Nieuwste artikelen:

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Biden geeft Netanyahu langverwachte uitnodiging voor Witte Huis

Leestijd: 4 minuten

De twee leiders ontmoetten elkaar in New York in de marge van de Algemene Vergadering van de VN voor het eerst sinds Netanyahu’s terugkeer aan de macht.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgenodigd om voor het einde van het jaar naar het Witte Huis te komen. Netanyahu krijgt een langverwachte uitnodiging nu de twee leiders doorgaan met het gladstrijken van een aantal “moeilijke kwesties”, waaronder de Saudisch-Israëlische normalisering.

“Vandaag gaan we enkele van de moeilijke kwesties bespreken, namelijk het handhaven van de democratische waarden die de kern vormen van ons partnerschap, inclusief de checks and balances in onze systemen en het behouden van de weg naar een onderhandelde tweestatenoplossing, en ervoor zorgen dat Iran nooit een kernwapen krijgt”, zei Biden tijdens een ontmoeting met Netanyahu in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York op woensdag.

Het belangrijkste punt op de agenda van de twee leiders was het Amerikaanse streven naar formele betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië. De onderhandelingen over de mogelijke overeenkomst omvatten naar verluidt een militair pact tussen de VS en Saoedi-Arabië en de hulp van Washington bij het opzetten van een Saoedisch civiel nucleair programma.

“Ik denk dat we onder uw leiderschap, mijnheer de president, een historische vrede kunnen smeden tussen Israël en Saudi-Arabië,” zei Netanyahu.

“Zo’n vrede zou een lange weg afleggen naar het einde van het Arabisch-Israëlische conflict, naar verzoening tussen de islamitische wereld en de Joodse staat en naar een echte vrede tussen Israël en de Palestijnen.”

Washington leidt al maanden de pogingen om deze deal te sluiten. Riyad heeft sinds 2002 het aanbod gedaan om de banden met Israël te normaliseren in het kader van het Arabische vredesplan, dat oproept tot een onafhankelijke Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Een Saoedisch mediabericht in het weekend beweerde dat Riyad de gesprekken met Israël “pauzeerde” vanwege de afkeer van Netanyahu’s extreemrechtse regering.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende het bericht op zondag snel en stellig door op X te zeggen: “De gesprekken zijn gaande en we kijken uit naar verdere gesprekken met beide partijen.”

Een Amerikaanse functionaris vertelde Reuters dat een normalisatiedeal nog steeds “ver weg is” en dat de betrokken partijen “een aantal zeer moeilijke dingen” zullen moeten doen om tot een overeenkomst te komen.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Washington DC, VS op 15 september 2020 (shutterstock).

Amerikaanse steun voor Israël

Biden, die voor het eerst bijeenkwam sinds Netanyahu in december weer aan de macht kwam, zei dat hij vastbesloten was om hun meningsverschillen te bespreken, waaronder het verzet van de Amerikaanse president tegen het plan van de regering-Netanyahu om de rechterlijke macht te herzien.

Biden heeft zichzelf beschreven als een zionist en zei eerder dat “als er geen Israël zou zijn, we er een zouden moeten uitvinden”. Hij en Netanyahu kennen elkaar al tientallen jaren, daterend uit Biden’s tijd als lid van de Amerikaanse Senaat.

“Hoe lang is het geleden?” vroeg Biden aan Netanyahu tijdens de ontmoeting.

“Wie kan tellen?” antwoordde Netanyahu.

In de aanloop naar de ontmoeting beschreef de Amerikaanse pers de huidige staat van de betrekkingen tussen de VS en Israël als “ijzig”, aangezien Biden Netanyahu eerder dit jaar niet had uitgenodigd in Washington en de twee leiders een verhitte discussie hadden over de gerechtelijke revisie die in Israël werd voorgesteld.

Hoewel Biden en Netanyahu elkaar vóór woensdag niet persoonlijk hadden ontmoet, heeft de regering Biden de krachtige steun van Washington aan Israël voortgezet.

In maart 2021omarmde de regering “enthousiast” de controversiële definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Association (IHRA). De definitie is veroordeeld door prominente Joodse groepen en honderden vooraanstaande Joodse en Israëlische geleerden, die beweren dat het dient om “Israël af te schermen van verantwoordelijkheid voor universele normen van mensenrechten en internationaal recht”.

Onder de regering Biden zijn twee Amerikaanse burgers – Shireen Abu Akleh en Omar Asaad – gedood door toedoen van Israëlische troepen. In juli lanceerde Israël een inval in de Palestijnse stad Jenin met behulp van geavanceerde militaire technologie, waaronder aanvalshelikopters en drones.

Hoewel experts zeiden dat de operatie neer kon komen op oorlogsmisdaden, sprak een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad de steun van de VS uit voor “de veiligheid van Israël en het recht om zijn volk te verdedigen tegen Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en andere terroristische groeperingen”.

Onlangs hebben de VS en Israël gewerkt aan een proefperiode om te beoordelen of Israël zou worden toegelaten tot een felbegeerd visumontheffingsprogramma (VWP). Analisten hebben eerder opgemerkt hoe Israël tijdens dit proces een unieke behandeling heeft gekregen.

Ondanks de bezorgdheid van de Democraten in de Senaat dat Israël niet voldoet aan de normen van het programma, lijkt het erop dat het land op schema ligt om toegelaten te worden tot het VWP.

Laatste nieuws

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

Israëlisch personeel gaf valse informatie over de misdaden van de aanslagen van 7 oktober

Een rapport van de Israëlische krant Haaretz heeft onthuld...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

9 × 1 =

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds het begin van de oorlog in oktober in Israëlische hechtenis zijn overleden, werden gevonden met...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger in oktober in twee luchtaanvallen op Gaza Amerikaanse precisiegeleide munitie heeft gebruikt, waarbij 43 burgers...