Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Amerikaanse wetgevers twijfelen aan voortzetting veiligheidsbanden met Palestijnse Autoriteit

Leestijd: 4 minuten

De VS heeft de PA getraind en haar samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid aangemoedigd sinds de Tweede Intifada.

Amerikaanse wetgevers hebben zich afgevraagd of Washington de veiligheidscoördinatie met de Palestijnse Autoriteit (PA) moet voortzetten, waarbij sommigen de PA de schuld geven van de verslechterende veiligheidssituatie op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De VS heeft de PA getraind en de veiligheidssamenwerking tussen de PA en Israël aangemoedigd via het Office of US Security Coordinator for Israel and the Palestinian Authority sinds 2005, in de nasleep van de Tweede Intifada.

Na een reis naar de bezette Westelijke Jordaanoever in juli beschuldigde de Republikeinse senator Rick Scott de PA ervan “terroristen” te laten opereren op de bezette Westelijke Jordaanoever en trok hij de toekomst van verdere veiligheidscoördinatie in twijfel.

Gevraagd of hij geloofde dat de veiligheidsbanden met de PA konden blijven bestaan, zei hij dat hij “altijd hoopvol was, maar [de Palestijnse veiligheidstroepen moeten] hun werk doen”.

“Als [de PA] controle wil hebben over de Westelijke Jordaanoever, moeten ze toezicht houden, ze kunnen deze terroristen die Israëlische burgers doden daar niet laten opereren,” zei hij. “Als ze dat niet doen, heeft Israël geen andere keuze dan zijn veiligheid te verdedigen en zijn burgers te verdedigen,” zei hij.

Ondertussen beschuldigde het Republikeinse Congreslid Doug Lamborn de PA ervan “niets te doen om radicalisering te stoppen”, eraan toevoegend dat “het feit dat ze de effecten van hun beleid door de vingers zien, heeft geleid tot veel radicalisering”.

Minstens 204 Palestijnen zijn dit jaar gedood door Israëlisch vuur, waaronder 36 kinderen – bijna één dode per dag. In totaal zijn er 167 mensen omgekomen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, waardoor 2023 een van de bloedigste jaren is in de bezette Palestijnse gebieden. Nog eens 36 mensen werden gedood in de Gazastrook.

Palestijnen hebben in dezelfde periode 25 Israëli’s gedood, waaronder zes kinderen.

Decennialang kreeg de veiligheidssteun aan de Palestijnse Autoriteit de steun van beide partijen in Washington als een manier om de invloed van groepen als Hamas en de Islamitische Jihad, die door de VS als terroristische organisaties worden bestempeld, te beperken.

Palestijnen verwijten de Palestijnse Autoriteit dat ze er niet in slaagt Palestijnen te beschermen tegen aanvallen van het Israëlische leger en kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever.

President van de staat Palestina en de Palestijnse Nationale Autoriteit Mahmoud Abbas
President van de staat Palestina en de Palestijnse Nationale Autoriteit Mahmoud Abbas (shutterstock).

‘PA verliest geloofwaardigheid’

De opmerkingen van Republikeinse wetgevers onderstrepen echter hoe elke steun aan Palestijnen, zelfs die welke samenwerken met Israël, steeds meer onder druk komt te staan, vooral binnen de Republikeinse partij. In 2016 schrapte de Republikeinse partij steun voor de tweestatenoplossing uit haar officiële platform.

De PA, opgericht in 1994 na de Oslo-akkoorden, heeft gedecentraliseerd gezag over delen van de bezette Westelijke Jordaanoever en zou de eerste voorzichtige stap moeten zijn naar Palestijnse soevereiniteit en onderhandelingen over de oprichting van een onafhankelijke staat. Israël bezet de Westelijke Jordaanoever sinds de oorlog van 1967.

In de jaren sinds zijn oprichting is het echter alom impopulair geworden door zijn corruptie, autoritaire optreden en veiligheidssamenwerking met Israël. De Palestijnse president Mahmoud Abbas is 87 jaar oud en leidt al bijna 20 jaar de Palestijnse Autoriteit.

Hoewel de regering Biden retorische steun blijft geven aan een tweestatenoplossing, heeft ze niets gedaan om Israëls recordbrekende uitbreiding van illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever of het toenemende gebruik van zware vuurkracht tegen de Palestijnen te beteugelen.

In een interview met CNN vorige maand zei president Biden dat de PA “haar geloofwaardigheid had verloren, niet noodzakelijk omwille van wat Israël heeft gedaan, maar gewoon omdat ze haar geloofwaardigheid heeft verloren, ten eerste, en, ten tweede, een vacuüm heeft gecreëerd voor extremisme”.

De regering-Biden heeft ook het stimuleren van directe vredesbesprekingen tussen de Israëli’s en Palestijnen afgewezen ten gunste van het plan van de Abraham Akkoorden van de regering-Trump, dat Arabische staten steunt die hun banden met Israël normaliseren bij gebrek aan een permanente oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Ondertussen wordt de controle van de PA over de bezette Westelijke Jordaanoever steeds meer in twijfel getrokken. Vorige maand werd Abbas met minachting begroet door de bewoners van het vluchtelingenkamp in Jenin, dat hij ging inspecteren na een Israëlisch offensief op de stad.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

Netanyahu zet zich schrap voor een ‘mogelijke oorlog’ met de Palestijnse Autoriteit

In de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zijn...

Drone-aanval doodt vier mannen tijdens aanval op Jenin

Een Israëlische drone-aanval op Jenin op dinsdagochtend doodde vier...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

33 − = 25

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...