Nieuwste artikelen:

Erdogan: Turks parlement is niet klaar om Zweedse kandidatuur voor NAVO te ratificeren

Leestijd: 3 minuten

De Turkse president raakt steeds meer gefrustreerd door de trage voortgang van zijn F-16 pakket in Washington en de prestaties van Zweden tegen terrorisme.

Het Turkse parlement is niet klaar om het Zweedse protocol voor toetreding tot de Navo te ratificeren, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag tijdens een briefing achter gesloten deuren met denktankers en enkele journalisten in New York, volgens bronnen die spraken met Middle East Eye.

Erdogan zei dat “terroristen” demonstreerden in de straten van Stockholm ondanks de recente Zweedse wijzigingen van de grondwet en wetten om terrorisme beter te bestrijden.

“Mijn parlement staat niet positief tegenover deze kwestie, ze zijn niet klaar om het toetredingsprotocol van Zweden te ratificeren,” zei Erdogan volgens de twee bronnen die bij de bijeenkomst aanwezig waren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het Turkse parlement is momenteel met reces en zal begin oktober weer bijeenkomen. Erdogan moet het protocol nog voorleggen aan het parlement.

Turkije en Zweden legden in juli een gezamenlijke verklaring af waarin stond dat Ankara het bod van Stockholm zou ratificeren. Erdogan zei toen dat het parlement in de herfst bijeen zou komen en de wetgeving zou behandelen.

Sindsdien is Erdogan echter langzaam teruggekomen op zijn belofte van “snelle ratificatie”, waarbij hij verwees naar het uitblijven van een reactie van de VS op het F-16 verzoek van Ankara.

Turkse functionarissen zeggen nog steeds dat Turkije het protocol zal ratificeren, maar het zou vertraging kunnen oplopen. Sommigen wijzen erop dat Zweden ook een routekaart zou moeten voorleggen zoals afgesproken in juli om aan te geven hoe het terrorisme op de lange termijn zal bestrijden.

Middle East Eye meldde destijds dat Erdogan overtuigd was door een pakket voorstellen van Washington, waaronder de goedkeuring van een F-16 deal ter waarde van miljarden dollars door het Amerikaanse Congres en de opheffing van het wapenembargo van Canada tegen Ankara.

Meerdere Turkse functionarissen en bronnen die het dossier Zweden op de voet volgen, zeggen echter dat er wantrouwen heerst in Ankara.

“We moeten F-16’s kopen omdat de VS ons uit het F-35 project heeft gezet vanwege onze aankoop van Russische S-400 systemen,” zei een afzonderlijke Turkse bron met kennis van de kwestie. “En nu gebruiken ze F-16’s als onderhandelingstroef. Maar we hebben een lange lijst van incidenten in het verleden waarbij het Witte Huis zijn beloften niet kon nakomen.”

Meerdere Turkse functionarissen verwijzen naar de staat van dienst van de Amerikaanse president Joe Biden in het verleden, zoals zijn beloften over Syrië toen hij vicepresident was in 2016. Biden beloofde toen aan Erdogan dat Koerdische groepen niet naar het westen van de Eufraat in Syrië zouden kunnen oversteken. Maar uiteindelijk deden ze dat wel.

“Nu moeten we onze belofte nakomen, blindelings wachtend tot het Amerikaanse Congres deze deal goedkeurt, zonder enige vooruitgang te zien,” zei een tweede wanhopige bron met kennis. “Dit maakt ons kwetsbaar. Biden moet laten zien dat hij serieus is over dit pakket door zichzelf politiek op het spel te zetten.”

Erdogan was eerder deze maand zichtbaar boos nadat Biden hem naar verluidt benaderde tijdens de G-20 bijeenkomst en vroeg naar de ratificatie door Zweden.

“Helaas binden onze vrienden het F-16 pakket aan Zweden,” zei Erdogan tijdens de G-20 top. “Deze aanpak stoort ons ernstig. Jullie zeggen dat alles via het Amerikaanse Congres gaat. Ik heb ook een congres: de Grote Nationale Vergadering van Turkije. Het is voor mij niet mogelijk om ‘ja’ te zeggen, tenzij een dergelijk besluit wordt goedgekeurd door de Grote Nationale Vergadering van Turkije. “

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Woede over toelating Israël tot visumontheffingsprogramma VS

Aankondiging leidt tot verontwaardiging en scepsis van Palestijnse Amerikanen,...

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

Biden geeft Netanyahu langverwachte uitnodiging voor Witte Huis

De twee leiders ontmoetten elkaar in New York in...

Turkije steunt normalisering Israëlisch-Soedi-Arabië, zegt Erdogan

Turkse president steunt normalisering banden omdat Ankara voor vermindering...

Waar had Elon Musk het over met Erdogan?

Erdogan en Musk bespraken een nieuwe Tesla-fabriek in Turkije,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

5 × 6 =

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...