Biden dringt er bij het Congres op aan om $14 miljard goed te keuren voor Israël terwijl VN waarschuwt voor ‘slachtpartij’ in Rafah

0
6
Leestijd: 4 minuten

Het Witte Huis roept het Congres op om veiligheidswetgeving aan te nemen met militaire hulp voor Israël, terwijl experts zeggen dat Washington ‘gebonden’ is aan de oorlogsinspanning van Israël.


President Joe Biden heeft het Huis van Afgevaardigden opgeroepen om een nationaal veiligheidsfinancieringsvoorstel van $95 miljard aan te nemen dat miljarden aan militaire hulp voor Israël omvat, waarmee hij het voortdurende geloof van de Amerikaanse regering in onvoorwaardelijke militaire steun voor Israël benadrukt, ondanks spanningen over een dreigende invasie van Rafah in Gaza.

Enkele uren nadat de Senaat eindelijk veiligheidsfinanciering voor Oekraïne, Taiwan en Israël had goedgekeurd, daagde Biden dinsdag het Huis van Afgevaardigden uit om “hier met urgentie aan te werken”.

Het grootste deel van het wetsvoorstel voorziet in $60 miljard aan militaire hulp aan Oekraïne, wiens voorraad munitie snel slinkt. Maar het voorziet ook in $14 miljard aan hulp aan Israël, wat Biden in een verklaring zei: “zal Israël voorzien van wat het nodig heeft om zijn mensen te beschermen tegen Hamas-terroristen”.

Het wetsvoorstel zou een aanvullende $10,6 miljard aan militaire assistentie aan Israël bieden bovenop de $3,5 miljard aan buitenlandse militaire financiering die het regelmatig ontvangt.

Hoewel het $1,6 miljard reserveert voor humanitaire hulp aan Palestijnen in Gaza, verbiedt het specifiek fondsen voor het VN-Agentschap voor Palestijnse Hulp (Unrwa), als reactie op Israëlische beschuldigingen dat leden van het agentschap banden hebben met Hamas.

Het wetsvoorstel werd door de Senaat aangenomen met een stemming van 70 tegen 29.

Drie Democraten, Bernie Sanders, Jeff Merkley en Peter Welch, stemden “nee” als reactie op het optreden van Israël in Gaza. Maar weerstand tegen het wetsvoorstel kwam voornamelijk van Republikeinse wetgevers die het, met de steun van voormalig president Donald Trump, tegengingen te midden van een geschil met de Democraten over immigratie.

Het is onwaarschijnlijk dat het wetsvoorstel binnenkort wet wordt, omdat de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, heeft aangegeven dat hij het niet in stemming zal brengen in de lagere kamer als reactie op Trumps oproep.

Bidens verklaring op dinsdag, waarin hij het Huis opriep om het wetsvoorstel aan te nemen, bevatte slechts twee regels over Israël. Ondanks dat hij Israël publiekelijk berispte voor wat de Amerikaanse president bestempelde als een “overdreven” militaire reactie op de door Hamas geleide aanval van 7 oktober die de oorlog deed ontvlammen, heeft zijn regering geen bereidheid getoond om de militaire financiering te verminderen.

‘Gebonden aan Israël’ De goedkeuring van het wetsvoorstel in de Senaat komt op een kritiek moment in de oorlog.

Op dinsdag ontmoette CIA-directeur Bill Burns de Israëlische Mossad-chef David Barnea, de Egyptische inlichtingenchef Abbas Kamel en de Qatarese premier Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani in Caïro, volgens de Wall Street Journal.

Burns, de voornaamste probleemoplosser van de regering-Biden, dringt aan op een gevangenenruil tussen Hamas en Israël die de gevechten in Gaza zou pauzeren en ruimte zou creëren voor wat de regering hoopt dat een permanente wapenstilstand zal zijn, vertelden voormalige Amerikaanse functionarissen eerder aan Middle East Eye.

Tegelijkertijd stromen duizenden Palestijnen die al door de oorlog zijn verdreven uit Rafah te midden van de vrees voor een dreigende Israëlische invasie van de grensstad, wiens bevolking is gegroeid tot 1,4 miljoen mensen die bescherming zoeken tegen Israëlische bombardementen.

Op dinsdag waarschuwde de VN-humanitaire chef Martin Griffiths dat de geplande militaire duw van Israël in de zuidelijke stad “kan leiden tot een slachtpartij” van Palestijnen.

Maar een Israëlische aanval zou ook buiten het belegerde gebied weerklank vinden, met experts die MEE vertellen dat Palestijnen mogelijk naar het Sinaï-schiereiland in Egypte zullen vluchten om aan het offensief te ontsnappen, een ontwikkeling die een politieke storm in Caïro kan veroorzaken, een belangrijke bondgenoot van de VS en een vredespartner van Israël.

In een bijeenkomst op maandag met de Jordaanse koning Abdullah II in het Witte Huis, bevestigde Biden opnieuw zijn oppositie tegen gedwongen verplaatsing, zeggende dat Palestijnen in Rafah “beschermd” moeten worden. Hij keek toe terwijl de Jordaanse monarch, een belangrijke bondgenoot van de VS, een scherpe waarschuwing uitte vanaf het podium van het Witte Huis.

“We kunnen een Israëlische aanval op Rafah niet veroorloven. Het zal zeker een nieuwe humanitaire catastrofe veroorzaken,” zei hij.

Maar Washington is overgegaan van volledige tegenstand tegen een Israëlische offensief in Rafah naar het zeggen dat Israël eerst met een plan moet komen om Palestijnse burgers te beschermen voordat het aanvalt.

De regering-Biden zal waarschijnlijk geen volledige breuk met Israël over Rafah riskeren omdat het de medewerking van Israël wil voor het sluiten van een gijzelaarsdeal, vertelde Aaron David Miller, een voormalige Amerikaanse onderhandelaar voor het Midden-Oosten nu bij de Carnegie Endowment for International Peace, aan MEE.

“Zij (de regering-Biden) zijn zo gebonden aan de Israëlische oorlog dat het creëren van een open breuk met Netanyahu hen zonder beleid zou achterlaten,” zei Miller.

“Rafah is niet het scharnierpunt van waaruit het Amerikaanse beleid over Israël en Hamas zal worden gevoerd. Ze willen een gijzelaarsdeal. Je kunt een bordje ‘gesloten voor het seizoen’ ophangen als de VS dat niet voor elkaar krijgt.”

De dreigende Israëlische aanval komt terwijl sommige van Washingtons dichtste westerse bondgenoten zijn begonnen met het bekritiseren van zijn militaire hulp aan Israël. Op maandag vroeg de buitenlandse beleidschef van de Europese Unie, Josep Borrell, waarom de VS doorgaan met het leveren van wapens aan Israël “als u gelooft dat er te veel mensen worden gedood”.

De goedkeuring van het wetsvoorstel in de Senaat onderstreepte ook hoe kritiek op Israël naar de achtergrond is verdwenen ten opzichte van de zorgen van Amerikaanse wetgevers over Oekraïne en Taiwan. De Amerikaanse senator Chris Van Hollen, een van de scherpste critici van Israël in de Senaat, stemde voor het wetsvoorstel op dezelfde dag dat hij het beschuldigde van het uitvoeren van “een schoolvoorbeeld van een oorlogsmisdaad” in Gaza.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

92 − = 87