Nieuwste artikelen:

Soedan: Bijna 500 kinderen ‘sterven van de honger’ als conflict leidt tot sluiting van diensten

Leestijd: 2 minuten

Save the Children zegt dat het gedwongen is 57 van zijn voedingsfaciliteiten te sluiten, waardoor 31.000 kinderen levensreddende behandeling mislopen.

Bijna 500 kinderen zijn gestorven in Soedan als gevolg van het verlies van toegang tot levensreddende medicijnen en voedsel in het land, volgens Save the Children.

Volgens een verklaring op dinsdag heeft de liefdadigheidsorganisatie 57 van haar voedselfaciliteiten moeten sluiten, waardoor 31.000 kinderen geen behandeling voor ondervoeding en aanverwante ziekten kunnen krijgen.

In het conflict in het land, dat al sinds april aan de gang is, zijn volgens het Armed Conflict Location & Event Data Project ongeveer 5.000 mensen gedood en meer dan vier miljoen mensen ontheemd geraakt.

Vooral de medische voorzieningen hebben het zwaar te verduren gehad. Door de gevechten tussen de Soedanese strijdkrachten en hun voormalige bondgenoten, de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), moesten veel medische voorzieningen in het hele land hun deuren sluiten.

“Ernstig zieke kinderen arriveren in de armen van wanhopige moeders en vaders bij voedingscentra in het hele land en onze medewerkers hebben weinig mogelijkheden om ze te behandelen. We zien kinderen sterven van volledig te voorkomen honger,” zei Arif Noor, de landendirecteur van Save the Children in Soedan, in een verklaring.

“De plundering van VN-opslagplaatsen, het in brand steken van de fabriek voor therapeutische voeding en het gebrek aan financiering hebben de levering van therapeutische voedingsproducten in het hele land onder grote druk gezet.”

Eerder deze maand gaven tientallen mensenrechtenorganisaties, activisten, advocaten, artsen en anderen een verklaring uit waarin ze de VN-Veiligheidsraad opriepen om de schendingen door de belangrijkste strijdende partijen door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof.

In de verklaring veroordeelde de geïntegreerde overgangsassistentiemissie van de Verenigde Naties in Soedan de wreedheden die zijn begaan door zowel de SAF als de RSF, die wordt gesteund door Arabische gewapende groepen in Darfur.

De missie veroordeelde de willekeurige aanvallen op de burgerbevolking en openbare voorzieningen door de RSF en gelieerde milities, met name in de plaats Sirba – 45 km ten noorden van de hoofdstad el-Geneina van West-Darfur – tussen 24 en 26 juli.

Ooggetuigen die Darfur zijn ontvlucht vertelden MEE eerder dat de RSF het gemunt had op leden van de lokale niet-Arabische etnische groep Masalit, terwijl in el-Geneina de onbegraven lichamen van de doden op straat werden achtergelaten.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Soedan: Vertrekkende VN-gezant zegt dat West-Darfur 13 massagraven had

Het ontslag van Volker Perthes komt maanden nadat hij...

Soedan: Tientallen vrouwen en kinderen gedood bij beschietingen in Darfur

Ten minste 39 burgers zijn omgekomen bij aanvallen op...

Soedan: RSF paramilitaire troepen steunen staakt-het-vuren en gesprekken over de toekomst van het land

In de verklaring leek RSF-leider generaal Mohamed Hamdan Dagalo...

Soedan: Rapid Support Forces Facebook-pagina’s verwijderd van platform

Facebookpagina's van de paramilitaire groep en leider Hemeti lijken...

Verenigde Naties en mensenrechtengroeperingen veroordelen wreedheden in Soedan

Amnesty, VN en Human Rights Watch geven details over...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

1 × = 3

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...