Nieuwste artikelen:

Parlementsleden dringen er bij de Britse regering op aan de financiering van UNRWA ‘zonder vertraging’ te herstellen.

Leestijd: 3 minuten

Een brief aan David Cameron stelt dat het herstellen van hulpbetalingen een ‘krachtig bericht van solidariteit zou zijn voor degenen die getroffen zijn door de crisis in Gaza’.

Leden van het parlement hebben de Britse regering opgeroepen om onmiddellijk de financiering aan UNRWA, de Verenigde Naties-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, te herstellen te midden van wijdverspreide honger en een zich ontvouwende hongersnood in Gaza. In een brief aan minister van Buitenlandse Zaken David Cameron drongen 50 parlementsleden en leden van het Hogerhuis erop aan de financiering “zonder vertraging” te herstellen. Ze benadrukten dat het Verenigd Koninkrijk een lange geschiedenis heeft van ondersteuning aan humanitaire oorzaken en aan UNRWA’s inspanningen om het lijden van Palestijnse vluchtelingen te verlichten. Dit zou een krachtig bericht van solidariteit zenden naar degenen die getroffen zijn door de crisis in Gaza en het leiderschap van het VK in wereldwijde humanitaire inspanningen herbevestigen. Dit is de derde brief aan Cameron in evenveel dagen van parlementsleden van alle politieke partijen die de regering oproepen om haar beleid bijna zes maanden na het begin van de oorlog in Gaza te wijzigen.

Op vrijdag eisten 115 parlementsleden van het VK druk op Israël om hongersnood niet als oorlogswapen te gebruiken, financiering aan UNRWA te hervatten en een deadline te stellen voor Israël om zich aan maatregelen van het Internationaal Gerechtshof te houden. Eerder riepen meer dan 130 parlementsleden op om wapenverkoop aan Israël te stoppen. Na beschuldigingen tegen UNRWA-personeel pauzeerde de Britse regering eind januari de financiering. Er is onduidelijkheid over het bewijs achter deze beslissing en waarom bondgenoten, zoals Finland en Duitsland, de financiering hebben hervat terwijl het VK dat niet heeft.

Bijna drie maanden na het besluit om de financiering aan UNRWA te pauzeren, uiten parlementsleden frustratie over “inconsistenties en vertragingen” in de criteria van de regering om de financiering te hervatten. Ze melden dat in februari werd gesuggereerd dat het besluit zou worden gebaseerd op tussentijdse rapporten van twee onderzoeken. Eind maart kregen ze te horen dat er geen beslissingen over toekomstige financiering zouden worden gemaakt totdat de herziening door UNRWA, verwacht op 20 april, is afgerond.

Het VK heeft mondelinge informatie ontvangen over het tussentijdse rapport van Colonna, maar het is onduidelijk wanneer dit precies was. Colonna heeft haar rapport vorige week ingediend bij Guterres, en EU-ambassadeurs zijn hierover ingelicht. Naast druk van parlementsleden, staat de regering voor een mogelijke juridische uitdaging van een Brits-Palestijnse man wiens ouders in Noord-Gaza wonen en afhankelijk zijn van UNRWA-hulp, te midden van ernstige tekorten.

Advocaten hebben namens een Brits-Palestijnse man een voorlopige brief naar het ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd, waarin gedreigd wordt met juridische toetsing als de regering de financiering aan UNRWA niet voor dinsdag herstelt. Parlementsleden geven de regering tot 6 april, het begin van het nieuwe financiële jaar, terwijl extra Britse financiering voor UNRWA pas eind april verwacht wordt. UNRWA biedt diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg aan 5,9 miljoen Palestijnse vluchtelingen.

Hoewel de beslissing over toekomstige financiering aanhoudt, erkennen Britse regeringsfunctionarissen herhaaldelijk het cruciale belang van UNRWA, met haar unieke distributienetwerk in Gaza, voor de hulpverlening. Er is een algemene wens binnen de organisatie om de financiering onmiddellijk te herstellen. Er zijn suggesties dat de uiteindelijke beslissing over het herstellen van de financiering bij het kantoor van premier Rishi Sunak ligt, en niet bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

Oorlog in Gaza: Hoe Turkse sancties tegen Israël de bilaterale handel zullen beïnvloeden

Onder druk van binnenlandse factoren komt Turkije in actie...

Israël kan elk scenario met Iran aan, zegt de defensiechef

Herzi Halevi zei dat Israël 'weet hoe om te...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

53 − 46 =

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...