Nieuwste artikelen:

Progressieve joden op Princeton Universiteit tegen verbod boek dat zegt dat Israël Palestijnen vermoordt

Leestijd: 3 minuten

Zionistische groepen en Israël hebben opgeroepen om de tekst te verwijderen op de ivy league school, maar honderden zeggen dat extreem-rechtse leiders ‘niet voor ons spreken‘.

Een coalitie van honderden Joodse studenten, alumni, faculteit en leden van de gemeenschap van Princeton University hebben een open brief ondertekend uit solidariteit met professor Sateya Larson, nadat de academicus onder vuur kwam te liggen van pro-Israël groepen voor het onderwijzen van een tekst die zegt dat Israël opzettelijk Palestijnen vermoordt.

“We zijn diep verontrust over de poging om professor Larson te censureren, het boek van Puar te verbieden, intellectueel onderzoek te beperken en de uitwisseling tussen faculteit en studenten binnen en buiten het klaslokaal het zwijgen op te leggen, in het bijzonder over kwesties van een dergelijk politiek, moreel en filosofisch belang”, aldus de open brief, opgesteld door de Alliance of Jewish Progressives.

Met ingang van donderdagavond GMT had de brief 250 handtekeningen.

Larson’s cursus, die gepland staat voor het komende herfstsemester, behandelt het gebied van traumastudies, met de nadruk op perspectieven uit het Zuiden.

“Door genezing te heroriënteren als een dekoloniserend proces, kunnen studenten hun persoonlijke trauma’s herpolitiseren, omdat ze samenhangen met wereldwijde erfenissen van geweld, oorlog, racisme, slavernij, patriarchaat, kolonialisme, oriëntalisme, homofobie, bekwaamheid, kapitalisme en extractivisme”, aldus een beschrijving van de cursus.

De teksten die deel uitmaken van de cursus zijn Orientalism van Edward Said, Wretched of the Earth van Franz Fanon en Colonial Trauma van Karima Lazali.

Op 8 augustus beschuldigde de in de VS gevestigde zionistische groep StopAntisemitisme professor Larson van het onderwijzen van “bloedbelastering”, waarbij ze een van de onderwezen teksten aanhaalde, Jasbir Puar’s The Right to Maim: Debility, Capacity, Disability, waarin wordt beweerd dat Israël opzettelijk Palestijnen verminkt als een methode om de bevolking onder controle te houden.

Het boek, dat in 2018 uitkwam, won de National Women’s Studies Association Alison Piepmeier Book Prize, maar kreeg ook aanvallen te verduren van zionistische groeperingen.

Middle East Eye, dat zich beroept op eerstelijnsartsen in Gaza, heeft eerder gemeld hoe Israëlische sluipschutters Palestijnen die protesteerden in Gaza opzettelijk verminkten en een generatie gehandicapte jongeren creëerden.

Het Centrum voor Joods Leven van de Zionistische studentenorganisatie Hillel stuurde ook een brief waarin bezorgdheid werd geuit over het feit dat Puar’s tekst werd onderwezen in Larson’s klas.

En op 9 augustus stuurde de Israëlische minister van diaspora zaken een brief naar de president van Princeton, Christopher Eisgruber, waarin hij de school opriep om de tekst uit Larson’s lessen te verwijderen en om al het materiaal dat aan de universiteit wordt onderwezen te herzien.

De brief van de Joodse studenten ging in tegen de oproepen van Israëlische en zionistische groepen en zei dat het niet bestuderen van “controversiële teksten een aanval is op het mandaat van de universiteit”.

“Hoewel extreem-rechtse Joodse leiders in Amerika en Israël beweren voor ons te spreken, doen ze dat niet. Deze nieuwste poging om het onderwijsdiscours met betrekking tot Israël-Palestina het zwijgen op te leggen, maakt deel uit van een patroon waarin het [Centrum voor Joods Leven] academische en co-curriculaire evenementen, onderzoek en debat op de campus wil verstoren,” aldus de open brief.

Universiteiten zijn in de Verenigde Staten brandhaarden van vrijheid van meningsuiting geworden. Tegelijkertijd zijn ze ook het middelpunt geweest van lastercampagnes tegen Palestijnse studenten en andere studenten die betrokken zijn bij activisme ter ondersteuning van de rechten van Palestijnen.

Middle East Eye sprak eerder met verschillende Palestijnse studenten die te maken kregen met dergelijke campagnes en die ook op een zwarte lijst geplaatst werden op websites zoals Canary Mission.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

Drone-aanval doodt vier mannen tijdens aanval op Jenin

Een Israëlische drone-aanval op Jenin op dinsdagochtend doodde vier...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 24 = 32

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...