Nieuwste artikelen:

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Leestijd: 3 minuten


Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit,” zeggen Palestijnse journalisten in Gaza.


Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten, zowel binnen als buiten Gaza, hebben een brief uitgebracht waarin ze Amerikaanse journalisten oproepen om het jaarlijkse diner van de White House correspondents te boycotten. Ze protesteren tegen de Amerikaanse militaire steun aan Israëls acties in Gaza, die volgens hen hebben geleid tot de dood van talrijke Palestijnse journalisten. De brief benadrukt de dringende noodzaak voor actie tegen wat zij beschrijven als de rol van de regering-Biden in de “systematische slachting en vervolging van journalisten in Gaza.”

De brief benadrukt het symbolische blauwe persvest, dat eerder dan bescherming te bieden, een doelwit is geworden in conflictgebieden, waardoor de risico’s voor journalisten in Gaza toenemen. Vanwege de angst voor vergelding zijn veel ondertekenaars anoniem gebleven. Echter, enkele bekende journalisten zoals Bisan Owda, Ali Jadallah, Hosam Salem, Mohammed Zaanoun, Ahmed El-Madhoun en Mohamed Almasri, die vanuit Gaza hebben gerapporteerd, hebben de brief openlijk ondertekend.

De brief van Palestijnse journalisten bevat ook handtekeningen van bekende journalisten die buiten Gaza werken, zoals Mariam Barghouti, Mohammed El Kurd en Said Arikat, de chef van het Washington-bureau voor de krant Al-Quds.

Het conflict waarnaar in de brief wordt verwezen, escaleerde in oktober, na een aanval door Hamas en andere Palestijnse gewapende groepen op Zuid-Israël, wat resulteerde in 1.200 doden en meer dan 200 gijzelaars. Als reactie verklaarde Israël de oorlog en startte een hevig bombardement en een grondinvasie in Gaza, wat leidde tot de dood van meer dan 33.000 Palestijnen.

Deze intense periode van conflict is gekenmerkt door aanzienlijke slachtoffers onder journalisten, met in de brief de vermelding dat ten minste 125 journalisten zijn gedood. Dit cijfer vertegenwoordigt 10% van de gemeenschap van journalisten in Gaza, wat de extreme risico’s benadrukt waarmee media-personeel in conflictzones wordt geconfronteerd.

De brief wijst op het gebrek aan aandacht en verslaggeving over de moord op journalisten in Gaza tijdens de oorlog van Israël.

Christine Amanpour van CNN verklaarde onlangs dat het probleem met de verslaggeving over de oorlog in Gaza was dat er “geen journalisten ter plaatse in Gaza” waren. Deze opmerking leidde tot verontwaardiging onder Palestijnse journalisten die zeiden dat de opmerking neerkwam op het negeren van hun werk in Gaza.

Amanpour verduidelijkte snel dat ze bedoelde dat er geen “onafhankelijke, westerse journalisten” in de enclave waren die over de oorlog rapporteerden, maar deze opmerkingen werden verder bekritiseerd omdat ze suggereren dat Palestijnse journalisten hun verhalen niet nauwkeurig kunnen vertellen.

“We kunnen de rol van het White House Correspondents’ Dinner bij het legitimeren en witwassen van dezelfde dodelijke propaganda en beleid van de regering-Biden niet over het hoofd zien tijdens de dagelijkse persbriefings, waarbij journalisten samenkomen om met de president te zitten en te lachen, terwijl zijn medeplichtigheid aan de moorden op en het richten op Palestijnse journalisten in Gaza wordt genegeerd,” zei Nasser Abu Baker, voorzitter van het Palestijnse Journalisten Syndicaat, in een verklaring.

“Voor onze leden en collega’s in Gaza roepen wij, het Palestijnse Journalisten Syndicaat, onze collega-journalisten op om het White House Correspondents’ Dinner te boycotten. Laat afwezigheid luider spreken dan welke woorden we ook aan die tafel zouden kunnen uitspreken.”

Laatste nieuws

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Nieuwsbrief

Ook intressant

De president van Iran, Ebrahim Raisi, is omgekomen bij een helikoptercrash.

De helikopter stortte neer terwijl hij een bergachtig terrein...

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van...

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 7 = 21

Geen enkele plek is veilig’ in Gaza, aangezien 800.000 Palestijnen Rafah ontvluchten

Zware bombardementen richten zich op gebieden in Gaza en het Israëlische leger geeft een nieuwe evacuatieorder uit voor het noorden. Bijna 800.000 Palestijnen zijn gevlucht...

Israël heeft de VS overrompeld en gezegd dat het Iran pas na de Pesach-feestdagen zou aanvallen.

De beperkte aanval kwam slechts enkele uren nadat de Amerikaanse minister van Defensie had gesproken met zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant over de toenemende...

Frans rapport beschuldigt Turkije van inmenging in de onrust in Nieuw-Caledonië.

Bronnen in Ankara amuseren zich over ongegronde beschuldigingen van Turkse steun aan separatisten in de eilandengroep in de Stille Oceaan. Een populaire Franse radiozender heeft...