Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Amnesty International dringt er bij G20 op aan mensenrechtenschendingen Kasjmir aan te pakken

Leestijd: 3 minuten

Open brief roept regeringen op er bij India op aan te dringen een einde te maken aan de vervolging van en gerichtheid tegen mensenrechtenverdedigers, journalisten, andersdenkenden en politieke gevangenen in Kasjmir.

Amnesty International en vijf andere rechtenorganisaties hebben een open brief ondertekend waarin ze oproepen om een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen in Kasjmir en om gevangen mensenrechtenverdedigers en politieke gevangenen vrij te laten in de aanloop naar de G20-top die volgende maand in New Delhi, India, zal plaatsvinden.

De brief, gepubliceerd op 23 augustus en gericht aan vertegenwoordigers van G20 lidstaten, gastlanden en uitgenodigde internationale organisaties, uitte bezorgdheid over mensenrechtenschendingen in het door India bestuurde Kasjmir (IAK).

“Nu uw leiders zich voorbereiden op het bijwonen van de G20-top in september 2023, dringen we er bij uw regering op aan om deze kwesties rechtstreeks en openhartig aan te kaarten bij de regering van India in overeenstemming met uw verplichtingen krachtens het internationaal recht en roepen we India op om zich te houden aan zijn internationale wettelijke verplichtingen”, aldus de brief.

In de brief staat dat de regering sinds 2019 – toen India artikel 370A en artikel 35A herriep, waardoor Jammu en Kasjmir hun semi-autonome status kwijtraakten – “haar repressieve beleid heeft voortgezet, waaronder het beperken van de vrijheid van meningsuiting, vreedzame vergadering en vereniging, en heeft nagelaten vermeende schendingen begaan door haar militaire, paramilitaire, politie- en andere strijdkrachten te onderzoeken en te vervolgen”.

Sinds 1947 hebben zowel India als Pakistan hun rechten laten gelden op het betwiste grondgebied, waarvan elk land delen beheert.

De brief is ondertekend door Amnesty International; de Asian Federation Against Involuntary Disappearances; het Asian Forum for Human Rights and Development; CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation; Front Line Defenders; en het Kashmir Law & Justice Project.

In november 2021 werd de prominente mensenrechtenverdediger Khurram Parvez willekeurig vastgehouden door het Indiase National Investigation Agency. Parvez, de directeur van de Jammu Kashmir Coalition of Civil Society (JKCCS), werd gearresteerd op grond van de Unlawful Activities (Prevention) Act voor het “financieren van terrorisme onder het mom van bescherming van de mensenrechten”.

In maart 2023 dagvaardde het National Investigation Agency de bekende Kasjmirse journalist Irfan Mehra, die had samengewerkt met de JKCCS, en arresteerde hem vanwege zijn banden met de non-profitorganisatie.

“De Bharatiya Janata Partij gebruikt extreme wetgeving en beleid om vormen van kolonialisme in Kasjmir te bevorderen en een hindoe-nationalistische staat te vestigen,” vertelde Angana Chatterji, een wetenschapper aan de Universiteit van Californië, Berkeley, aan Middle East Eye.

“Straffeloosheid en autoritaire wetten worden gebruikt om burgers te onderdrukken, borgtocht te weigeren, maatschappelijke dissidenten en sociale bewegingen het zwijgen op te leggen, uitingen van verdriet, woede en rouw te bestraffen en mensenrechtenwerk en mediaverslaggeving te schaden,” zei Chatterji.

In hun open brief roepen de organisaties regeringen op om er bij de Indiase regering op aan te dringen Parvez en Mehraj onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, alle aanklachten tegen hen in te trekken en een einde te maken aan “de voortdurende vervolging van en aanvallen op Kasjmirse mensenrechtenactivisten, journalisten, andersdenkenden en politieke gevangenen”.

Ze riepen hen ook op om het maatschappelijk middenveld toe te staan vrij te opereren in IAK en hun “langdurige obstructie van het internationale maatschappelijk middenveld en intergouvernementele organisaties” te staken.

In maart klaagde Mary Lowler, de speciale VN-rapporteur voor de situatie van mensenrechtenverdedigers, over het krimpende landschap van het maatschappelijk middenveld in de Kasjmirvallei en riep in een verklaring op tot de onmiddellijke vrijlating en het afsluiten van de onderzoeken tegen Parvez en Mehraj.

“De arrestatie en opsluiting van mensen die hun mensenrechten uitoefenen is willekeurig. Er moet verantwoording worden afgelegd en er moet genoegdoening komen wanneer dergelijke onrechtmatige acties worden ondernomen.”

“Keer op keer is de regering opgeroepen om de fundamentele problemen aan te pakken met het antiterrorismekader van het land en het misbruik ervan om mensenrechtenverdedigers zwart te maken en het zwijgen op te leggen,” zei Lawlor.

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

India: Moslims doelwit in meer dan 250 haatzaaiende ‘bijeenkomsten’ in eerste helft van 2023

Een rapport van Hindutva Watch suggereert dat er in...

Turkse Erdogan verzet zich tegen transportproject tussen India en het Midden-Oosten

De Turkse president zegt dat Ankara een rivaliserend plan...

Saudi-Arabië stijgt naar 100 executies in 2023

Amnesty International waarschuwt dat doodstraf wordt gebruikt in 'grove...

Boycotwet: Critici van Israël als antisemitisch bestempelen is een ‘gevaarlijke weg’, aldus parlementsleden

Campagnegroepen waarschuwen dat wetgeving desinvesteringen in wapenhandel en fossiele...

Canadees maatschappelijk middenveld dringt er bij Trudeau op aan om op te treden tegen mensenrechtenschendingen in India

Tientallen groepen eisen diplomatieke maatregelen en waarschuwen voor de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

7 + 2 =

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...