Nieuwste artikelen:

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

Leestijd: 4 minuten

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha te “heroverwegen” vanwege het onvermogen van Hamas en Israël om een overeenkomst te bereiken over de vrijlating van gijzelaars.

“We delen zijn (Hoyer’s) frustratie dat Hamas en Israël geen overeenkomst hebben bereikt over de vrijlating van de overgebleven gijzelaars,” zei de ambassade van Qatar in een verklaring.

“Maar het beschuldigen en bedreigen van de bemiddelaar is niet constructief, vooral niet wanneer het doelwit een vriend en een grote niet-NAVO bondgenoot is die momenteel 10.000 Amerikaanse troepen huisvest en de grootste militaire aanwezigheid van Amerika in het Midden-Oosten heeft.”

De berisping van Qatar aan Hoyer kwam nadat de Democratische congreslid op maandag een verklaring had uitgebracht waarin stond dat Hamas had gereageerd op het laatste wapenstilstandvoorstel van Israël met “absurde eisen en onuitvoerbare vereisten”.

Hij zei dat Hamas “zijn bemiddelaar Qatar probeerde te gebruiken” om grotere concessies van Israël te verkrijgen, en voegde eraan toe dat Qatar de door de VS aangewezen terroristische organisatie financiert, ondersteunt en huisvest.

De voortdurende geschillen rond de relaties van Qatar met andere landen en groeperingen hebben geleid tot aanzienlijke geopolitieke spanningen. De Golfstaat is vanuit verschillende hoeken bekritiseerd vanwege de vermeende relaties met groeperingen zoals Hamas en de Moslimbroederschap. Terwijl Qatar zich heeft verdedigd tegen deze beschuldigingen, blijft het landschap complex.

Qatar heeft lang kritiek moeten pareren, vooral vanuit het Westen, over zijn banden met bepaalde groepen en zijn media-activiteiten via Al Jazeera, die door sommige supporters van Israël wordt bekritiseerd vanwege de berichtgeving over Palestina.

Geen geluk

In reactie op beschuldigingen van een “pro-Hamas beleid”, die door de Republikeinse senator Ted Budd werden geuit, schreef de Qatarese ambassadeur in de VS, Meshal bin Hamad al-Thani, een opiniestuk in de Wall Street Journal om te verklaren dat zijn land Hamas niet steunt. Deze kritiek werd door Qatar als te kwader trouw gezien, vooral tijdens onderhandelingen namens de VS.

Hamas was gevestigd in Damascus, Syrië, tot 2012, toen het vanwege de Syrische burgeroorlog uit de gratie viel bij de Syrische regering. Op verzoek van de VS stemde Qatar ermee in de verbannen leiderschap van Hamas te huisvesten om een indirecte communicatielijn met de groep te onderhouden, zeggen Qatarese functionarissen.

Voor 7 oktober werkte Qatar ook direct samen met de VS en Israël om elektriciteit voor Gaza te financieren, reconstructieprojecten te financieren en salarissen van verarmde ambtenaren te betalen. Deze betalingen werden goedgekeurd door premier Benjamin Netanyahu en analisten zeggen dat het voordelig was voor Israël om de bezette Westelijke Jordaanoever en de belegerde Gazastrook verdeeld te houden tussen het islamistische Hamas en het seculiere Fatah, de belangrijkste partij in de Palestijnse Autoriteit.

Redder voor de Biden-administratie

Hoewel Qatar thuisbasis is voor Hamas, onderhoudt het ook indirecte banden met Israël en is het een spil in het Amerikaanse veiligheidssysteem in de regio. Middle East Eye meldde dat de Al Udeid-luchtmachtbasis van Qatar een van de locaties was waarvandaan de VS straaljagers lanceerden om raketten en drones af te schieten die door Iran op Israël waren afgevuurd.

In november kon Qatar, samen met Egypte, zijn banden met de VS, Israël en Hamas benutten om een tijdelijk bestand en een deal voor enkele gijzelaars in Gaza te bezegelen.

De afgelopen vijf maanden zijn pogingen om een nieuwe gijzelaarsdeal te sluiten vastgelopen, wat frustrerend is voor de pogingen van de Biden-administratie om de spanningen te verminderen en de focus te verleggen naar naoorlogse plannen voor het bestuur van Gaza.

Hoyer zei dat als Qatar geen druk uitoefent op Hamas om een gijzelaarsdeal te sluiten – inclusief het verdrijven van de politieke leider van Hamas – de VS “zijn relatie met zijn Golflpartner moet heroverwegen”.

Qatar zei dat “geen van de strijdende partijen iets doet voor Qatar”, verwijzend naar Hamas en Israël, “maar het is nuttig om te onthouden dat de bemiddelingsrol van Qatar alleen bestaat omdat we in 2012 door de Verenigde Staten zijn gevraagd deze rol te spelen aangezien, helaas, Israël en Hamas weigeren rechtstreeks met elkaar te spreken.”

Analisten en diplomaten zeggen dat het bereiken van een staakt-het-vuren in de Israël-Palestina-oorlog een grote overwinning zou zijn voor Qatar, waarmee het zijn ambities als troubleshooter van het Midden-Oosten kan realiseren, na zijn rol als bemiddelaar in Afghanistan en leverancier van vloeibaar aardgas aan Europa na de Russische invasie van Oekraïne.

Het lijkt erop dat er een fout is opgetreden in de systeemverwerking, waardoor ik je verzoek niet volledig heb kunnen beantwoorden. Laat me weten als ik je nog met iets anders kan helpen of als je verdere informatie nodig hebt over het onderwerp waar we het over hadden.

Laatste nieuws

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van...

Homoseksuele en transseksuele Irakezen worden geteisterd door bedreigingen, geweld – en nu ook door de wet.

De kwetsbare LGBTQ+-gemeenschap in Irak wordt gegrepen door angst...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Mohammed bin Salman dreigt VAE met blokkade

De Saoedische leider vaart langzaam een andere koers dan...

Staatsinvesteringsfonds van Qatar investeert voor het eerst in Amerikaanse NBA- en NHL-teams

Deal zou Qatar's eerste investering in een Amerikaanse professionele...

Qatar en VAE hervatten diplomatieke banden en heropenen ambassades

Emirati ministerie van Buitenlandse Zaken haalt al-Ula overeenkomst aan...

Qatar bekritiseerd voor niet handhaven cryptoverbod door waakhond financiële misdrijven

In Parijs gevestigde groep zegt dat Qatar niet genoeg...

Arabisch persoverzicht: Egyptische worstelaar vlucht naar Frankrijk, wakkert vragen aan over salarissen

Ondertussen is Soedan teruggekeerd naar handmatige banksystemen en brengt...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

8 × = 56

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van de grondwet door de emir zou het enige semi-democratische politieke systeem in de Golfregio kunnen...

Een legerofficier is afgetreden nadat hij werd ‘achtervolgd’ door de Amerikaanse steun voor de ‘etnische zuivering’ in Gaza.

Het vertrek van majoor Harrison Mann markeert de eerste publieke, hooggeplaatste ontslagname van een Amerikaanse militaire officier en een lid van de inlichtingengemeenschap. Een Amerikaanse...

Homoseksuele en transseksuele Irakezen worden geteisterd door bedreigingen, geweld – en nu ook door de wet.

De kwetsbare LGBTQ+-gemeenschap in Irak wordt gegrepen door angst nu Irak homoseksuele relaties strafbaar stelt. Karrar, een 23-jarige werkloze homoseksuele Irakees die in Babylon woont,...