Nieuwste artikelen:

Nigel Farage: Britse moslimliefdadigheidsinstellingen bekritiseren gebrek aan belangstelling voor sluiten van hun bankrekeningen

Leestijd: 4 minuten

Islamitische religieuze liefdadigheidsinstellingen worden al lange tijd geconfronteerd met willekeurige sluitingen van bankrekeningen, wat volgens hen de hulpverlening belemmert, maar de media besteden er weinig aandacht aan.

In het kielzog van de aanhoudende media-aandacht voor de sluiting van de Coutts-bankrekening van Nigel Farage roepen moslimliefdadigheidsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk dat er met twee maten wordt gemeten als het gaat om de sluiting van hun bankrekeningen.

Eerder deze maand werd de sluiting van de bankrekening van de voormalige leider van de UK Independence Party breed uitgemeten in de media, waarbij de vermogende privébank Coutts zich verontschuldigde tegenover de Brexit-campagnevoerder voor het sluiten van zijn rekening vanwege opvattingen die volgens de bank niet “strookten” met haar waarden.

Belangrijke figuren in moslimliefdadigheidsinstellingen zeggen echter dat ze al lange tijd te maken hebben met het sluiten van banken, zonder uitleg, wat hun inspanningen om verarmde gemeenschappen te helpen belemmert, vooral die in afgelegen gebieden.

Op maandag verontschuldigden de BBC en haar zakencorrespondent Simon Jacks zich ook tegenover Farage nadat ze hadden gemeld dat zijn rekening was gesloten om financiële en niet om politieke redenen, en nadat ze die berichten hadden gecorrigeerd.

Stand van Islamic Relief, een islamitische liefdadigheidsinstelling (shutterstock).
Stand van Islamic Relief, een islamitische liefdadigheidsinstelling (shutterstock).

Vertragingen en ontkenningen

Door de sluiting van bankrekeningen hebben een aantal internationale en kleinere liefdadigheidsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk problemen ondervonden bij het werven van fondsen en het bieden van hulp aan arme regio’s en gebieden waar natuurrampen hebben plaatsgevonden.

Alun McDonald, hoofd media bij Islamic Relief Worldwide, zei dat het vaak voorkomt dat liefdadigheidsinstellingen te maken krijgen met vertragingen en weigeringen als ze het internationale banksysteem gebruiken om geld te sturen.

“Sommige banken zijn huiverig om zaken te doen met humanitaire liefdadigheidsinstellingen die werken in de meest fragiele en complexe staten ter wereld, omdat het eenvoudiger is om gewoon nee te zeggen. Dit heeft vaak een onevenredig groot effect op moslimorganisaties met een geloofsovertuiging of kleinere, lokale organisaties,” vertelde hij aan Middle East Eye.

Terwijl Farage een rapport van 40 pagina’s ontving over de sluiting van zijn Coutts account, zeggen veel moslim liefdadigheidsinstellingen en publieke figuren dat ze niet dezelfde uitleg hebben gekregen over de sluiting van hun account.

McDonald zegt dat, hoewel de liefdadigheidsinstellingen de inspanningen verwelkomen die de Britse regering heeft beloofd om de situatie te verbeteren, er nog veel werk aan de winkel is.

“In plaats van rekeningen te sluiten en het risico te verminderen, kunnen banken door nauwer samen te werken met liefdadigheidsinstellingen hun risico’s beperken en voldoen aan hun compliancenormen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de humanitaire hulp terechtkomt bij mensen die het dringend nodig hebben”, zegt hij.

Hij riep ook meer banken op om te proberen inzicht te krijgen in de zorgvuldigheidsprotocollen die liefdadigheidsinstellingen hanteren, zodat gemeenschappen niet verstoken blijven van essentiële hulp.

Beroofd van levensreddende hulp

Fadi Itani, de CEO van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Muslim Charities Forum, zegt dat liefdadigheidsinstellingen al meer dan twintig jaar te maken hebben met banksluitingen en vaak “overgepolitiseerd” worden door banken en hun beleid.

“Dit gebeurt meestal bij organisaties die werken in meer gevoelige regio’s waar er een hoger veiligheidsrisico is, maar we hebben gemerkt dat dit wordt uitgebreid naar een veel bredere definitie, waardoor er een oneerlijke last ontstaat voor liefdadigheidsorganisaties om mee te werken,” vertelde hij aan MEE.

Het afsluiten van bankrekeningen kan vaak de inspanningen van liefdadigheidsinstellingen belemmeren om levensreddende hulp te bieden, wat vooral nadelig kan zijn voor mensen in regio’s die getroffen zijn door conflicten.

“Op één niveau zouden de mensen die het meest in nood zijn, zoals in regio’s in Syrië, Gaza en Somalië en andere delen van de wereld, helemaal geen onmiddellijke hulp krijgen, waardoor ze verstoken zouden blijven van levensreddende hulp,” legde Itani uit.

“Het zijn echt alleen moslimorganisaties die levensreddende hulp kunnen bieden in deze afgelegen regio’s, waar ook veiligheidsrisico’s ontstaan, en helaas worden degenen die anti-witwascontroles uitvoeren overdreven voorzichtig, omdat ze niet in staat zijn om echt de context te begrijpen van de hulp die deze organisaties ter plaatse bieden.”

Pro-Palestijnse groepen doelwit

De wijdverspreide media-aandacht voor de sluiting van Farage’s bankrekening in vergelijking met de minimale aandacht voor moslimorganisaties die zijn gesloten, heeft ook tot kritiek geleid.

“Moslimorganisaties krijgen niet zoveel aandacht in de pers met dezelfde onderliggende problemen… het lijkt erop dat de publieke houding en sympathie voor de moslimzaak gewoon schaars was, zonder echte voortdurende mainstream interesse of steuncampagnes, zoals we nu zien met Farage,” zei Itani.

Pro-Palestina campagnevoerders en activisten hebben ook benadrukt dat ze jarenlang te maken hebben gehad met sluiting van banken als gevolg van hun politieke standpunten, zonder dat politici of de pers daar veel tegenin hebben gebracht.

In 2015 werd de bankrekening van de Palestine Solidarity Campaign – de meest prominente pro-Palestijnse organisatie in het Verenigd Koninkrijk – bij de Co-operative Bank gesloten, zonder dat hiervoor een andere verklaring werd gegeven dan “de risicobereidheid van de bank”.

In 2016 werd de bankrekening van de Friends of Al-Aqsa, een andere pro-Palestijnse organisatie, door de Co-operative Bank “zonder uitleg” gesloten.

Een aantal vergelijkbare organisaties zijn ook geconfronteerd met plotselinge sluiting van hun bankrekening zonder enige kennisgeving of uitleg.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Britse banken beschuldigd van ‘onevenredig’ richten op moslims

Muslim Council of Britain roept op tot een onpartijdig...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 4 = 2

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...