Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Israël en Hamas minimaliseren het ‘overeengekomen’ voorstel voor een wapenstilstand in Gaza van Qatar.

Leestijd: 3 minuten

Het kader voor een wapenstilstand in Gaza, dat is overeengekomen door Israëlische, Amerikaanse, Egyptische en Qatarese functionarissen, staat op het punt te worden overhandigd aan Hamas, terwijl de vrees groeit dat het conflict in de enclave een regionale oorlog zou kunnen ontketenen.

“We bevinden ons op een betere plek dan we enkele weken geleden waren,” zei de premier van Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, maandag tijdens een forum georganiseerd door de Atlantic Council in Washington DC.

Thani’s opmerkingen komen nadat CIA-directeur Bill Burns afgelopen weekend naar Parijs, Frankrijk, reisde voor hoogwaardige gesprekken met Israëlische, Egyptische en Qatarese functionarissen.

Thani suggereerde dat de functionarissen vooruitgang hadden geboekt in de gesprekken en een kader hadden bereikt voor een deal die “mogelijk zou kunnen leiden tot een permanente wapenstilstand in de toekomst”.

De aanvallen van Hamas op Zuid-Israël, die het conflict hebben veroorzaakt, hebben geleid tot 1.139 doden en meer dan tweehonderd mensen werden als gijzelaars teruggebracht naar Gaza.

Hij leek te bevestigen dat de wapenstilstand zou leiden tot de vrijlating van vrouwelijke en kinderlijke gijzelaars in Gaza, met meer humanitaire hulp die ook Gaza binnenkomt, die belegerd is, in ruil voor een onderbreking van het vechten. Meer dan 26.000 Palestijnen zijn gedood in Gaza.

Volgens berichten in de Amerikaanse en Israëlische media zou de wapenstilstand 60 dagen kunnen duren, aanzienlijk langer dan een overeenkomst die in november is gesloten en die meer dan 100 gijzelaars heeft vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen.

“Het kader dat gisteren met alle partijen is overeengekomen, was gebaseerd op wat door de Israëli’s is voorgesteld en een tegenvoorstel van Hamas, en we hebben geprobeerd dingen samen te voegen,” zei Thani.

Vooruitgang in een deal zou komen terwijl de spanningen tot nieuwe hoogtepunten stegen, met een drone-aanval op een Amerikaanse basis in Jordanië waarbij drie Amerikaanse soldaten werden gedood en tientallen anderen gewond raakten.

President Biden legde de schuld voor de aanval bij “radicale door Iran gesteunde militante groepen die actief zijn in Syrië en Irak”, en Amerikaanse functionarissen hebben beloofd te reageren.

Thani zei maandag: “Ik hoop dat niets de inspanningen die we doen zal ondermijnen of het proces in gevaar zal brengen om het vechten in Gaza te beëindigen.”

Een belangrijk struikelblok in de deal is geweest dat Israël weigert in te stemmen met een permanente wapenstilstand in Gaza, wat Hamas als voorwaarde heeft gesteld voor een onderbreking van het vechten en de vrijlating van gijzelaars.

Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu was er snel bij om geruchten te ontkrachten dat de twee partijen dicht bij een deal waren en zei dat “de berichten… niet juist zijn en voorwaarden bevatten die voor Israël niet acceptabel zijn”.

Hamas eist een volledige wapenstilstand Een hoge Hamas-functionaris, Taher al-Nunu, vertelde AFP dat de groep een “volledige en alomvattende wapenstilstand, geen tijdelijk staakt-het-vuren”, wilde. Hij voegde eraan toe dat zodra het vechten stopte, Hamas bereid zou zijn om “de rest van de details” te bespreken, inclusief de vrijlating van gijzelaars.

Ondertussen zei senior Hamas-functionaris Osama Hamdan tijdens een persconferentie in Beiroet op maandag dat Israël niet serieus was over het sluiten van een wapenstilstand en dat geruchten over een deal bedoeld waren om “de families van degenen die door het verzet zijn vastgehouden” tevreden te stellen.

Netanyahu staat onder toenemende druk van de families van gijzelaars om een deal te sluiten.

De onderhandelingen vinden plaats te midden van hevige gevechten in Khan Younis. In de afgelopen 24 uur heeft het Israëlische bombardement volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meer dan 215 mensen gedood.

De spanningen tussen Teheran en Washington nemen toe naarmate de humanitaire situatie in Gaza verslechtert. De belangrijkste donoren van Unrwa, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, hebben de financiering aan het agentschap stopgezet vanwege Israëlische beschuldigingen dat sommige medewerkers betrokken waren bij de aanval van Hamas op 7 oktober.

Qatar, dat op verzoek van de VS de politieke leiders van Hamas herbergt, staat ook onder druk om aan te tonen dat het zijn banden met de groep kan benutten en invloed kan uitoefenen in Gaza om de gijzelaars vrij te krijgen.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

5 + 4 =

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.