Nieuwste artikelen:

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Turkije: Boek onthult Israëlische inlichtingendeals geannuleerd in 2010

Leestijd: 3 minuten

Nu Ankara en Tel Aviv hun betrekkingen weer normaliseren, onthult nieuw boek details over de ineenstorting van de veiligheidssamenwerking.

Turkije annuleerde zijn samenwerkingsovereenkomsten met Israël in 2010 na de aanval op de Gazavloot, toen Israëlische soldaten negen Turkse burgers doodden en 50 anderen verwondden, zo blijkt uit een nieuw boek.

Het boek, The National Intelligence Agency 1826-2023, geschreven door de Turkse historicus Polat Safi, onderzoekt hoe Turkije in de jaren 90 nauwere banden had opgebouwd met Tel Aviv en hoe die samenwerking verdampte toen Ankara streefde naar een onafhankelijker buitenlands beleid in de regio.

Safi, die tijdens een studie van een jaar de officiële Turkse veiligheidsarchieven kon doorlezen, schrijft dat Turkije toenadering zocht tot Israël omdat Ankara halverwege de jaren negentig regionale partners nodig had om de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak te bestrijden.

Ankara tekende eerst moderniseringsovereenkomsten voor F-4 gevechtsvliegtuigen met Israël en in 1996 volgden militaire samenwerkingsovereenkomsten.

Een jaar later ging de samenwerking een stap verder. De Turkse nationale inlichtingendienst MIT en de Mossad tekenden op 2 mei 1997 een cruciale samenwerkingsovereenkomst op het gebied van menselijke inlichtingen, waardoor beide geheime diensten informanten en personeel naar elkaars landen konden sturen en beheren, op voorwaarde dat de andere partij van tevoren werd ingelicht.

De overeenkomst was baanbrekend omdat het de Mossad in feite toestond om inlichtingenoperaties uit te voeren in Turkije.

Safi schrijft dat de betrekkingen tussen Turkije en Israël in 2008 een negatieve wending namen nadat Ankara besloot om de energiesamenwerking met Iran te verdiepen om zo minder afhankelijk te worden van gas uit de Russische Federatie en Azerbeidzjan.

De pogingen van Ankara om een atoomdeal tussen Iran en het Westen tot stand te brengen, holden de Israëlisch-Turkse betrekkingen verder uit.

Tegelijkertijd beschuldigde Turkije Tel Aviv ervan dat het zich niet hield aan de voorwaarden van de overeenkomst uit 1997.

De bilaterale betrekkingen maakten moeilijke tijden door nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan van het podium liep na een boze woordenwisseling met de toenmalige Israëlische president Shimon Peres tijdens een potlooddiscussie over Gaza op het World Economic Forum in 2009, waarbij hij Israël beschuldigde van het doden van kinderen en burgers.

Op 25 mei 2010, slechts vier dagen na het aantreden van de nieuwe MIT staatssecretaris Hakan Fidan, viel Israël het Mavi Marmara schip met humanitaire hulp naar Gaza binnen, waarbij negen Turkse burgers omkwamen en 50 anderen gewond raakten.

“Het MIT profiteerde nauwelijks van het HUMINT-protocol, dat twee keer werd ondertekend, op 2 mei 1997 en 17 januari 2001,” schreef Safi.

“Aan de andere kant had Israël sinds de jaren 2000 personeel in Turkije aangestuurd en beheerd en had het meestal vermeden het MIT te informeren terwijl het deze activiteiten uitvoerde, in strijd met de voorwaarden van het protocol.”

“Bovendien maakte de Mossad volgens het MIT misbruik van de bilaterale relaties en voerde ze operaties uit in derde landen vanuit Turkije. In 2010, toen er tekenen waren dat de Mossad niet alleen de protocolbepalingen schond, maar ook het protocol misbruikte, greep het MIT in en dienovereenkomstig zou de Mossad tegen het einde van het jaar zijn verbindingskantoor in Ankara sluiten.”

“De sluiting van het Mossad verbindingskantoor betekende dat er een einde kwam aan de nauwe relatie van bijna een halve eeuw tussen de Turkse en Israëlische inlichtingendiensten, die over het algemeen onbewogen was ondanks zijn ups en downs en zijn gouden tijd had tussen 1990-2000.”

Safi zegt dat de eerste tekenen van Israëlisch ongenoegen tegen Fidan opdoken in Haaretz op 7 juni 2010, waar Israëlische bronnen Fidan ervan beschuldigden nauw samen te werken met Iran en de toenmalige Israëlische minister van Defensie Ehud Barak de Israëlische legerradio vertelde dat hij zich zorgen maakte dat geheime Israëlische informatie in handen van Iran zou kunnen vallen na Fidans benoeming als MIT-hoofd.

Het Turks-Israëlische inlichtingenwerk hielp beide landen later echter om hun problemen op te lossen. Toen hun samenwerking in 2020 weer groeide, normaliseerden Ankara en Tel Aviv hun relatie met het bezoek van de Israëlische president Isaac Herzog aan Ankara het jaar daarop.

Turkije en Israël planden deze week ook een officieel bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Ankara, maar zijn pacemakeroperatie en de binnenlandse crisis in Israël als gevolg van zijn justitiële hervormingen stelden de reis uit.

Laatste nieuws

Egypte kondigt presidentsverkiezingen in december aan

Verkiezing wordt waarschijnlijk weer een automatische goedkeuring van president...

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Palestijnen hekelen ‘barbaarse’ inval Israëlisch leger op universiteit en arrestaties studenten

Acht leden van de studentenraad van de Birzeit Universiteit...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om...

Israëli’s lanceren campagne om moordenaar verantwoordelijk voor dodelijke brandstichting vrij te krijgen

Meer dan 6.000 Israëli's hebben gedoneerd aan een campagne...

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Biden geeft Netanyahu langverwachte uitnodiging voor Witte Huis

De twee leiders ontmoetten elkaar in New York in...

Israël: Angst groeit voor Italiaans-Palestijnse man vastgehouden zonder uitleg

Khaled El Qaisi werd op 31 augustus voor de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 65 = 75

Overstromingen Libië: Burgemeester van Derna gearresteerd, andere ambtenaren worden onderzocht

Er zijn strafzaken geopend tegen 16 functionarissen in verband met het instorten van dammen tijdens de storm Daniel, die wijdverspreide overstromingen en doden veroorzaakte. De...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische vakantie met Al-Ittihad teamgenoten komt onder vuur te liggen van extreem-rechtse National Rally partij. Een foto...

Palestijnen hekelen ‘barbaarse’ inval Israëlisch leger op universiteit en arrestaties studenten

Acht leden van de studentenraad van de Birzeit Universiteit gearresteerd in de meest recente aanval op studentenpolitiek. Palestijnen hebben de bestorming door het Israëlische leger...