Nieuwste artikelen:

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Taliban weerhoudt 100 Afghaanse studentes van vlucht naar Dubai

Leestijd: 3 minuten

De jonge vrouwen met een studiebeurs mochten niet reizen omdat ze geen ‘mannelijke begeleider’ hadden.

Leden van de Taliban-regering hebben woensdagochtend 100 Afghaanse studentes, die een studiebeurs hadden gekregen om aan de universiteit van Dubai te studeren, verboden om aan boord te gaan van hun vlucht naar de VAE.

“Ik kan de teleurstelling die ik nu voel niet onder woorden brengen, omdat de Afghaanse studentes, die ik een studiebeurs had gegeven in samenwerking met de @uniofdubai aangeboden door Dr. Eesa Al Bastaki [de voorzitter van de universiteit], helaas vanmorgen #DubaiAirport niet konden bereiken om hun studie voort te zetten als gevolg van de inmenging van de Taliban,” plaatste Khalaf Ahmad al-Habtoor, de oprichter van de Al Habtoor Group, die de studentes sponsorde, woensdag op X (voorheen bekend als Twitter).

In een videoverklaring die woensdag op X werd geplaatst, zei al-Habtoor dat hij “reikhalzend uitkeek” naar de komst van de student.

Een van de studenten in de videoboodschap van al-Habtoor zei in een ingesproken bericht op X: “We zijn nu op het vliegveld, maar helaas mogen we van de regering niet naar Dubai, ze laten geen mensen toe die geen maharram (mannelijke begeleider) hebben.

“Als [de Taliban] het studentenvisum en het studentenkaartje zien, laten ze ons niet toe,” vervolgde de student. “Ik weet niet wat ik moet doen. Help ons alsjeblieft. We zijn zo bezorgd over deze zaak.”

Al-Habtoor, die een prominente zakenman is in Dubai, zei dat er “onophoudelijke inspanningen” werden geleverd door een collectieve groep – de universiteit van Dubai, het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE, de politie en immigratiediensten – om ervoor te zorgen dat vluchten, gezondheidszorg, accommodatie, vervoer, veiligheid en onderwijs volledig waren geregeld voor de studenten.

“Onze aspiraties werden verpletterd,” zei hij in de video.

Dit is niet de eerste keer dat de Taliban Afghaanse studentes verhinderen het land uit te vliegen. In augustus vorig jaar werd 62 universiteitsstudenten een vlucht naar Qatar geweigerd, simpelweg omdat ze niet met een mannelijke voogd reisden.

Gebroken belofte

In de eerste persconferentie van de Taliban na hun overname van de Afghaanse hoofdstad zei Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de gewapende groep, dat de ontluikende regering de vrouwenrechten en mediavrijheid zou verdedigen en beloofde hij amnestie voor regeringsfunctionarissen en iedereen die voor internationale troepen werkte.

Maar de aanvankelijke beloften van de Taliban om de rechten van vrouwen te beschermen, zijn in rook opgegaan. Vrouwen en jonge meisjes mogen niet meer naar universiteiten en scholen, waardoor miljoenen hun opleiding hebben moeten afbreken. Schoonheidssalons werden gesloten en het werd vrouwen verboden te werken.

De maatregel werd alom veroordeeld door regeringen over de hele wereld, waaronder de plaatsvervangend ambassadeur van de VAE bij de VN, Amiera al-Hefeiti, die het besluit scherp veroordeelde.

“Ik kan het niet begrijpen,” zei Al Habtoor in zijn videoverklaring over de 100 vrouwelijke studenten die niet aan boord van hun vlucht naar Dubai mochten.

“Vrouwen en mannen zijn tegenwoordig gelijk, en zelfs al in de tijd voor Jezus Christus was er gelijkheid tussen mannen en vrouwen. In de tijd van de Profeet Mohammed ook. Ik bedoel dat ik niet kan begrijpen hoe [de Taliban] de religie [de Islam] behandelen of vertalen,” voegde hij eraan toe.

Onislamitisch

Al-Habtoors kritiek op de interpretatie van de islam door de Taliban sluit aan bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die in januari het bevel van de Taliban om universitair en basisonderwijs voor Afghaanse vrouwen te verbieden, afkeurde als “onislamitisch”.

De zakenman smeekte de Taliban om de studenten naar Dubai te laten reizen en riep op tot internationale hulp om de zaak op te lossen.

“Ik ben vandaag bedroefd over deze beslissing,” vervolgde Al Habtoor in de video. “Ik hoop dat de Taliban-regering mijn verzoek om [de studenten] toe te laten, zal heroverwegen. Ze hebben het recht om te studeren, ze hebben het recht om te doen wat mannen ook mogen doen, en daar is geen uitzondering op.

“Ik smeek elk land in de wereld of ze zich ermee mogen bemoeien,” zei hij.

De weigering om de vrouwelijke studenten toestemming te geven om te vertrekken komt maanden nadat de Afghaanse Taliban-regering een nieuwe consul-generaal in de VAE benoemde, een voorzichtige stap in de richting van het formaliseren van de banden met het Golfland.

De VAE verbraken de banden met de Taliban na 9/11. Nadat de VS hun troepen in augustus 2021 terugtrokken en de Taliban na 20 jaar weer de macht grepen, ontwikkelden de twee partijen een gestage relatie, hoewel de Taliban-regering nog door geen enkel land formeel erkend is.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israëlische minister van Financiën Smotrich hekelt ‘hypocrisie’ van VS over mensenrechten

Extreem-rechtse minister Bezalel Smotrich wijst op Amerikaanse acties in...

Frankrijk verbiedt dragen van moslimabaya in openbare scholen

In tegenstelling tot hoofddoeken, die in 2004 verboden werden...

De stille opkomst van de Pakistaanse invloed in Syrië

Sinds het uitbreken van de Syrische oorlog heeft Pakistan...

Egyptisch-Amerikaanse activist klaagt Interpol, Egypte en VAE aan na detentie in Dubai

Advocaten voor Sherif Osman zeggen dat hij werd ontvoerd...

Canada’s Trudeau zegt dat extreem-rechts in de VS moslims verkeerd voorlicht over LGBTQ op scholen

Justin Trudeau zei in Canadese moskee dat mensen op...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

8 + 1 =

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.