Nieuwste artikelen:

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

Iran zet in op brute nieuwe hijab-wet na een jaar van mislukte onderdrukking van vrouwen

Leestijd: 6 minuten

Volgens de nieuwe wetgeving kunnen vrouwen 10 jaar de gevangenis in en honderden dollars boete krijgen voor het overtreden van de kledingvoorschriften.

Terwijl de eerste verjaardag van de dood van Mahsa Amini in politiebewaring nadert, zetten de Iraanse autoriteiten vaart achter de invoering van een controversiële hijabwet, nadat andere initiatieven om vrouwen te dwingen in het openbaar een hoofddoek te dragen, waaronder het gebruik van AI-camera’s, schijnbaar mislukt zijn.

In het afgelopen jaar, maanden nadat veiligheidstroepen met geweld een einde maakten aan wekenlange protesten naar aanleiding van Amini’s dood, lappen Iraanse vrouwen de verplichte kledingvoorschriften steeds vaker aan hun laars, wat leidt tot steeds meer toezicht, intimidatie en ernstige pogingen van de Iraanse autoriteiten om de situatie onder controle te krijgen.

Iraanse vrouwen in Teheran (shutterstock).
Iraanse vrouwen in Teheran (shutterstock).

In maart kondigde de beruchte politiecommandant Ahmad Reza Radan, die in januari was aangesteld, de installatie aan van “slimme hulpmiddelen en camera’s” om vrouwen te identificeren die zich niet aan de hijab houden en hen te waarschuwen voor juridische gevolgen.

Een maand later begon de politie verkeerscamera’s te controleren om vrouwen op te sporen die zich niet aan de wet hielden, als onderdeel van de implementatie van een zogenaamd “nationaal kuisheids- en hijabplan”.

Degenen die voor de eerste keer worden betrapt, krijgen een “waarschuwings-sms met de gevolgen” van hun acties. Bij de tweede overtreding worden hun voertuigen in beslag genomen en riskeren ze een rechtszaak.

Mahmoud Javad Azari Jahormi, een voormalige minister van Communicatie, heeft zijn twijfels geuit over de effectiviteit van het bewakingsplan en voorspelde dat er uiteindelijk zwakheden in een dergelijk systeem aan het licht zouden komen. Hij waarschuwde verder dat het systeem na verloop van tijd minder effectief zou kunnen worden.

“Op dit moment wordt China beschouwd als een toonaangevend land op het gebied van camera’s voor gezichtsherkenning. In China zijn, in tegenstelling tot ontwikkelde landen, de privacywetten zwakker en heeft de overheid toestemming gekregen om deze technologie op grote schaal te implementeren,” vertelde een expert in kunstmatige intelligentie technologie aan Middle East Eye op voorwaarde van anonimiteit.

“Maar in termen van infrastructuur zijn we zo ver verwijderd van China om zulke technologieën te kunnen implementeren. Daarom is wat de Islamitische Republiek heeft een beperkte capaciteit en, zoals je kunt zien, heeft het gefaald, want als ze in staat waren geweest om te slagen, zouden ze de moraliteitspolitie niet terug op straat brengen.”

Na de dood van Amini kwam de zedelijkheidspolitie onder vuur te liggen en werden de straatpatrouilles opgeschort. In juli echter, en tot ontsteltenis en schrik van veel Iraniërs, hervatte de politie haar auto- en voetpatrouilles door het hele land om mensen aan te pakken die “ongewone kleding” droegen.

“Dit toont aan dat hun plan volledig is mislukt,” zei de expert.

Boetes, ontslag en gevangenis

Het wetsontwerp introduceert een reeks strafmaatregelen voor de verschillende overtredingen die het omschrijft.

Zowel mannen als vrouwen die op straat worden betrapt op het dragen van “onfatsoenlijke kleding” krijgen boetes opgelegd die worden gecategoriseerd als de “zesde graad” voor de eerste overtredingen, gevolgd door de “vijfde graad” voor volgende overtredingen.

Eenvoudig gezegd komt dit neer op boetes van 6 tot 24 miljoen tomans ($100 tot $500) voor de eerste overtreding en 24 tot 50 miljoen tomans ($500 tot $1000) voor de tweede tot de vierde overtreding.

Latere overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van 50 tot 100 miljoen tomans ($1.000 tot $2.000).

De wetgeving specificeert verder dat “onfatsoenlijke kleding” voor vrouwen het dragen van kleding met korte mouwen, T-shirts met ronde hals, driekwartbroeken en gescheurde broeken omvat. Mannen mogen daarentegen geen broeken met lage taille dragen.

De gerechtelijke commissie van het parlement heeft bepaald dat het aantrekken van ongepaste kleding wordt bestraft met hoge boetes die kunnen oplopen tot 280 miljoen tomans ($6.000) voor recidivisten, mogelijke arrestatie en een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar.

Opmerkelijk is dat het wetsvoorstel burgers de bevoegdheid geeft om overtreders aan te houden bij afwezigheid van wetshandhavers en om aangifte te doen van mensen die zich niet aan de wet houden.

Het niet dragen van een hijab door “werknemers” en “leerkrachten” op hun werkplek wordt niet alleen bestraft met boetes die vergelijkbaar zijn met die voor het niet naleven van de wet door de overheid, maar kan ook leiden tot ontslag bij de overheid en openbare diensten voor een periode van zes maanden tot twee jaar.

Bovendien worden werknemers in de publieke sector, inclusief leraren, die de hijab niet op de werkplek dragen, gestraft met dezelfde straffen als die voor publieke overtredingen, naast een mogelijk ontslag uit de regering en openbare diensten voor een periode van zes maanden tot twee jaar.

De wetgeving bepaalt ook dat het verlenen van diensten aan personen die geen hijab dragen of zich niet aan de kledingvoorschriften houden in plaatsen die met toerisme te maken hebben, kan leiden tot beëindiging van het dienstverband. De gestrafte loopt ook het risico dat hij of zij twee jaar lang niet meer in dezelfde sector mag werken.

Op universiteitscampussen zal “ongepaste kledij” eerst worden aangepakt via het eigen tuchtreglement van de universiteit. Latere overtredingen worden echter doorverwezen naar de politie voor sancties die in overeenstemming zijn met openbare zedenschennis.

De publicatie van afbeeldingen van ontblote vrouwen op sociale media zal ook worden bestraft met boetes variërend van zes tot 24 miljoen tomans ($100 tot $500).

Bepaalde straffen zijn intussen rechtstreeks gericht tegen bedrijven: bedrijven die diensten verlenen aan vrouwen in “ongepaste” kleding riskeren sluiting en andere ernstige gevolgen.

Het vrijwillig toestaan van een hijab onder werknemers heeft ook financiële en sociale uitsluitingsgevolgen voor bedrijven en personeel.

Mensen die online goederen of diensten kopen van een bedrijf dat illegale kleding promoot, riskeren een boete te betalen die drie tot vier keer het bedrag van het gekochte artikel is.

Ook beroemdheden die vrijwillige hijab en “onfatsoenlijkheid” promoten op sociale media, of zich bezighouden met de georganiseerde productie, distributie of invoer van “onfatsoenlijke” kleding, riskeren financiële sancties, meestal gebaseerd op de inkomsten uit dergelijke activiteiten.

De wet legt ook financiële sancties op aan buitenlandse inwoners die de hijab niet dragen, wat kan leiden tot uitzetting uit het land.

Harder veroordeeld dan drugshandelaren

Bezwaren tegen de hijab-wet, die de autoriteiten de komende weken proberen goed te keuren, hebben geleid tot heftige debatten onder juridische experts, waarbij discussies op gang kwamen die licht werpen op de fijne kneepjes van deze wetgeving.

In een gesprek met MEE op voorwaarde van anonimiteit karakteriseerde een voormalige rechter de wet cynisch als een “wonder van wetgeving”, een wet die de valkuilen van haast, gebrek aan planning en algehele incompetentie van de auteurs onthult.

Een doorgewinterde advocaat, die ook op voorwaarde van anonimiteit sprak, trok ondertussen een scherpe vergelijking tussen de harde gevolgen van het niet naleven van de hijabwet en de straffen die worden opgelegd aan daders van andere overtredingen.

Het produceren van vijf kilo crackcocaïne leidt bijvoorbeeld tot een boete van vijf tot 20 miljoen tomans ($100 en $400) en een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar.

“Vergelijk deze straf met een vrouw die geen hijab draagt. Ze kan niet alleen een boete krijgen tot 280 miljoen tomans volgens deze wet, maar naast de politie kunnen mensen haar ook onmiddellijk arresteren en opsluiten,” zei de advocaat.

“Dat zegt dat een vrouw zo gevaarlijk is dat gewone mensen en voorbijgangers iets moeten doen tot de politie er is. Dit is belachelijk.”

‘Kinderen niet immuun’

Een ander controversieel aspect van het wetsvoorstel betreft de straffen voor mensen onder de 18 jaar.

Tijdens een parlementszitting vorige maand uitte Gholamreza Nouri Qazalcheh zijn bezorgdheid dat zelfs studenten het risico lopen om vastgehouden te worden.

“Als een 10-jarige student tegen deze wet handelt, moeten de ouders die hun kind ’s ochtends naar school stuurden hem ’s avonds van het politiebureau ophalen,” zei Qazalcheh.

Hossein Jalali, lid van de Culturele Commissie van het parlement, was voorstander van boetes voor minderjarigen en benadrukte dat personen onder de 18 jaar verschillende privileges en verantwoordelijkheden hebben, waaronder toegang tot onderwijs, werk en bankdiensten.

Overtreding van de hijab-wet zal leiden tot opschorting van deze privileges en financiële sancties, bevestigde Jalali.

“We naderen gevaarlijke niveaus. Ik ben echt bang voor de hardliners die het land regeren. Het is alsof de Taliban het land regeert. Er is geen verschil,” vertelde een hervormingsgezinde journalist, die zijn naam niet bekend wilde maken, aan MEE.

“Kijk naar de details van de hijab-wet. Het is schokkend om te zien dat zelfs kinderen in dit land niet immuun zijn voor wrede en meedogenloze wetten.”

Laatste nieuws

Palestijnse mannen uitgekleed en vastgehouden door het Israëlische leger

Israëlische troepen hebben tientallen Palestijnse burgers uitgekleed en gedetineerd,...

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Zwitsers parlement stemt in met boerkaverbod

Lagerhuis neemt wetgeving aan die gezichtsbedekking verbiedt, met boetes...

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Iran: Wetgevers nemen wetsvoorstel aan dat straffen voor vrouwen die kledingvoorschriften overtreden verzwaart

Het wetsvoorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de...

Irak zegt Iraanse Koerdische groepen van oostgrens te hebben verwijderd

Iraanse troepen naar verluidt 'stand-by' langs Iraakse grens terwijl...

VS-Iran gevangenenruil: Amerikaanse gevangenen verlaten Teheran na deal via Qatar

De twee landen hebben een gevangenenruilovereenkomst gesloten nadat 6...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

1 + 8 =

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die anti-zionisme gelijkstelt met antisemitisme. Deze Republikeins geleide maatregel werd aangenomen met 311 stemmen voor...

Blauwe plekken gevonden op lichamen van Palestijnen die stierven in Israëlische detentie

Minstens twee van de zes Palestijnse gevangenen die sinds het begin van de oorlog in oktober in Israëlische hechtenis zijn overleden, werden gevonden met...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger in oktober in twee luchtaanvallen op Gaza Amerikaanse precisiegeleide munitie heeft gebruikt, waarbij 43 burgers...