld budget hebben van $4,6 miljoen.

Knight Frank zei dat Saoedi-Arabië op een onaangeboorde markt voor luxe vastgoed zit omdat de gemiddelde prijzen voor villa’s in de twee steden rond de $600.000 liggen, en dat de markt “aanzienlijk hogere niveaus van luxe woningen” zou kunnen absorberen.

“De interesse van internationale HNWI voor luxe huizen in de Heilige Steden werpt een licht op een nieuw gebied van kansen voor ontwikkelaars en investeerders,” zeiden de auteurs.

Het rapport ondervroeg 506 HNWI’s, waarvan 63 procent van de respondenten afkomstig was uit Indonesië, Maleisië en Turkije. Andere landen die waren opgenomen zijn Algerije; Irak; Iran; Pakistan; India; Maleisië; en Singapore.

Van de respondenten zei 60 procent dat hun voornaamste motief voor het kopen van een huis in Saoedi-Arabië investeringsdoeleinden waren, terwijl 45 procent culturele en religieuze redenen aanhaalde.

De meeste Indonesiërs, Pakistani en Turken gaven de voorkeur aan de heilige stad Mekka, terwijl de meerderheid van de Algerijnen de voorkeur gaf aan de Saoedische hoofdstad Riyad. Het kleine aantal Iraanse respondenten heeft interesse in huizen in de kuststad aan de Rode Zee, Jeddah.

Moslimkopers uit Indonesië, India en Pakistan waren het meest geïnteresseerd in het doen van een aankoop.

Merknamen

Eerder dit jaar onthulde Saoedi-Arabië een nieuw premium verblijfsvisum dat onderstreept hoe het land de rijkste kopers probeert aan te trekken. Het biedt verblijf aan kopers van onroerend goed ter waarde van ten minste $1,06 miljoen, wat het een van de duurste ter wereld maakt.

Een groot deel van de moslims die luxe huizen zoeken in de twee heiligste steden van de islam, zou ook graag merknaamwoningen willen zien zoals die in de VAE zijn opgekomen.

Ontwikkelaars in Dubai hebben geprofiteerd door zich te richten op welvarende kopers die luxe onroerend goed willen dat aan een merknaam is verbonden, zoals de Four Seasons, Bulgari en Armani.

Bijna een derde van de welgestelde moslimkopers die huizen in Mekka bekijken, wil onroerend goed met merknamen zoals Versace, Ritz Carlton en Bulgari.

“We zien al aanzienlijke investeringen en uitbreiding van aanbod in residentieel vastgoed met merknamen in de regio, waarbij Saoedi-Arabië waarschijnlijk een van de meest opwindende nieuwe woningmarkten zal zijn,” zei het rapport.

Het openbare investeringsfonds, voorgezeten door de kroonprins, is een van de belangrijkste drijfveren van deze diversificatie geweest door extra liquiditeit in de markt te pompen zodat banken meer leningen verstrekken.

De inspanning is de woningmarkt in Saoedi-Arabië aan het hervormen, waarbij hypotheekfinanciering nu 23,5 procent van de totale kredietverstrekking van Saoedische banken in 2023 vertegenwoordigt, vergeleken met slechts 12,8 procent in 2019.

De huizenprijzen in Riyad zijn gestegen naar recordniveaus, waarbij appartementen en villa’s nu respectievelijk 26 procent en 21 procent boven hun pieken van 2016 liggen, volgens Knight Frank. Dat heeft sommigen ertoe gebracht te waarschuwen voor een vastgoedbubbel in het woestijnkoninkrijk, met nu dalende woningverkopen.

Woningtransacties, die ongeveer 59 procent van alle vastgoedtransacties naar totale waarde uitmaakten, daalden met 16 procent naar iets minder dan 150.000 verkopen tussen januari en november 2023, merkte het rapport op.

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Ook intressant

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

Libanon: Regering dreigt met hard optreden tegen Syrische vluchtelingen na moord op ambtenaar

Pascal Sleiman werd ontvoerd en vermoord door wat Libanese...

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

50 + = 52

Hamas zegt geen staakt-het-vuren-gesprekken te voeren terwijl Israël doorgaat met zijn offensief op Gaza

Hamas vertelde bemiddelaars dat het zal doorgaan met het boycotten van staakt-het-vuren-gesprekken zolang Israël de Gazastrook blijft belegeren, maar is bereid in te stemmen...

Interim-president van Iran, Mohammad Mokhber beschuldigd van betrokkenheid bij dodelijke aanval op studenten tijdens de Culturele Revolutie

De rol die interim-president Mohammad Mokhber speelde in de dodelijke onderdrukking van studentenactivisten in april 1980 is aan het licht gekomen in een rapport...

Een USAID-aannemer is afgetreden nadat hij beweerde dat zijn werk aan Palestina werd gecensureerd

Volgens The Guardian zou Alexander Smith vorige week een presentatie geven op een interne USAID-conferentie over moeder- en kindsterfte in Gaza en de Westelijke...