Nieuwste artikelen:

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Iran laat vijf Amerikanen vrij in gevangenenruil, VS geven $6 miljard aan bevroren olie-inkomsten vrij

Leestijd: 3 minuten

Het vertrek van de vijf Amerikanen uit Iran kan nog weken duren, zeggen functionarissen.

Iran heeft vijf Amerikanen uit de gevangenis vrijgelaten onder huisarrest terwijl er besprekingen gaande zijn voor hun volledige vrijlating, zei een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad op donderdag.

“We hebben de bevestiging ontvangen dat Iran vijf Amerikanen die onterecht werden vastgehouden, heeft vrijgelaten en onder huisarrest heeft geplaatst”, zei Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, in een verklaring.

“We zullen niet rusten voordat ze allemaal weer thuis zijn in de Verenigde Staten”, voegde ze eraan toe. Ze zei dat het Witte Huis weinig meer te zeggen had omdat “de onderhandelingen voor hun uiteindelijke vrijlating nog gaande en delicaat zijn”.

De vrijlating van de Amerikanen komt in ruil voor verschillende gevangen Iraniërs en uiteindelijke toegang tot bijna 6 miljard dollar aan bevroren Iraanse olie-inkomsten, volgens de deal die de VS en Iran hebben gesloten. De VS zullen bijna 6 miljard dollar van het Iraanse geld in Zuid-Korea overmaken naar een rekening bij de centrale bank van Qatar.

Onder de Iraanse Amerikanen die de gevangenis mochten verlaten bevinden zich zakenmannen Siamak Namazi en Emad Shargi, evenals milieuactivist Morad Tahbaz, die ook de Britse nationaliteit heeft.

De identiteit van de vierde Amerikaan die uit de gevangenis is vrijgelaten blijft geheim, net als die van de vijfde persoon die eerder huisarrest had.

Namazi werd in oktober 2015 gearresteerd op beschuldiging van poging tot omverwerping van de staat, beschuldigingen die hij ontkent. Hij zit al meer dan zeven jaar in Iraanse hechtenis. Zijn vader, Baquer, kreeg in oktober toestemming om Iran te verlaten voor medische zorg nadat hij werd geconfronteerd met vergelijkbare beschuldigingen, die Washington ook weerlegde.

In januari begon Namazi een hongerstaking van een week en stuurde hij een brief naar de Amerikaanse president Joe Biden, waarin hij smeekte om hem naar huis te brengen.

Tahbaz, die in 2018 werd gearresteerd, kreeg een gevangenisstraf van 10 jaar voor “samenzwering en samenspanning tegen de nationale veiligheid van Iran” en voor vermeende spionage namens de VS. Ook Shargi werd in 2020 veroordeeld tot tien jaar achter de tralies op beschuldiging van spionage.

“De verhuizing door Iran van de Amerikaanse gijzelaars van de Evin gevangenis naar een verwacht huisarrest is een belangrijke ontwikkeling,” zei Jared Genser, een advocaat die Namazi vertegenwoordigt, in een verklaring.

“Hoewel ik hoop dat dit de eerste stap is naar hun uiteindelijke vrijlating, is dit in het beste geval het begin van het einde en niets meer.”

Het vertrek van de vijf Amerikanen uit Iran kan nog weken duren.

Het nieuws komt na de gemelde arrestatie en gevangenneming van een vrouw met de dubbele Iraanse en Amerikaanse nationaliteit in Iran op beschuldiging van spionage, onthulde Khorasan Daily, een regeringsgezinde nieuwsuitgave, op donderdag.

Het dagblad maakte de identiteit van de persoon niet bekend, maar merkte op dat ze “had gewerkt met niet-gouvernementele organisaties in Afghanistan”. Tot nu toe hebben functionarissen van de Verenigde Staten nog niet gereageerd op deze beweringen.

In juni zeiden de VS dat ze wilden dat Iran stappen ondernam om de spanningen te deëscaleren, waaronder stappen om zijn nucleaire programma in te perken en acties die de regio destabiliseren te staken, vertelde de woordvoerder van het State Department Matthew Miller aan verslaggevers.

De woordvoerder voegde eraan toe dat de VS diplomatieke afspraken blijft maken om doelen met Iran na te streven in coördinatie met bondgenoten en partners, maar zei dat Washington alle berichten ontkent dat een deal met Teheran op handen is.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Nieuwsbrief

Ook intressant

VS-Iran gevangenenruil: Amerikaanse gevangenen verlaten Teheran na deal via Qatar

De twee landen hebben een gevangenenruilovereenkomst gesloten nadat 6...

Europese diplomaat meer dan een jaar vastgehouden in Iraanse gevangenis

De Zweedse staatsburger Johan Floderus was in Iran op...

Joodse leiders VS vragen Egyptische Sisi om hulp bij vrijlating Israëliërs uit Gaza

Voorzitters van grote Amerikaanse joodse organisaties stellen tijdens een...

Strijdende partijen in Jemen komen niet tot een ruilovereenkomst voor gevangenen, zegt de VN

VN-gezant Martin Griffiths zei dat hij 'teleurgesteld' was dat...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

10 × 1 =

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een brief ondertekend waarin zij Israël oproepen om journalisten onafhankelijke toegang tot de belegerde Gazastrook te...

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...