Nieuwste artikelen:

Israël valt Gaza aan terwijl protesten enclave op zijn grondvesten doen schudden

Dagelijkse protesten zijn uitgebroken in Gaza sinds de Israëlische...

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette...

Turkije: Disney+ abonnementen opgezegd na Ataturk controverse

Leestijd: 3 minuten

Ankara overweegt zware boetes nadat streamingdienst serie over Ataturk schrapt na Armeense lobby.

In Turkije is een campagne gestart waarin mensen worden opgeroepen hun Disney+ abonnement op te zeggen, nadat de streamingdienst heeft besloten een televisieserie over Mustafa Kemal Ataturk, de grondlegger van de republiek, niet uit te brengen.

Volgens berichten in Turkse kranten heeft Disney+ besloten om Ataturk niet uit te brengen na lobbywerk van groepen waaronder het Armeens Nationaal Comité van Amerika (ANCA), dat het programma heeft bestempeld als een “intens controversiële tv-serie waarin de genocidale Turkse dictator Mustafa Kemal Ataturk wordt verheerlijkt”.

Het verzet tegen de serie heeft veel aandacht gekregen in Turkije, deels omdat Ataturk weliswaar werd beschuldigd van het afslachten van Armeniërs tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923), maar er een gebrek is aan publiek beschikbaar bewijs dat hem in verband brengt met de massadeportatie en moord op Armeniërs in 1915 tijdens het Ottomaanse Rijk, een gebeurtenis die nu grotendeels wordt erkend als genocide.

Vorige maand kondigde Disney+ Turkije aan dat de serie Ataturk binnenkort zou worden uitgezonden ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de oprichting van de Republiek Turkije. Ataturk is een vereerd figuur in Turkije en zijn portrettering is een gevoelige kwestie. Het streamingplatform heeft niet gereageerd op de laatste berichten.

ISTANBUL, TURKIJE - JULI 15, 2023: Mustafa Kemal Ataturk-monument. De eerste president van Turkije en zijn betrokkenheid bij de revolutie die de Turkse Republiek vestigde.
ISTANBUL, TURKIJE – JULI 15, 2023: Mustafa Kemal Ataturk monument. De eerste president van Turkije (shutterstock).

De voorzitter van de Turkse televisiewaakhond RTUK, Ebubekir Sahin, kondigde een officieel onderzoek aan naar aanleiding van de controverse en verklaarde dat Ataturk een belangrijke sociale figuur is.

Politici, waaronder Omer Celik, woordvoerder van de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan, veroordeelden de gemelde beslissing van Disney om de serie niet te streamen door het “beschamend” en “respectloos” te noemen.

In een verklaring op woensdag zei Walt Disney Turkije dat het zijn contentdistributiestrategie had herzien om een breder publiek te bereiken, waarbij het verklaarde dat de Ataturk-serie zal worden uitgezonden als een speciale versie van een documentaire op het Fox televisiekanaal in Turkije, gevolgd door twee afzonderlijke films die in de bioscopen zullen worden vertoond.

“Als onderdeel van de viering van het eeuwfeest, zijn we trots om aan te kondigen dat we Ataturk naar nog meer mensen zullen brengen vanaf oktober via free to air Fox. Daarna volgt een bioscoopevenement waar mensen zowel Film één als Film twee op het grote scherm kunnen zien,” aldus Saner Ayar, de producent, in de verklaring van Walt Disney Turkije.

De beslissing om de serie niet te streamen op Disney’s wereldwijde platform leidde tot woede onder Turkse Twitter-gebruikers, wat leidde tot een campagne om het opzeggen van Disney+ abonnementen aan te moedigen. Prominente figuren, waaronder politici, artiesten en journalisten, kondigden uit solidariteit publiekelijk hun opzeggingen aan.

Mustafa Sandal, een beroemde zanger, tweette: “Ik heb het juiste gedaan en afgezegd. Nu is het jullie beurt! Als Ataturk niet bestaat, bestaan wij niet! Ga naar een ander land Disney+ # CancelDisney.”

Serdar Kilic, een Turkse ambassadeur die verantwoordelijk is voor het normalisatieproces van zijn land met Armenië, deelde een screenshot waarop te zien was dat hij zijn abonnement had opgezegd.

In juni verwijderde Disney een groot aantal shows en films van Disney+ om de lopende residuen en de belastingaanslag te verlagen. Deze strategie resulteerde ook in de verwijdering van acht Turkse tv-programma’s en films die exclusief voor Disney’s Turkse streamingplatform waren geproduceerd, met de opschorting van nieuwe Turkse contentlanceringen.

Volgens Flix Patrol, een site die gegevens over streamingdiensten bijhoudt, had Disney+ in juni ongeveer 50.000 abonnees in Turkije, terwijl zijn grootste concurrent Netflix minstens 2,6 miljoen abonnees heeft.

In een reactie op de controverse dreigde Huseyin Yayman, voorzitter van de Turkse parlementaire commissie voor digitale kanalen, met zware sancties tegen Disney.

“We zullen strenge boetes opleggen, waaronder licentieannulering voor Disney+, bandbreedtebeperking en reclameverboden,” zei hij donderdag, bewerend dat Disney’s beslissing politieke motieven kan hebben.

Laatste nieuws

Israël valt Gaza aan terwijl protesten enclave op zijn grondvesten doen schudden

Dagelijkse protesten zijn uitgebroken in Gaza sinds de Israëlische...

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Disney’s Onward verboden in verschillende landen in het Midden-Oosten vanwege lesbische verwijzing

Bioscopen in Koeweit, Oman, Qatar en Saoedi-Arabië hebben de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

42 − = 40

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen over Israëlische normalisatiedeal doet wenkbrauwen fronsen bij Palestijnen. Saoedi-Arabië heeft lang volgehouden dat het de banden...

Israël-Saudi-Arabië: Netanyahu bevordert normalisering met nieuwe kaart die Palestina uitwist

Illustratie getoond door Israëlische premier bij VN bevat bezette Westelijke Jordaanoever en Gaza als deel van Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde vrijdag tijdens...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om criminaliteit te bestrijden, waarschuwen rechtengroeperingen dat het wetsontwerp zal worden gebruikt voor het opstellen van...