Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

UK: Documenten suggereren dat Israël probeerde rechtbanken te beïnvloeden tegen pro-Palestijnse activisten

Leestijd: 4 minuten

Uit e-mails en notulen die openbaar zijn gemaakt in een FOI-verzoek blijkt dat functionarissen van de Israëlische ambassade mogelijk druk hebben uitgeoefend op het kantoor van de procureur-generaal.

Functionarissen van de Israëlische ambassade in Londen hebben mogelijk geprobeerd invloed uit te oefenen op de vervolging van pro-Palestina demonstranten, volgens documenten die The Guardian heeft ingezien.

De documenten, openbaar gemaakt door het kantoor van de procureur-generaal (AGO) via een Freedom of Information (FOI) verzoek, onthullen meerdere pogingen door ambtenaren van de ambassade om druk uit te oefenen op de directeur-generaal van de AGO, Douglas Wilson, om zich te bemoeien met rechtszaken met betrekking tot demonstranten.

Hoewel de openbaar gemaakte e-mails en notulen van vergaderingen zwaar geredigeerd zijn en specifieke eisen van de ambtenaren onduidelijk zijn, verwijst Wilson in een e-mail van 9 mei naar de “operationele onafhankelijkheid van de CPS [Crown Prosecution Service], en het vermogen van de AGO om vervolging in te stellen”.

De e-mail, die kwam na maanden van directe actie tegen de sites en kantoren van de Israëlische wapenfabrikant Elbit systems door de geweldloze directe-actiegroep Palestine Action, schetst ook de beperkingen die worden opgelegd door de Police, Crime, Courts and Sentencing Act, controversiële wetgeving die onder vuur ligt van actiegroepen omdat het het recht op protest ernstig beperkt.

Leden van Palestine Action, beschuldigd van samenzwering en chantage om de wapenhandel van Israël in Groot-Brittannië te vernietigen, buiten bij de rechtbank van Snaresbook (Twitter)
Leden van Palestine Action, beschuldigd van samenzwering en chantage om de wapenhandel van Israël in Groot-Brittannië te vernietigen, buiten bij de rechtbank van Snaresbook (Twitter).

In dezelfde e-mail noemt Wilson de zaak van het Colston standbeeld, waarbij antiracistische demonstranten in Bristol het standbeeld omver haalden van een plaatselijke figuur die rijk werd door slavernij. In deze zaak leidde een verwijzing door de procureur-generaal tot een beslissing van de verwijzingsrechtbank dat demonstranten die beschuldigd werden van “aanzienlijke criminele” schade niet vrijgesproken konden worden op basis van mensenrechtenverdedigingen, een uitspraak die het recht op protest verder inperkte.

Sinds het Colston vonnis zijn Palestijnse solidariteitsactivisten en milieuactivisten veroordeeld voor het aanvallen van privé-eigendommen, een misdaad waarvoor ze voorheen konden worden vrijgesproken met een beroep op mensenrechten.

Een deel van de openbaar gemaakte correspondentie, daterend uit februari, besprak de mogelijkheid van een gezamenlijke verklaring om te streven naar “nauwere bilaterale samenwerking” op het gebied van “wetgeving en juridische hervorming, burgerlijk recht en strafrecht en juridisch onderwijs” tussen de respectievelijke ministeries van justitie van de landen.

In dezelfde e-mail wordt ook gesproken over particuliere (burger)arrestaties in het Verenigd Koninkrijk voor vermeende oorlogsmisdaden. Wilson noemt het aanscherpen van procedures voor deze zaken en adviseert over “speciale missie immuniteit”, een status die eerder werd gebruikt om immuniteit te verlenen aan de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni.

Volgens Palestine Action zijn de onthullingen het nieuwste bewijs van collusie tussen de Britse regering en Israël om pro-Palestijns activisme in het Verenigd Koninkrijk hard aan te pakken.

In 2021 had de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab naar verluidt een ontmoeting met Israëlische ministers in Jeruzalem om een harde aanpak van de campagnes van Palestine Action te bespreken.

“Dit is een bevestiging van wat al lange tijd wordt vermoed, namelijk dat de Israëlische staat probeert diplomatieke invloed op topniveau uit te oefenen om degenen die zich verzetten tegen zijn oorlogsmachine op te sluiten,” zei Palestine Action in een verklaring.

Volgens de groep werpt de correspondentie licht op de overvloed aan aanklachten tegen “honderden” actievoerders, waaronder samenzwering tot chantage en criminele schade.

In 2021 werden de medeoprichters van de groep Huda Ammori en Richard Barnard gearresteerd op grond van de Terrorism Act.

Een woordvoerder van de Israëlische ambassade vertelde The Guardian dat het “zich onder geen enkele omstandigheid zou mengen in Britse juridische procedures”, eraan toevoegend dat “als onderdeel van haar voortdurende werk, de ambassade van Israël aandacht vraagt voor ernstige aanvallen tegen entiteiten die verband houden met Israël”.

De Britse activiteiten van Elbit, opgericht in 1966, zijn herhaaldelijk het doelwit geweest van Palestine Action. Het wapenbedrijf, dat drones produceert waarvan de groep heeft gezegd dat ze “in de strijd zijn getest” op de Gazastrook, heeft zijn activiteiten internationaal uitgebreid.

In december 2021 werden drie activisten in het Verenigd Koninkrijk vrijgesproken van strafbare schade door het bekladden van de muren van het Israëlische wapenbedrijf met rode verf in wat werd geprezen als een “mijlpaal beslissing” door Palestine Action.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Meer dan 40 Israëlische bedrijven onder ’s werelds slechtste wapenhandelaars op Londense wapenbeurs

Activisten beloven twee weken durende 'verzet'-campagne tegen jaarlijkse Defence...

Israël ‘verkocht wapens aan Myanmar na staatsgreep’, ondanks verbod hooggerechtshof

Volgens een nieuw rapport werden er zelfs in 2022...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

56 + = 64

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.