Nieuwste artikelen:

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Leestijd: 3 minuten

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten, waaronder de medevoorzitter van de herverkiezingscampagne van de Amerikaanse president Joe Biden, hebben een brief gestuurd naar de regering-Biden waarin wordt opgeroepen tot een grondig onderzoek naar hoe werd geconcludeerd dat Israël Amerikaanse wapens niet in strijd met internationaal recht gebruikte.

Biden gaf in februari een nationaal veiligheidsmemorandum uit, waarin hij zijn administratie opdroeg om van landen die Amerikaanse wapens ontvangen de verzekering te verkrijgen dat deze wapens niet worden gebruikt in strijd met internationaal recht of internationaal humanitair recht.

Als deze verzekeringen niet werden geleverd, zouden wapenverkopen aan dat land worden opgeschort.

In maart stuurde Israël een brief naar de administratie waarin de gevraagde verzekeringen werden geboden. Deze brief werd echter niet openbaar gemaakt.

“In het licht van toenemende geloofwaardige en diep verontrustende rapporten en beschuldigingen dat Israël Amerikaanse wapens op manieren heeft gebruikt die in strijd zijn met Amerikaans en internationaal recht… geloven wij dat het niet in vraag stellen van de verzekeringen van de regering-Netanyahu, op zijn minst, de geest van het NSM-20 proces schendt,” aldus de brief, die voor het eerst werd gemeld door The Intercept.

De brief, ondertekend door prominente progressieve wetgevers waaronder Cori Bush, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio Cortez en Veronica Escobar, roept de regering-Biden op om grondig te evalueren of Israël zich aan het internationaal recht houdt. De brief vraagt de administratie om een volledige uiteenzetting te geven van hoe zij haar beoordeling van Israëls activiteiten in Gaza heeft uitgevoerd, “inclusief of het gebruik van wapens van Amerikaanse oorsprong overeenkomt met de beste praktijken van de VS, of internationaal recht, of enige mensenrechten heeft geschonden.”

De brief vraagt ook of de administratie enige beoordelingen heeft uitgevoerd over de vraag of de uitgifte van buitenlandse militaire verkopen aan Israël na het begin van de oorlog in Gaza in overeenstemming was met internationaal recht. De Democraten willen ook weten of de beperking door Israël van humanitaire hulp aan Gaza een Amerikaanse wet zou kunnen activeren die de wapenverkopen aan het land zou kunnen opschorten.

De wetgevers hebben de administratie tot 1 mei 2024 de tijd gegeven om op hun vragen te reageren.

Israël houdt zich niet aan het internationaal recht

Israëls oorlog in Gaza begon in oktober nadat Hamas een aanval had geleid op Zuid-Israël, waarbij 1.200 mensen werden gedood en meer dan 200 mensen gegijzeld werden. Israël reageerde met volle kracht, lanceerde een bombardementscampagne gevolgd door een grondinvasie die veel van Gaza’s civiele infrastructuur heeft getarget, inclusief scholen, ziekenhuizen, moskeeën en VN-schuilplaatsen.

Tot nu toe hebben Israëlische troepen meer dan 33.000 Palestijnen gedood, van wie de meesten vrouwen en kinderen zijn, wat volgens mensenrechtengroeperingen, VN-experts en verschillende landen neerkomt op genocide door Israël op de inwoners van Gaza.

De onmiddellijke reactie van de regering-Biden op de oorlog was om Israël diplomatieke en militaire steun te bieden door wapenzendingen naar het land te versnellen en VN-Veiligheidsraadresoluties die oproepen tot een staakt-het-vuren in Gaza te blokkeren.

Hoewel functionarissen van Biden tegenover verslaggevers herhaaldelijk hebben gezegd dat ze nog geen conclusies hebben getrokken over de vraag of Israël het internationaal humanitair recht of het internationaal recht in het algemeen schendt, sprak Middle East Eye met verschillende hoogleraren internationaal recht, die allemaal zeiden dat er overweldigend bewijs is dat Israël het internationaal humanitair recht schendt in zijn gedrag in Gaza.

“Neen, Israël houdt zich niet aan het internationaal recht in Gaza. Israël heeft onrechtmatig humanitaire hulp belemmerd, en er is substantieel bewijs dat het onrechtmatig gebruik van uithongering van burgers als oorlogsmethode heeft,” vertelde Adil Haque, hoogleraar recht aan de Rutgers University in de VS, eerder aan MEE.

Laatste nieuws

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Israël heeft nieuwe ‘evacuaties’ bevolen in Rafah in afwachting van militaire actie.

Luchtbombardementen troffen Gaza-stad terwijl het Israëlische leger meldt dat...

De dreiging van Biden om wapenleveranties aan Israël in te houden verhult verdeeldheid over het lot van Hamas.

Gefrustreerd door Israëls weigering om akkoord te gaan met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

5 × = 45

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van Turkse steun aan separatisten in de eilandengroep in de Stille Oceaan. Een populaire Franse radiozender heeft...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een 'nieuwe en verschrikkelijke fase' heeft bereikt. Zuid-Afrika heeft opgeroepen tot een einde aan Israëls "genocidale" oorlog...

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van de grondwet door de emir zou het enige semi-democratische politieke systeem in de Golfregio kunnen...