Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Israëlische militairen verbieden Palestijnse vrouwelijke activisten hoger onderwijs

Leestijd: 6 minuten

Studenten die betrokken zijn bij vakbondsactiviteiten op de campus zijn stelselmatig onderworpen aan willekeurige schorsingsbesluiten, die de academische studies van de vrouwen verstoren en hun carrières vertragen.

Twee maanden geleden werd de Palestijnse studente geneeskunde Bara’a Fuqaha op de hoogte gebracht van een Israëlisch besluit om haar voor zes maanden te schorsen van haar universitaire studie.

Ze was derdejaars studente aan de Faculteit Geneeskunde van de Al-Quds Universiteit in de stad Abu Dis ten oosten van Jeruzalem.

Bara'a Fuqaha, 24, werd in juni geschorst van haar studie aan de faculteit geneeskunde van de Al-Quds Universiteit vanwege haar studentenactiviteiten.
Bara’a Fuqaha, 24, werd in juni geschorst van haar studie aan de faculteit geneeskunde van de Al-Quds Universiteit vanwege haar studentenactiviteiten (MEE).

Een andere vrouw, Batoul Dar Assi, die medische beeldvorming studeerde aan dezelfde universiteit, kreeg een soortgelijke schorsing van vier maanden.

Fuqaha, 24 jaar, zegt dat ze op 25 juni een telefoontje kreeg van de Israëlische politie die haar naar het politiebureau van Ma’ale Adumim ten oosten van Jeruzalem stuurde, waar ze werd ondervraagd over haar studentenactiviteiten aan de universiteit.

“De vragen gingen over mijn deelname aan activiteiten van de studentenvereniging. Nadat ze klaar waren met ondervragen, overhandigden ze me een papier met het bevel tot schorsing,” vertelde ze aan Middle East Eye.

Dit Israëlische beleid is niet nieuw. In 2018 en 2019 vaardigde het Israëlische leger soortgelijke besluiten uit om verschillende Palestijnse universiteitsstudenten op de Westelijke Jordaanoever voor meerdere maanden te schorsen, wat de afronding van hun studie belemmerde en hun afstuderen met hun collega’s vertraagde.

Ondanks Bara’a’s ontkenning van alle beschuldigingen op het Israëlische politiebureau, was de beslissing tot schorsing al genomen vóór het verhoor, vertelde ze aan MEE.

Bara’a huurde een advocaat in om de beslissing aan te vechten bij de Israëlische militaire rechtbank van Ofer, maar het beroep werd afgewezen. Op 24 augustus nam de rechtbank opnieuw een beslissing die de schorsing bevestigde.

De advocaat, Salih Mahameed, vertelde MEE dat hij de rechtbank had gevraagd om de beslissing te bevriezen tot een volgende zitting, waarin hij misschien de periode zou kunnen inkorten.

Bara’a, die in het dorp Kafr al-Labad in de buurt van Tulkarm woont, zegt echter dat ze de stad Abu Dis niet zal kunnen betreden tot een nietigverklaring van de beslissing, wat “onwaarschijnlijk” is, gezien het “escalerende bestraffende Israëlische beleid op de Westelijke Jordaanoever tegen de Palestijnen”.

Mahameed wees erop dat de beslissing van militaire aard is en deel uitmaakt van een lange lijst van Israëlische administratieve beslissingen die het leven van Palestijnen verwoesten, zoals administratieve detentie, administratieve deportatie en administratieve slooporders.

Volgens de wetten van de verlengde noodtoestand geven de artikelen 108, 109 en 110 de Israëlische militaire gouverneur de macht om bepaalde maatregelen uit te voeren tegen een persoon, zoals deportatie, de toegang tot een bepaalde plaats verhinderen, of eisen dat de persoon twee of drie keer per maand verschijnt voor ondervraging op het hoofdbureau van politie, of hun verblijfplaats bepalen, of hen deporteren uit hun verblijfplaats, zoals uitgelegd door de advocaat.

“In dit geval bestaan de aanklachten uit geheime dossiers die niemand kan inzien en er is geen wettelijk bewijs voor, net zoals het gebeurt in administratieve detentie, wat een militaire beslissing bij uitstek is en deel uitmaakt van de bestaande Israëlische willekeur,” concludeerde hij.

Als het schorsingsbesluit wordt toegepast voor zes maanden, zal het eindigen op 25 december, wat betekent dat Bara’a een hele termijn wordt ontnomen.

“Ik ben nu bang dat het Israëlische leger me in de gaten zal houden om ervoor te zorgen dat ik de universiteit niet binnenkom, en dat ik kan worden tegengehouden en dat mijn identiteit wordt gecontroleerd bij plotselinge Israëlische barrières als ik tijdens de uitzettingsperiode naar de stad Abu Dis probeer te gaan,” legde ze uit.

“Het gaat er uiteindelijk om mijn bewegingsvrijheid te beperken en te proberen mijn toegang tot de universiteit en de voltooiing van mijn studie te belemmeren.”

‘Racistisch beleid’

Het gouvernement van Jeruzalem gaf een verklaring uit waarin het schorsingsbesluit tegen de twee studenten werd beschreven als een “systematisch racistisch beleid” tegen het onderwijs en haar instellingen in Jeruzalem.

“Deze beslissing is racistisch, schaamteloze inmenging en onaanvaardbaar op onze nationale universiteiten, waar we er trots op zijn dat we het werk van de studentenvakbond beoefenen, dat wordt gegarandeerd door de Palestijnse grondwet, en onze nationale onderwijsinstellingen zijn erop gebrand”, aldus de verklaring van het gouvernement.

Het beleid om studenten te schorsen van hun universiteiten is geëscaleerd sinds 2013. In deze periode werden meer dan tien studenten in verschillende delen van de bezette Westelijke Jordaanoever van hun universiteit gestuurd, omdat de Israëlische autoriteiten beweerden dat de studentenactiviteiten een bedreiging vormden voor hun veiligheid.

Journalistiekstudente Sa’eda Al-Za’arir, 26, werd in 2019 onderworpen aan hetzelfde Israëlische beleid, toen ze op het punt stond af te studeren aan de Birzeit Universiteit, toen een besluit werd uitgevaardigd om haar te schorsen van de universiteit en haar volledig te verbieden de stad Birzeit binnen te komen.

“Een Israëlische officier belde mijn vader en ontbood me voor een interview in het Ofer ondervragingscentrum ten westen van Ramallah. Twee uur lang werd ik ondervraagd over mijn studentenwerk, omdat ik lid was van de studentenraad,” vertelde ze aan MEE.

Sa’eda Al-Za’arir
Sa’eda al-Za’arir werd geschorst van de universiteit en kreeg een inreisverbod voor de stad Birzeit opgelegd (MEE).

Voor Al-Za’arir, die ten zuiden van Hebron woont, duurt het twee uur om naar de stad Birzeit, ten noorden van Ramallah, te gaan.

“Tijdens het hele verhoor besteedde de officier veel tijd aan een dreigement voor de toekomst. Hij vertelde me dat ik niet zou mogen reizen en geen goede baan zou krijgen, allemaal vanwege mijn studentenactiviteiten,” voegde ze eraan toe.

“Door het schorsingsbesluit kon ik van Israël mijn afstudeerceremonie niet bijwonen.”

Het schorsingsbesluit werd in dezelfde periode genomen tegen Sa’eda en haar vriendin Ola Totah uit Jeruzalem. Een jaar eerder werd studente Asmaa Kadah ook geschorst van de Birzeit Universiteit en vervolgens gearresteerd toen ze die probeerde te bereiken.

Sundus Hammad, coördinator van de Right to Education Campaign, vertelde MEE dat het eerste duidelijke Israëlische schorsingsbesluit dateert van 2013, en dat sindsdien tien studenten van hun universiteit op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn gestuurd.

Volgens Hammad gingen sommige schorsingsbesluiten tegen universiteitsstudenten gepaard met huisarrest en opsluiting in een aangewezen woongebied.

De onderzoeker en voormalig studentenactivist Israa Lafi zei dat dit beleid eerder door Israël werd gebruikt als middel om de studentenbeweging te onderdrukken tijdens de Eerste Intifada in 1987, een recht dat sinds 1967 in elke regio aan de Israëlische militaire gouverneur is verleend.

Het beleid om studenten te weren van hun universiteiten heeft als doel om de studentenbeweging te verzwakken door het te ontdoen van een aantal van haar leiders en degenen die belast zijn met het beïnvloeden van het universitaire milieu, aldus Lafi.

“Aan de andere kant worden deze studenten geïsoleerd van de omgeving waar ze aan gewend zijn en waar ze van houden, en zijn ze getuige van de activiteit van hun jeugd en hun relaties, in een poging om de studenten te ontmoedigen om verder te gaan met hun leven, vooral degenen die voor verschillende periodes in detentie zitten en achter raken op hun collega’s,” vertelde ze aan MEE.

Om dit beleid het hoofd te bieden is het volgens Lafi nodig dat de faculteit samenwerkt met de uitgezette studenten en alternatieven biedt om studievertraging te voorkomen. Als dit niet mogelijk is in het geval van arrestatie, dan is het wel mogelijk in het geval van schorsing door middel van afstandsonderwijs, wees ze erop.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

Israëlisch Telegram-kanaal wordt gebruikt om aan te zetten tot geweld tegen Palestijnen

Een Telegram-groep, opgericht op 9 oktober door de Israëlische...

Drone-aanval doodt vier mannen tijdens aanval op Jenin

Een Israëlische drone-aanval op Jenin op dinsdagochtend doodde vier...

Het Israëlische leger houdt willekeurig Palestijnse vrouwen en meisjes uit Gaza vast

Het Israëlische leger heeft willekeurig tientallen vrouwen en meisjes...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

7 × = 14

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.