Nieuwste artikelen:

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Egypte: Uitgelekte video’s wekken bezorgdheid over erbarmelijke omstandigheden in Badr-gevangenis

Leestijd: 6 minuten

Beelden bevestigen de bezorgdheid dat gevangenen in de nieuwe gevangenis wreed worden behandeld, inclusief medische verwaarlozing, zeggen rechtengroepen en activisten.

Een serie uitgelekte video’s van de binnenkant van een van Egypte’s nieuw gebouwde gevangenissen heeft tot ernstige bezorgdheid geleid onder rechtengroeperingen en activisten over de omstandigheden van politieke gevangenen, waaronder een gebrek aan medische zorg, eenzame opsluiting en een verbod op familiebezoek.

Op maandag plaatste Aly Mahdy, een in de VS gevestigde Egyptische social media influencer, een video waarop de cellen van senior leiders van de Moslimbroederschap te zien zouden zijn. Eechtengroeperingen bevestigden aan MEE dat de beelden afkomstig waren van het Badr-gevangeniscomplex.

Een van de video’s zou van Salah Soltan zijn, een permanente inwoner van de VS en vader van de prominente activist Mohamed Soltan. De jongere Soltan verklaarde echter op X, voorheen bekend als Twitter, dat de man in de video niet zijn vader was.

Allison McManus, senior directeur nationale veiligheid bij het Center for American Progress, zei over de gelekte beelden dat de families van de gevangenen geen toestemming hebben gegeven voor het lekken en dat sommigen, zoals Mohamed Soltan, ontkennen dat het om hun dierbaren gaat.

“Hoe deze lekken worden gedeeld kan hun inspanningen voor vrijlating schaden,” zei McManus op X.

Desalniettemin bevestigen de gelekte video’s waar rechtenorganisaties en Egyptische activisten al maanden voor waarschuwen: dat de omstandigheden in de Badr gevangenis erbarmelijk zijn en dat de gevangenen wreed worden behandeld, inclusief medische ververwaarlozing.

Twee van de video’s lijken ook te laten zien dat het beddengoed van de gevangenen slechts bestaat uit een dun matje dat op de vloer is gelegd, terwijl alle uitgelekte beelden laten zien dat elke gevangene alleen is.

“De video’s bevestigen wat we van families hebben gehoord over de erbarmelijke omstandigheden in gevangenissen. De schendingen in Badr zijn onderdeel van een rechtssysteem dat transparantie, een eerlijk proces en verantwoording ontbeert,” vertelde Amr El-Afifi, onderzoeksmanager bij het Freedom Initiative, aan MEE.

Het Freedom Initiative riep de Egyptische regering verder op om internationale instanties toe te laten om de omstandigheden in het gevangenissysteem van het land te onderzoeken.

Een uitgelekte brief van gedetineerden die in februari met MEE werd gedeeld, onthulde de grimmige realiteit in de gevangenis, waaronder een verbod op familiebezoek en ontoereikende gezondheidszorg.

In de brief stond dat een gevangene zichzelf van het leven had beroofd in zijn cel, terwijl een andere gevangene een zelfmoordpoging had gedaan nadat gevangenisbeambten hem hadden geweigerd contact op te nemen met zijn familie, die in de regio van Turkije woont die recentelijk is getroffen door verwoestende aardbevingen.

De gevangeniscellen die te zien zijn in de video’s die maandag en dinsdag zijn uitgelekt, zijn groter dan de cellen die eerder zijn gedocumenteerd en tonen voldoende ruimte voor de individuen om te bidden en toegang tot gebotteld water. Het is echter onduidelijk of de beelden door de autoriteiten naar buiten zijn gebracht als PR-stunt.

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende maandag dat op de video’s leiders van de Moslimbroederschap, de grootste politieke oppositiegroep in het land, te zien waren. Nadat de aan de Broederschap gelieerde voormalige president Mohamed Morsi werd afgezet door Abdel Fattah el-Sisi, zijn duizenden leden van de groep opgepakt, gedood of gedwongen om in ballingschap te leven uit angst voor vervolging in eigen land sinds de Broederschap werd verboden en tot terroristische organisatie werd verklaard.

Morsi stierf in juni 2019 in een rechtszaal nadat hij zes jaar in eenzame opsluiting had gezeten, in wat VN-experts beschreven als “door de staat gesanctioneerde willekeurige moord”.

“Alle gevangenen van correctionele en rehabilitatiecentra, met inbegrip van de personen die in deze beschuldigingen worden genoemd, ontvangen volledige medische zorg, maken gebruik van de cafetaria’s van de centra en wonen rechtszittingen bij in de zaken waarin ze worden beschuldigd,” zei het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken in een Facebook-post.

“Er worden juridische maatregelen genomen tegen deze beschuldigingen en de verantwoordelijken.”

Duizend keer erger dan schorpioengevangenis

Sinds Sisi in 2014 president werd, heeft hij minstens 28 nieuwe gevangenissen gebouwd – meer dan een derde van het totale aantal gevangenissen in Egypte, dat nu op 81 wordt geschat.

Het Badr-gevangeniscomplex, ten noordoosten van Caïro, is het resultaat van een nieuw beleid dat Sisi in september 2021 lanceerde. Het plan, getiteld de Nationale Mensenrechten Strategie, omvatte de modernisering van de detentiefaciliteiten van het land.

Kort daarna opende Caïro Badr en Wadi el-Natrun, twee grote gevangeniscomplexen, en begon politieke gevangenen daarheen te verhuizen. In de Badr-gevangenis zijn drie verschillende gevangenissen, waaronder Badr 3, waar veel hooggeplaatste politieke gevangenen worden vastgehouden nadat ze in 2022 werden overgeplaatst vanuit het beruchte Tora-gevangeniscomplex – waartoe ook de maximaal beveiligde Scorpion-gevangenis behoort.

Sisi heeft de nieuwe gevangenisfaciliteiten gepromoot als een model voor de naleving van de mensenrechten, maar rechtengroeperingen hebben kritiek geuit omdat ze niet voldoen aan de internationale normen en slechter zijn dan de vorige gevangenissen waar politieke gevangenen werden vastgehouden.

“Onze documentatie geeft aan dat de Badr gevangenis beruchter is dan de beruchte Scorpion gevangenis,” zei Afifi.

“Dezelfde officieren die toezicht hielden op de martelingen in de Scorpion gevangenis verhuisden naar Badr. De nieuwe gebouwen kwamen met nog ergere praktijken.”

Till the Last Prisoner, een campagne geleid door mensenrechtenverdedigers en families van gedetineerden die oproepen tot de vrijlating van politieke gevangenen in Egypte, gaf een verklaring vrij na het uitlekken van de beelden, waarin stond dat het de “voortdurende opzettelijke verboden opgelegd door het gevangenismanagement op toegang tot basisbenodigdheden” binnen de gevangenis in de gaten hield.

De groep merkte ook op dat bewakingslichten en camera’s 24/7 in werking zijn en dat veel gevangenen lijden onder een gebrek aan medische zorg. Till the Last Prisoner zei dat er acht sterfgevallen zijn geregistreerd in de gevangenis als gevolg van “opzettelijke medische verwaarlozing”.

“Gevangenen in Badr worden nog steeds vastgehouden onder wrede, onmenselijke en straffende omstandigheden”, aldus de campagne in een verklaring.

“Vanaf het moment dat de gevangenen werden overgebracht naar de Badr gevangenis, hebben berichten en smeekbeden voortdurend de aandacht gevestigd op de erbarmelijke omstandigheden van detentie, waaronder systematische collectieve marteling, waarbij sommigen de situatie beschreven als ‘duizend keer erger dan de Scorpion gevangenis’.”

De groep merkte ook op dat gevangenen communicatie met hun familie en advocaten wordt ontzegd, en verschillende families van gedetineerden meldden dat hun bezoeken “niet langer dan 20 minuten duren en werden uitgevoerd in aanwezigheid van bewakers en gevangenispersoneel”.

Ondertussen heeft Amnesty International gedocumenteerd dat gevangenen in de Badr 3 gevangenis worden vastgehouden onder “wrede en onmenselijke omstandigheden”.

“Gevangenen bibberen in koude cellen met fluorescerende lampen die 24 uur per dag aan staan”, aldus Amnesty in een rapport uit oktober. “CCTV-camera’s zijn continu op hen gericht en de toegang tot basisbehoeften zoals voldoende voedsel, kleding en boeken is verboden.

“Ze hebben geen contact met hun familie of advocaten en de hoorzittingen voor verlenging van de detentie vinden online plaats.”

Amnesty hekelde de Egyptische pogingen om de gevangenis af te schilderen als een omslag in de slechte gevangeniscultuur van het land.

Terwijl de gevangenis met “veel tamtam door de autoriteiten” werd geopend, zegt Amnesty, “worden gevangenen in werkelijkheid geconfronteerd met dezelfde mensenrechtenschendingen die oudere instellingen herhaaldelijk hebben geteisterd, wat het gebrek aan politieke wil van de Egyptische autoriteiten blootlegt om een einde te maken aan de mensenrechtencrisis in het land”.

In Egyptische gevangenissen zitten naar schatting 65.000 politieke gevangenen die zijn gearresteerd vanwege hun oppositie tegen de regering van Sisi, volgens een onderzoek dat in maart 2021 is uitgebracht door het Arabische Netwerk voor Mensenrechten.

Honderden mensen zijn omgekomen in de gevangenis sinds de coup van Sisi, als gevolg van medische nalatigheid en het ontbreken van een urgent zorgsysteem wanneer een gedetineerde een medisch noodgeval krijgt, waaronder Morsi en voormalig parlementslid Essam el-Erian.

Laatste nieuws

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Nieuwsbrief

Ook intressant

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft het minimumloon met 50 procent verhoogd nu de inflatie stijgt.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft woensdag een...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

4 × = 36

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van moslims lopen voorop, wat duidt op diepe woede over Israël vanwege zijn offensief. Meer dan één...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar krijgen voor een onderzoeksrapport over de verzending van goederen van Jordanië naar Israël, onder de...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...