Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

VS belooft militaire hulp aan Israël voort te zetten ondanks justitiële revisie

Leestijd: 3 minuten

Washington’s “toewijding aan de veiligheid van Israël is ijzersterk” zegt VS-functionaris.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de regering Biden hulp zal blijven bieden aan Israël, zelfs nu de Knesset controversiële wetgeving heeft aangenomen die leidt tot meer politieke controle over de rechterlijke macht.

“Er zal niet worden gesneden of gestopt met militaire hulp, en dat komt omdat onze toewijding aan Israël en onze toewijding aan de veiligheid van Israël ijzersterk is. Ons decennialange partnerschap met Israël is ijzersterk,” zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Vedant Patel, dinsdag.

“Het is duidelijk dat de wetgeving gevolgen heeft voor het dagelijks leven van mensen, en daarom hebben we gezegd dat dergelijke veranderingen in de democratie een brede consensus vereisen,” voegde hij eraan toe.

Eerder deze week zei het Witte Huis dat het “betreurenswaardig” was dat het Israëlische parlement een wet aannam die de bevoegdheden van de rechtbanken vermindert, als onderdeel van geplande hervormingen van het rechtssysteem.

De regering Biden heeft geprobeerd om de ultranationalistische coalitieregering van premier Benjamin Netanyahu ervan te weerhouden om wetgeving aan te nemen die door velen in Israël en daarbuiten wordt gezien als een poging om de democratische instellingen van het land te ondermijnen.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, die dinsdag zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant toesprak, drong aan op een “brede consensus door middel van politieke dialoog, vooral in de komende weken en maanden”, waarvan hij zei dat beide “kritieke elementen zijn van een veerkrachtige democratie”.

Hoewel de voortzetting van de militaire hulp aan Israël niet in twijfel is getrokken door Amerikaanse functionarissen, heeft de Israëlische gerechtelijke crisis de betrekkingen tussen de regeringen Biden en Netanyahu onder druk gezet.

“Het is jammer dat de stemming vandaag plaatsvond”, zei Karine Jean-Pierre, perssecretaris van het Witte Huis, maandag.

“Het gebeurde met de kleinst mogelijke meerderheid,” zei ze, en voegde er in een reprimande aan toe dat de relatie tussen de landen gebaseerd is op “democratische waarden – gedeelde democratische waarden en belangen”.

Met de steun van wetgevers van Netanyahu’s coalitieregering heeft het Israëlische parlement een wet aangenomen die de “redelijkheidstandaard” afschaft, waardoor het Hooggerechtshof niet langer de mogelijkheid heeft om overheidsbesluiten te blokkeren die het onredelijk acht.

De wet maakt deel uit van een pakket wetsvoorstellen die de regering eerder dit jaar heeft ingediend om het rechtssysteem te herzien.

Sinds hij eind vorig jaar werd herkozen als hoofd van een van de meest rechtse coalities in de geschiedenis van Israël, streeft Netanyahu naar wijzigingen in de rechterlijke macht die zijn regering meer invloed zouden geven bij het selecteren van rechters en de macht van het Hooggerechtshof om wetgeving te verwerpen zouden beperken.

Eerder deze week liet het American Jewish Committee weten “diep teleurgesteld te zijn over de aanname van de wet”. In een verklaring zei de organisatie dat dit de verdeeldheid in de Israëlische samenleving heeft verdiept, zoals blijkt uit de honderdduizenden mensen die de straat op zijn gegaan.

“De voortdurende poging om de hervorming van het gerecht door te drukken in plaats van naar een compromis te zoeken, heeft verdeeldheid gezaaid binnen de Israëlische defensiemacht in een tijd van verhoogde bedreigingen voor het Joodse thuisland en heeft de vitale relatie tussen Israël en het Jodendom in de diaspora onder druk gezet,” luidde de verklaring.

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Woede over toelating Israël tot visumontheffingsprogramma VS

Aankondiging leidt tot verontwaardiging en scepsis van Palestijnse Amerikanen,...

Israëlische minister van Toerisme brengt als eerste een openbaar bezoek aan Saoedi-Arabië

Haim Katz arriveert in Riyad voor VN-top te midden...

Israël normalisering: Saoedische delegatie arriveert op bezette Westelijke Jordaanoever

Tijdens het eerste officiële bezoek van Saoedi's sinds de...

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

Israëlische wet gezichtsherkenning dreigt Palestijnse rechten verder te schenden, waarschuwen activisten

Gepromoot door de rechtse regering als een instrument om...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

61 − = 56

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...