Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Egypte: Uitgever aangehouden na tweet ‘Ik ben schoner dan Sisi’

Leestijd: 3 minuten

Voorvechters van mensenrechten hekelen de detentie van regeringscriticus Hisham Kassem nadat hij weigerde borgtocht te betalen voor een smaadzaak.

Het Openbaar Ministerie in Egypte heeft maandag de uitgever en criticus van de regering Hisham Kassem aangeklaagd wegens belediging van de politie, kort na een besluit om hem op borgtocht vrij te laten in een smaadzaak, volgens een rechtengroep.

Kassem werd aanvankelijk op 20 augustus aangehouden in verband met een aanklacht wegens “smaad en laster” die tegen hem was ingediend door de voormalige minister van Arbeid Kamal Abu Eita, die Kassem had aangeklaagd wegens vermeende lasterlijke Facebook-posts.

Hisham Kassem werd vastgehouden vanwege zijn tweets en vermeende verbale aanval op politieagenten op het politiebureau waar hij werd vastgehouden (Screengrab/Twitter)
Hisham Kassem werd vastgehouden vanwege zijn tweets en vermeende verbale aanval op politieagenten op het politiebureau waar hij werd vastgehouden (Screengrab/X).

De arrestatie kwam ook een dag nadat Kassem een tweet had geplaatst waarin hij commentaar gaf op de arrestatie van een journalist in verband met het Egyptische privévliegtuig met miljoenen aan contant geld, nepgoud en wapens dat eerder deze maand in Zambia in beslag was genomen.

“Bij God, als ze de helft van het land opsluiten, zullen we nog steeds tot op de bodem gaan van alle diefstal, smokkel en het geld van mensen dat in het vliegtuig zat dat in Zambia in beslag werd genomen, evenals de andere vliegtuigen en diefstallen,” schreef Kassem op 19 augustus.

Het Openbaar Ministerie besloot Kassem op borgtocht vrij te laten voor 5.000 Egyptische pond ($165) in de smaad- en lasterzaak. Toen Kassem echter weigerde te betalen, hield het openbaar ministerie hem op 21 augustus voor de tweede keer vast op beschuldiging van belediging van officieren.

Volgens de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden, wiens advocaten Kassem vertegenwoordigen, besloot het openbaar ministerie maandag om hem vier dagen vast te houden op beschuldiging van “belediging van politieagenten” op het politiebureau Sayeda Zeinab, waar hij vorige week werd vastgehouden.

In een tweet die op 20 augustus werd gepubliceerd, zei Kassem dat hij weigerde het borgtochtgeld te betalen en dat zijn detentie oneerlijk was en dat hij liever in hechtenis bleef dan het borgtochtgeld te betalen.

“Het Openbaar Ministerie zal me vrijlaten als ik een borg van 5.000 pond betaal… Ik ben schoner dan Abdel Fattah el Sisi en al zijn mannen en mensen. Ik heb besloten om de borgtocht niet te betalen en gevangen te blijven,” zei hij in de tweet.

Oproepen tot vrijlating

Een aantal mensenrechtenverdedigers en politieke activisten hebben opgeroepen tot de vrijlating van Kassem, met als argument dat dit politiek gemotiveerd is vanwege zijn publieke anti-regeringsstandpunten.

Samar Elhussieni, een Egyptische mensenrechtenverdediger, waarschuwde in een verklaring per e-mail aan verschillende media dat de detentie van Kassem op beschuldiging van smaad “een middel lijkt om politieke tegenstanders aan te vallen en te intimideren”.

“Hisham Kassem is het doelwit geworden van een wijdverspreide lastercampagne door aan de staat gelieerde kanalen sinds zijn benoeming tot voorzitter van de Vrije Liberale Stroming,” zei Elhussieni, die programmamedewerker is bij het Egyptian Human Rights Forum. “Hij is een uitgesproken politieke dissident die zich uitspreekt tegen corruptie, onderdrukking en falend economisch beleid dat heeft geleid tot een ernstige economische crisis in het land,” voegde ze eraan toe.

Ook acteur en activist Amr Waked riep op tot de vrijlating van Kassem en schreef in een tweet: “Ik eis de onmiddellijke vrijlating van Hisham Kassem en alle gewetens- en politieke gevangenen. Het maakt niet uit wie je opsluit, je bent een mislukkeling, Sisi.”

Ondertussen prees Mohannad Sabry, een Egyptische journalist en onderzoeker, de beslissing van Kassem om de borgtocht niet te betalen.

“Hisham Kassem is een van de zuiverste en slimste Egyptische politieke figuren die ik heb ontmoet. Zijn beslissing om geen borgtocht te betalen aan het regime is niet alleen een eerlijke beslissing, maar ook een zeer slimme stap in zijn voortdurende uitdaging van degenen die het land regeren met ijzer en vuur,” schreef hij op Twitter.

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Egypte: Tientallen gearresteerd in hernieuwd optreden tegen dissidenten

Ongeveer 30 mensen werden gearresteerd bij verschillende politie-invallen in...

Egypte: VS neemt bondgenoot op in lijst van landen die kindsoldaten gebruiken

In een nieuw rapport staat dat het Egyptische leger...

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed...

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

27 − = 24

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...