Nieuwste artikelen:

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Leestijd: 5 minuten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om criminaliteit te bestrijden, waarschuwen rechtengroeperingen dat het wetsontwerp zal worden gebruikt voor het opstellen van rassenprofielen.

Een omstreden wetsvoorstel van de Israëlische regering dat het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie bij de politie mogelijk maakt, is volgens rechtengroeperingen een bedreiging voor de privacy van Palestijnen.

Maandag stemde de Israëlische Ministeriële Commissie voor Wetgeving voor de goedkeuring van het wetsvoorstel, waarvoor voorvechters van privacyrechten waarschuwden dat het zou leiden tot “meer schendingen” tegen Palestijnen door de ultranationalistische rechtse regering.

Het wetsvoorstel, dat is ingediend door de extreemrechtse minister van nationale veiligheid, Itamar Ben Gvir, en de minister van justitie, Yariv Levin, wordt beschreven als een poging van de regering om de criminaliteit in Arabische gemeenschappen aan te pakken.

Als het wordt aangenomen, zou het de Israëlische politie toestaan om gezichtsherkenningscamera’s te installeren en biometrische gegevens te verzamelen van personen in openbare ruimten in het hele land, met name in Palestijnse steden in Israël.

Het zou de politie het recht geven om de camera’s te activeren zonder gerechtelijk bevel of toezicht, volgens 7amleh (The Arab Centre for the Advancement of Social Media).

Het bewakingssysteem, aldus 7amleh: “Zou daarom de weg vrijmaken voor de exploitatie van persoonlijke informatie met als doel burgers te chanteren en hun privacy te schenden.”

Ook Adi Mansour, een advocaat bij een door Palestijnen geleid juridisch centrum in Israël, beschreef het wetsvoorstel als een poging om: “Misbruik toe te kennen aan wetshandhavingsinstanties onder het valse voorwendsel van misdaadbestrijding.”

“In plaats van meer schendingen van privacy en andere rechten toe te staan door middel van surveillance die ook een dreiging inhoudt van verdere verdieping van een cultuur van raciale profilering, zouden de Israëlische autoriteiten moeten overwegen om te proberen misdaden op te lossen met de uitgebreide bevoegdheden die ze al hebben,” vertelde Mansour aan MEE.

Ondertussen zei Anna Bacciarelli, associate tech director bij Human Rights Watch, dat het wetsvoorstel moet worden verworpen.

“Het is een belangrijke bedreiging voor de mensenrechten en geeft de Israëlische regering ongekende bevoegdheden om iedereen die over straat loopt in de gaten te houden en te profileren,” zei Bacciarelli tegen MEE.

“De regering heeft gelijk dat gezichtsherkenningstechnologie gereguleerd moet worden, maar deze krachtige technologie zou verboden moeten worden in openbare ruimtes, in plaats van groen licht voor wijdverspreid gebruik”, zei ze.

“Gezichtsherkenningstechnologie vormt een enorm risico voor privacy, non-discriminatie en het recht op vergadering, en zal de bestaande structurele discriminatie, met name tegen Palestijnen in Israël, waarschijnlijk alleen maar versterken”, voegde ze eraan toe.

In een verklaring die donderdag werd vrijgegeven, zei Al-Meezan, een onafhankelijke, onpartijdige Palestijnse mensenrechtenorganisatie gevestigd in de Gazastrook, dat de goedkeuring van het wetsvoorstel zou leiden tot een verdere schending van de privacy van Palestijnen onder het mom van misdaadpreventie.

“Het gebruik van biometrische camera’s om de gezichten van mensen op openbare plaatsen te herkennen is niet alleen bedoeld om misdaad te bestrijden, maar het gevaar is dat iedereen in al zijn bewegingen en verblijfplaatsen in de gaten wordt gehouden door de veiligheidsdiensten,” voegde al-Meezan eraan toe.

Verkillend effect

Aan de andere kant werd de goedkeuring van het wetsvoorstel verwelkomd door de Israëlische politiecommissaris, Kobi Shabtai, die het omschreef als: “Een levensreddend instrument, zonder welke de Israëlische politie niet in staat zou zijn om crimineel terrorisme, moordincidenten en moordpogingen in de Arabische sector aan te pakken.”

Shabtai zei ook tegen zijn hogere commandostaf tijdens hun wekelijkse vergadering dat het wetsvoorstel vertegenwoordigt: “Een balans tussen de noodzaak om mensenlevens te behouden en het belang van de bescherming van individuele rechten.”

Na de goedkeuring van het wetsvoorstel beschreef Ben Gvir het als “nauwkeurig en evenwichtig”.

“In een tijd waarin het aantal moorden in de Arabische samenleving stijgt… zijn camera’s die gezichten herkennen erg belangrijk,” zei Ben Gvir. “We zullen er alles aan doen om oneigenlijk gebruik van camera’s te voorkomen en hiervoor hebben we een gevangenisstraf ingesteld en het gebruik beperkt tot ernstige gevallen.

De controversiële minister van nationale veiligheid heeft een geschiedenis van controversiële opmerkingen over Palestijnen, meest recentelijk in augustus, toen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken opmerkingen veroordeelde waarin hij suggereerde dat sommige van zijn rechten belangrijker waren dan die van de Palestijnen.

“Mijn recht, en het recht van mijn vrouw en mijn kinderen om zich te verplaatsen op de wegen in Judea en Samaria, is belangrijker dan het recht op beweging voor Arabieren,” zei Ben Gvir, die Joods-nationalistische termen gebruikte voor gebieden van de bezette Westelijke Jordaanoever, in een interview met het Israëlische Channel 12 nadat hem was gevraagd naar de toenemende spanningen op de Westelijke Jordaanoever.

Maar het wetsvoorstel is niet zonder critici in Israël.

Tehilla Shwartz Altshuler, een senior fellow bij de denktank in Jeruzalem, schreef dinsdag voor het onafhankelijke Israel Democracy Institute dat het gebruik van AI-gestuurde gezichtsherkenningstechnologie de Israëlische politie zou uitrusten met “militaire middelen”.

Ze voegden eraan toe dat bestaande vooroordelen betekenen dat de technologie onevenredig gericht zou kunnen zijn op minderheidsgroepen en dat het een “afschrikkend effect” zou kunnen hebben, ook op mensen “die hun politieke rechten uitoefenen uit angst voor surveillance”.

In het Israëlische parlement beschreef Labor MK Gilad Kariv het nieuwe wetsvoorstel als “extreem” en ongeschikt voor een “progressieve democratie”.

“Dit geldt dubbel voor een land dat zijn privacybeschermingswetten in 40 jaar niet heeft aangepast en waarvan de politie een politieke overname door nationalistische krachten ondergaat,” zei Kariv.

“Dit wetsvoorstel kan niet los worden gezien van de gerechtelijke staatsgreep en we zullen ons er met dezelfde kracht tegen verzetten als tegen de andere wetten van de staatsgreep.”

Rechtenorganisaties hebben al gewaarschuwd voor het gebruik van bestaande gezichtsherkenningstechnologie door Israëlische autoriteiten om Palestijnen als doelwit te nemen.

Volgens een recent rapport van Amnesty International intensiveert Israël het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie op de bezette Westelijke Jordaanoever om Palestijnen te controleren en hun mobiliteit te beperken, een ontwikkeling die Amnesty “geautomatiseerde apartheid” noemt.

In bezet Oost-Jeruzalem breiden de Israëlische autoriteiten een uitgebreid surveillancenetwerk uit over de hele stad, waarbij gebruik wordt gemaakt van een uitgebreid gezichtsherkenningssysteem dat bekend staat als Mabat 2000.

Dit systeem stelt de Israëlische autoriteiten in staat om demonstranten nauwlettend in de gaten te houden en Palestijnen voortdurend te bewaken terwijl ze hun dagelijkse routines uitvoeren.

De rechtengroep zegt dat het Israëlische leger gebruik maakt van het “Wolf Pack” systeem, gericht op het creëren van een database met profielen van elke Palestijn die op de Westelijke Jordaanoever woont.

Tegelijkertijd worden Palestijnen in Hebron gedwongen om voor omheinde controleposten te gaan staan waar camera’s hun gezichten scannen.

Een softwareprogramma met de naam “Rode Wolf” gebruikt een kleurcodesysteem om Israëlische soldaten informatie te geven over of Palestijnen doorgelaten moeten worden, ondervraagd of vastgehouden.

Laatste nieuws

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Woede over toelating Israël tot visumontheffingsprogramma VS

Aankondiging leidt tot verontwaardiging en scepsis van Palestijnse Amerikanen,...

Israëlische minister van Toerisme brengt als eerste een openbaar bezoek aan Saoedi-Arabië

Haim Katz arriveert in Riyad voor VN-top te midden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 3 = 3

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds het begin van de oorlog in oktober in Israëlische hechtenis zijn overleden, werden gevonden met...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger in oktober in twee luchtaanvallen op Gaza Amerikaanse precisiegeleide munitie heeft gebruikt, waarbij 43 burgers...