Nieuwste artikelen:

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Leestijd: 4 minuten

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen.

Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval op Israël, waarbij meer dan 300 drones en raketten richting het land werden afgevuurd, waarvan de meeste werden onderschept. Dit was de eerste directe militaire aanval van Iran op Israëlisch grondgebied. De aanval was een reactie op Israëlische aanvallen eerder deze maand op het Iraanse consulaire gebouw in Syrië, waarbij zeven officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde, inclusief twee hogere commandanten, omkwamen.

Iran informeerde Washington dat zijn aanvallen op Israël “beperkt” zouden zijn en bedoeld voor zelfverdediging, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian op zondag. Amirabdollahian verklaarde dat Iran “niet zou aarzelen” om zichzelf te beschermen tegen “nieuwe agressie”.

Middle East Eye bekijkt wat we tot nu toe weten over de projectielen die zaterdagavond naar Israël werden gelanceerd en welke landen betrokken waren bij het neerhalen ervan.

Volgens Israëlische militaire functionarissen werden ongeveer 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten afgevuurd richting Israël. De functionarissen zeiden dat de meeste werden gelanceerd vanuit Iran, maar sommige kwamen uit Irak en Jemen. De Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari zei dat 99 procent van de luchtdreigingen werd onderschept. Geen van de 170 drones bereikte Israëlisch grondgebied, zei hij, terwijl 25 van de 30 kruisraketten werden neergehaald door Israël. Een klein aantal ballistische raketten doorbrak de Israëlische verdediging en trof de luchtmachtbasis Nevatim in het zuiden van Israël. Hagari zei dat dit lichte structurele schade aan de faciliteit veroorzaakte, maar dat de basis nog steeds functioneerde.

Een jong Palestijns Bedoeïen meisje raakte ernstig gewond toen scherven van een onderschepte ballistische raket haar ouderlijk huis raakten nabij Arad, in de zuidelijke Negev-regio. “Voor zover wij weten, zijn er geen andere slachtoffers gevallen, behalve zij,” zei Hagari. De drones waren hoogstwaarschijnlijk Shahed zweefmunitie, die ongeveer 20 kg explosieven draagt, volgens de in de VS gevestigde wapenexpert Jeffrey Lewis. Hoewel nog niet duidelijk is welke raketten zaterdag werden gebruikt, heeft Iran verschillende soorten kruisraketten in zijn arsenaal, waaronder de Kh-55, een luchtgelanceerde, kernwapencapabele raket met een bereik van maximaal 3000 km. Teheran bezit ook de Khalid Farzh, een geavanceerde antischeepsraket die 1000 kg aan koppen kan dragen met een bereik van 300 km. Fabian Hinz, een militair analist en onderzoeker, schreef op X dat de meest waarschijnlijke kruisraket die gebruikt werd bij de aanval de Paveh was, die deel uitmaakt van de familie van Soumar kruisraketten. Deze heeft een bereik van 1650 km en is daarom in staat Israël te raken. Hinz merkte op dat verschillende versies van de Paveh door Iran zijn verkocht aan de Houthi’s in Jemen en de Populaire Mobilisatiekrachten in Irak.


Wie heeft de rakketten onderschept.

De drones en raketten van Iran werden onderschept door Israël, de VS, het VK, Frankrijk en Jordanië. Video’s op sociale media toonden hoe de Arrow- en Iron Dome-systemen van Israël de luchtdreigingen afweerden. De Arrow, ontwikkeld in samenwerking met de VS, is een oppervlak-naar-oppervlak raket systeem dat buiten de atmosfeer werkt om langeafstandsraketten af te weren. Het is bedoeld om raketten te onderscheppen voordat ze hun afdaling naar een doelwit beginnen.

In november gebruikte Israël het Arrow-verdedigingssysteem om met succes ballistische raketten te onderscheppen die door de Houthi’s in Jemen waren gelanceerd.
Israël heeft ook David’s Sling, dat middellangeafstandsraketten onderschept.
Het Iron Dome-systeem, dat korteafstandsraketten neerhaalt, is gedurende de hele oorlog gebruikt om raketten af te weren die afgevuurd werden door Hamas en Hezbollah in Libanon.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat meer dan 70 drones en drie ballistische raketten werden onderschept door hun marine en militaire vliegtuigen. Er werden geen specifieke details gegeven over welke verdedigingssystemen werden gebruikt.
Functionarissen vertelden CNN dat de marine de ballistische raketten neerschoot met het Aegis-raketafweersysteem aan boord van twee geleide-rakettenvernietigers in de oostelijke Middellandse Zee.

Amerikaanse troepen schoten ook Iraanse drones neer boven de zuidelijke provincies Sweida en Deraa in Syrië, dicht bij de grens met Jordanië, vertelden veiligheidsbronnen aan Reuters.

“Om de verdediging van Israël te ondersteunen, heeft het Amerikaanse leger vliegtuigen en vernietigers voor ballistische raketverdediging naar de regio verplaatst in de loop van de afgelopen week,” zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring.

“Dankzij deze inzet en de buitengewone vaardigheid van onze militairen, hebben we Israël geholpen bijna alle binnenkomende drones en raketten neer te halen.”

De Britse premier Rishi Sunak bevestigde op zondag dat de Royal Air Force (RAF) “een aantal Iraanse aanvalsdrones heeft neergeschoten”. Hij voegde toe dat de RAF extra vliegtuigen naar de regio had gestuurd.
Israëlische functionarissen zeiden dat Frankrijk ook betrokken was bij het blokkeren van de Iraanse aanval.

“Frankrijk heeft zeer goede technologie, straaljagers, radar – en ik weet dat ze bijdroegen aan het patrouilleren van het luchtruim,” zei Hagari, zonder verdere details te geven over de Franse betrokkenheid.
Jordanië nam ook deel aan het onderscheppen van Iraanse raketten, volgens veiligheidsbronnen aangehaald door Reuters. Er werd gezegd dat de raketten werden onderschept in de buurt van de Jordaanvallei en langs de Jordaan-Syrië grens.

“Er vielen enkele scherven op meerdere plaatsen tijdens die tijd zonder enige significante schade of verwondingen aan burgers te veroorzaken,” las een verklaring van de Jordaanse regering.

Laatste nieuws

Hamas zegt dat het het staakt-het-vuren voorstel van Qatar en Egypte accepteert. Geen bevestiging van Israël

Een Israëlische functionaris heeft verklaard dat Hamas een 'afgezwakte'...

Teheran wordt aangespoord om atoombom te ontwikkelen om regionale macht te vergroten.

Ondertussen maken ongedocumenteerde vluchtelingen in het VK zich zorgen...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Hamas zegt dat het het staakt-het-vuren voorstel van Qatar en Egypte accepteert. Geen bevestiging van Israël

Een Israëlische functionaris heeft verklaard dat Hamas een 'afgezwakte'...

Teheran wordt aangespoord om atoombom te ontwikkelen om regionale macht te vergroten.

Ondertussen maken ongedocumenteerde vluchtelingen in het VK zich zorgen...

Saoedi-Arabië: vermogende moslims richten zich op luxe woningen in heilige steden, blijkt uit rapport

Volgens het vastgoedadviesbureau Knight Frank kan de vastgoedmarkt van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

9 × = 36

De Britse regering heeft onlangs haar besluit aangekondigd om een kapelaansdienst te financieren die ‘pleit voor Israël’ op campussen.

Een subsidie van £500.000 voor de Universitaire Joodse Kapelaansdienst komt op het moment dat studenten door het hele VK kampen opzetten om de oorlog...

Hamas zegt dat het het staakt-het-vuren voorstel van Qatar en Egypte accepteert. Geen bevestiging van Israël

Een Israëlische functionaris heeft verklaard dat Hamas een 'afgezwakte' overeenkomst voor een staakt-het-vuren heeft geaccepteerd waar Israël het niet mee eens is. De Palestijnse beweging...

Teheran wordt aangespoord om atoombom te ontwikkelen om regionale macht te vergroten.

Ondertussen maken ongedocumenteerde vluchtelingen in het VK zich zorgen over het mogelijk worden overgebracht naar Rwanda, terwijl een voormalige cultuurminister de Saoedische kroonprins bewondert...