Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Turkije: Disney+ abonnementen opgezegd na Ataturk controverse

Leestijd: 3 minuten

Ankara overweegt zware boetes nadat streamingdienst serie over Ataturk schrapt na Armeense lobby.

In Turkije is een campagne gestart waarin mensen worden opgeroepen hun Disney+ abonnement op te zeggen, nadat de streamingdienst heeft besloten een televisieserie over Mustafa Kemal Ataturk, de grondlegger van de republiek, niet uit te brengen.

Volgens berichten in Turkse kranten heeft Disney+ besloten om Ataturk niet uit te brengen na lobbywerk van groepen waaronder het Armeens Nationaal Comité van Amerika (ANCA), dat het programma heeft bestempeld als een “intens controversiële tv-serie waarin de genocidale Turkse dictator Mustafa Kemal Ataturk wordt verheerlijkt”.

Het verzet tegen de serie heeft veel aandacht gekregen in Turkije, deels omdat Ataturk weliswaar werd beschuldigd van het afslachten van Armeniërs tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923), maar er een gebrek is aan publiek beschikbaar bewijs dat hem in verband brengt met de massadeportatie en moord op Armeniërs in 1915 tijdens het Ottomaanse Rijk, een gebeurtenis die nu grotendeels wordt erkend als genocide.

Vorige maand kondigde Disney+ Turkije aan dat de serie Ataturk binnenkort zou worden uitgezonden ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de oprichting van de Republiek Turkije. Ataturk is een vereerd figuur in Turkije en zijn portrettering is een gevoelige kwestie. Het streamingplatform heeft niet gereageerd op de laatste berichten.

ISTANBUL, TURKIJE - JULI 15, 2023: Mustafa Kemal Ataturk-monument. De eerste president van Turkije en zijn betrokkenheid bij de revolutie die de Turkse Republiek vestigde.
ISTANBUL, TURKIJE – JULI 15, 2023: Mustafa Kemal Ataturk monument. De eerste president van Turkije (shutterstock).

De voorzitter van de Turkse televisiewaakhond RTUK, Ebubekir Sahin, kondigde een officieel onderzoek aan naar aanleiding van de controverse en verklaarde dat Ataturk een belangrijke sociale figuur is.

Politici, waaronder Omer Celik, woordvoerder van de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan, veroordeelden de gemelde beslissing van Disney om de serie niet te streamen door het “beschamend” en “respectloos” te noemen.

In een verklaring op woensdag zei Walt Disney Turkije dat het zijn contentdistributiestrategie had herzien om een breder publiek te bereiken, waarbij het verklaarde dat de Ataturk-serie zal worden uitgezonden als een speciale versie van een documentaire op het Fox televisiekanaal in Turkije, gevolgd door twee afzonderlijke films die in de bioscopen zullen worden vertoond.

“Als onderdeel van de viering van het eeuwfeest, zijn we trots om aan te kondigen dat we Ataturk naar nog meer mensen zullen brengen vanaf oktober via free to air Fox. Daarna volgt een bioscoopevenement waar mensen zowel Film één als Film twee op het grote scherm kunnen zien,” aldus Saner Ayar, de producent, in de verklaring van Walt Disney Turkije.

De beslissing om de serie niet te streamen op Disney’s wereldwijde platform leidde tot woede onder Turkse Twitter-gebruikers, wat leidde tot een campagne om het opzeggen van Disney+ abonnementen aan te moedigen. Prominente figuren, waaronder politici, artiesten en journalisten, kondigden uit solidariteit publiekelijk hun opzeggingen aan.

Mustafa Sandal, een beroemde zanger, tweette: “Ik heb het juiste gedaan en afgezegd. Nu is het jullie beurt! Als Ataturk niet bestaat, bestaan wij niet! Ga naar een ander land Disney+ # CancelDisney.”

Serdar Kilic, een Turkse ambassadeur die verantwoordelijk is voor het normalisatieproces van zijn land met Armenië, deelde een screenshot waarop te zien was dat hij zijn abonnement had opgezegd.

In juni verwijderde Disney een groot aantal shows en films van Disney+ om de lopende residuen en de belastingaanslag te verlagen. Deze strategie resulteerde ook in de verwijdering van acht Turkse tv-programma’s en films die exclusief voor Disney’s Turkse streamingplatform waren geproduceerd, met de opschorting van nieuwe Turkse contentlanceringen.

Volgens Flix Patrol, een site die gegevens over streamingdiensten bijhoudt, had Disney+ in juni ongeveer 50.000 abonnees in Turkije, terwijl zijn grootste concurrent Netflix minstens 2,6 miljoen abonnees heeft.

In een reactie op de controverse dreigde Huseyin Yayman, voorzitter van de Turkse parlementaire commissie voor digitale kanalen, met zware sancties tegen Disney.

“We zullen strenge boetes opleggen, waaronder licentieannulering voor Disney+, bandbreedtebeperking en reclameverboden,” zei hij donderdag, bewerend dat Disney’s beslissing politieke motieven kan hebben.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Disney’s Onward verboden in verschillende landen in het Midden-Oosten vanwege lesbische verwijzing

Bioscopen in Koeweit, Oman, Qatar en Saoedi-Arabië hebben de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

37 − 35 =

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.