Nieuwste artikelen:

VS belooft militaire hulp aan Israël voort te zetten ondanks justitiële revisie

Leestijd: 3 minuten

Washington’s “toewijding aan de veiligheid van Israël is ijzersterk” zegt VS-functionaris.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de regering Biden hulp zal blijven bieden aan Israël, zelfs nu de Knesset controversiële wetgeving heeft aangenomen die leidt tot meer politieke controle over de rechterlijke macht.

“Er zal niet worden gesneden of gestopt met militaire hulp, en dat komt omdat onze toewijding aan Israël en onze toewijding aan de veiligheid van Israël ijzersterk is. Ons decennialange partnerschap met Israël is ijzersterk,” zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Vedant Patel, dinsdag.

“Het is duidelijk dat de wetgeving gevolgen heeft voor het dagelijks leven van mensen, en daarom hebben we gezegd dat dergelijke veranderingen in de democratie een brede consensus vereisen,” voegde hij eraan toe.

Eerder deze week zei het Witte Huis dat het “betreurenswaardig” was dat het Israëlische parlement een wet aannam die de bevoegdheden van de rechtbanken vermindert, als onderdeel van geplande hervormingen van het rechtssysteem.

De regering Biden heeft geprobeerd om de ultranationalistische coalitieregering van premier Benjamin Netanyahu ervan te weerhouden om wetgeving aan te nemen die door velen in Israël en daarbuiten wordt gezien als een poging om de democratische instellingen van het land te ondermijnen.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, die dinsdag zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant toesprak, drong aan op een “brede consensus door middel van politieke dialoog, vooral in de komende weken en maanden”, waarvan hij zei dat beide “kritieke elementen zijn van een veerkrachtige democratie”.

Hoewel de voortzetting van de militaire hulp aan Israël niet in twijfel is getrokken door Amerikaanse functionarissen, heeft de Israëlische gerechtelijke crisis de betrekkingen tussen de regeringen Biden en Netanyahu onder druk gezet.

“Het is jammer dat de stemming vandaag plaatsvond”, zei Karine Jean-Pierre, perssecretaris van het Witte Huis, maandag.

“Het gebeurde met de kleinst mogelijke meerderheid,” zei ze, en voegde er in een reprimande aan toe dat de relatie tussen de landen gebaseerd is op “democratische waarden – gedeelde democratische waarden en belangen”.

Met de steun van wetgevers van Netanyahu’s coalitieregering heeft het Israëlische parlement een wet aangenomen die de “redelijkheidstandaard” afschaft, waardoor het Hooggerechtshof niet langer de mogelijkheid heeft om overheidsbesluiten te blokkeren die het onredelijk acht.

De wet maakt deel uit van een pakket wetsvoorstellen die de regering eerder dit jaar heeft ingediend om het rechtssysteem te herzien.

Sinds hij eind vorig jaar werd herkozen als hoofd van een van de meest rechtse coalities in de geschiedenis van Israël, streeft Netanyahu naar wijzigingen in de rechterlijke macht die zijn regering meer invloed zouden geven bij het selecteren van rechters en de macht van het Hooggerechtshof om wetgeving te verwerpen zouden beperken.

Eerder deze week liet het American Jewish Committee weten “diep teleurgesteld te zijn over de aanname van de wet”. In een verklaring zei de organisatie dat dit de verdeeldheid in de Israëlische samenleving heeft verdiept, zoals blijkt uit de honderdduizenden mensen die de straat op zijn gegaan.

“De voortdurende poging om de hervorming van het gerecht door te drukken in plaats van naar een compromis te zoeken, heeft verdeeldheid gezaaid binnen de Israëlische defensiemacht in een tijd van verhoogde bedreigingen voor het Joodse thuisland en heeft de vitale relatie tussen Israël en het Jodendom in de diaspora onder druk gezet,” luidde de verklaring.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

Oorlog in Gaza: Hoe Turkse sancties tegen Israël de bilaterale handel zullen beïnvloeden

Onder druk van binnenlandse factoren komt Turkije in actie...

Israël kan elk scenario met Iran aan, zegt de defensiechef

Herzi Halevi zei dat Israël 'weet hoe om te...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

59 + = 64

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...