Nieuwste artikelen:

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Leestijd: 6 minuten

Iman Ali, haar twee kinderen en haar ouders hadden drie nachten nodig om de grens over te steken van Soedan, hun door oorlog verscheurde vaderland, naar Egypte.

Begeleid door smokkelaars reisde de familie langs afgelegen paden in een Toyota Hilux pick-up, en bereikte de zuidelijke Egyptische stad Aswan na het overwinnen van vele obstakels.

“Toen we in Aswan aankwamen, waren mijn ouders ziek en mijn twee kinderen uitgedroogd, omdat we onder de hete woestijnzon hadden gezeten in de Hilux die we hadden gehuurd,” vertelde de 35-jarige, nu woonachtig in de wijk Faisal in Caïro, aan Middle East Eye.

De gidsen die de familie hielpen, hielden hen weg van de Egyptische politie, zei ze.

“Ik heb het gevoel dat het een illegaal netwerk is bestaande uit Soedanese en Egyptische handelaren die banden hebben met de politie in beide landen,” zei Iman.

Iman en haar familie, die werkzaam was als ingenieur in Soedan voordat de oorlog uitbrak, behoren tot de duizenden Soedanezen die gedwongen zijn illegale smokkelaars in te schakelen om de grens over te steken naar de provincie Aswan in Egypte.

Ondanks dat vrijheid van beweging, verblijf, werk en eigendomsbezit gegarandeerd worden door een overeenkomst uit 2004 tussen de twee landen, hebben de Egyptische autoriteiten wijdverbreide beperkingen opgelegd aan Soedanezen die Egypte binnenkomen, inclusief personen ouder dan 50 en kinderen/jongeren onder de 18.

Deze beperkingen werden ingesteld na het uitbreken van de oorlog tussen de Soedanese Strijdkrachten (SAF) en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) in april vorig jaar.

Volgens de VN hebben sindsdien meer dan 1,6 miljoen mensen de grenzen van Soedan overgestoken naar buurlanden. Ongeveer 450.000 van hen zijn naar Egypte gegaan, waar zij zich voegen bij de ongeveer vier miljoen Soedanezen die daar al wonen.

Smokkelaars en de politie

Wafa Ahmed en zeven andere familieleden – haar broers, zussen en ouders – verhuisden van de stad Abu Hamad in Noord-Soedan afgelopen december, en bereikten Aswan na twee nachten onderweg te zijn geweest.

Ze betaalden ongeveer $300 zodat Wafa’s bejaarde ouders binnen in een Hilux konden zitten, en $250 voor de rest van de familie om in de open lucht achterin het voertuig te zitten met andere passagiers.

“De weg was erg zwaar en we reden 12 uur lang van Abu Hamad naar een locatie aan de grens genaamd Alabar, waar we de nacht doorbrachten. De plek was erg vies. We betaalden ongeveer $50 voor een houten kamer, lokaal bekend als een rakoba. Het was een nachtmerrie, ik kon niet slapen,” zei de 31-jarige vrouw, die nu in Caïro is.

Een andere familie afkomstig uit Omdurman, de tweelingstad van de Soedanese hoofdstad Khartoem, zei dat ze 500.000 Soedanese ponden ($832) per persoon betaalden voor elke zitplaats in een Land Cruiser, die hen in vijf dagen naar Aswan bracht.

Wafa vertelde dat haar familie drie Soedanese controleposten passeerde tussen Abu Hamad en de Egyptische grens.

“Ik weet niet of het officiële controleposten waren, maar de soldaten droegen Soedanese politie-uniformen,” zei ze. De laatste controlepost was een paar kilometer voor de grens.

Mohammed Ahmed, Wafa’s broer, vertelde MEE dat hij mannen in politie-uniformen zag en zei dat de chauffeurs elkaar goed kenden.

Hij kon het niet nalaten om vreemde dingen op te merken die suggereerden dat de smokkelaars, zowel Egyptische als Soedanese, banden hadden met de politie aan beide kanten van de grens, vooral in Soedan.

“Toen we stopten bij het punt buiten Abu Hamad, merkte ik dat dit gebied misschien een verzamelpunt is voor de smokkelaars, omdat ik andere voertuigen zag, inclusief Hilux en Land Cruisers, die uit andere steden in Soedan kwamen, waaronder Atbara in de Nijl, Omdurman en Port Sudan.”

Een andere bron, die van Atbara naar Aswan verhuisde via dezelfde route, vertelde MEE dat de politie hun reis had gefaciliteerd.

“Ik verhuisde met mijn familie in Atbara naar Aswan over vier dagen en drie nachten. Langs de weg stopten we bij veel politie-, leger- en veiligheidscontroleposten en ze hielden ons aan, inspecteerden onze bagage en lieten ons door, ook al was het duidelijk dat we reisden met smokkelaars,” zei Hassan Ibrahim, 53.

Een buschauffeur, die niet bij naam genoemd wilde worden om veiligheidsredenen, vertelde MEE dat elke week honderden mensen naar Egypte werden gesmokkeld en dat dit invloed had op legale busoperators.

“Sinds afgelopen juli, aangezien de toegangsvisa tot Egypte vanuit Soedan erg moeilijk te verkrijgen zijn en lang duren, komen de meeste mensen via smokkel binnen, wat negatief heeft ingewerkt op ons inkomen,” zei de chauffeur.

Nadat Iman Ali en haar familie de grens waren overgestoken, vervingen ze hun Soedanese gids door een Egyptenaar, die om meer geld vroeg “omdat we een andere weg moesten nemen, aangezien de Egyptische politie onderweg was.

“Na enkele kilometers meer, ontving onze gids en chauffeur een telefoontje van iemand die ons vertelde onze route vanaf de grens te wijzigen en de nacht buiten een gebied genaamd Alkasara door te brengen,” vertelde ze aan MEE.

De familie bracht de nacht in de auto door om arrestatie te vermijden.

“Toen we Aswan bereikten, koppelden de smokkelaars ons aan tussenpersonen die ons voorzagen van een klein appartement om de nacht door te brengen en verkochten ons simkaarten voor mobiele telefoons en bustickets naar Caïro,” zei Iman.

Via dezelfde route kwam Wafa Ahmed bij het aanbreken van de dag in Caïro aan, om politiecontroleposten te vermijden.

“Toen we het centrum van Caïro bereikten, onze eindbestemming, moesten we snel verhuizen van het centrale busstation omdat het gebied vol is met politie en mensen die gesmokkeld zijn,” zei ze.

Makelaars in Caïro

Eenmaal in Caïro aangekomen, moeten Soedanese vluchtelingen omgaan met makelaars, die bemiddelen bij hun registratie bij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) of de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), hen helpen appartementen te huren en andere basisbehoeften te beveiligen.

“Makelaars hebben ons bedrogen wat betreft het huren van appartementen en het wisselen van geld, onder andere vormen van uitbuiting,” vertelde Kamal Mahmoud, die begin februari in Caïro aankwam, aan MEE.

“We moeten zelfs betalen voor registratie bij de UNHCR. Ondanks dat de registratie gratis is, moesten we ongeveer 500 Egyptische ponden per persoon [$16] betalen om de registratie te doen en de vluchtelingenkaart te krijgen.”

De rijen bij het UNHCR-kantoor in Caïro lopen de straat uit, met duizenden Soedanese vluchtelingen die wachten om gezien te worden.

Amira Ahmed, een expert op het gebied van migratiekwesties en voormalig programmamanager bij de IOM, zei dat de internationale gemeenschap de crisis en oorlog in Soedan had verwaarloosd, en voegde eraan toe dat donateurs niet hadden bijgedragen aan het vluchtelingenresponsplan.

“De Verenigde Naties-agentschappen, met de buren van Soedan, inclusief Egypte, dat het tweede land is na Tsjaad wat betreft het aantal opgenomen vluchtelingen, hebben wat het Regionaal Vluchtelingenresponsplan wordt genoemd ontworpen. Tot nu toe hebben de donateurs slechts 30 procent van het budget betaald,” vertelde ze aan MEE.

Ondanks dat het de Vluchtelingenconventie van Genève van 1951 en het latere protocol voor vluchtelingenbescherming heeft ondertekend, legde Ahmed uit dat Egypte ook een memorandum van overeenstemming uit 1954 met de UNHCR heeft ondertekend.

“Volgens dit heeft Egypte zijn verantwoordelijkheden met betrekking tot de registratie, bescherming en bijstand aan vluchtelingen verschoven naar de UNHCR.

“Daarnaast is er geen nationale wet voor vluchtelingenbescherming in Egypte, dus Egypte behandelt de Soedanezen als buitenlanders, niet als vluchtelingen,” zei Ahmed.

Voor nu blijft Iman in haar gehuurde appartement in Caïro. Ze is bang om te lang naar buiten te gaan, voor het geval ze door de politie wordt opgepakt. Wanneer de familie eten of andere benodigdheden nodig heeft, maakt zij de reis, altijd zorgend dat ze snel is.

Verder blijven ze binnen, wachtend op een leven dat niet op het randje wordt geleefd.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Nieuwsbrief

Ook intressant

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft het minimumloon met 50 procent verhoogd nu de inflatie stijgt.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft woensdag een...

“Soedanezen nemen de wapens op tegen RSF terwijl het leger begint terug te dringen.”

Duizenden Soedanese burgers hebben de wapens opgenomen tegen de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 6 = 7

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.