Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Amerikaanse vereniging van antropologen stemt voor een boycot van Israël

Leestijd: 3 minuten

De grootste vereniging van Amerikaanse antropologen heeft gestemd voor een boycot van Israëlische academische instellingen, terwijl individuele Israëlische academici worden vrijgesteld van het verbod.

De American Anthropological Association (AAA) heeft gestemd voor een boycot van Israëlische academische instellingen vanwege hun rol in de discriminatie van Palestijnen, in een belangrijke overwinning voor de door Palestijnen geleide Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging.

AAA-voorzitter Ramona Pérez noemde de stemming “controversieel”, maar zei dat de verenigingen een “collectieve beslissing hadden genomen en dat het nu onze plicht is om door te gaan, verenigd in onze inzet om wetenschappelijke kennis te bevorderen, oplossingen te vinden voor menselijke en sociale problemen en op te komen voor de mensenrechten”.

De stemming, die plaatsvond via elektronische stemming tussen 15 juni en 14 juli, resulteerde in een overweldigende meerderheid voor een boycot, met 71 procent ja-stemmers en 29 procent tegenstemmers. De deelname aan de stemming was relatief laag: slechts 37 procent van de kiesgerechtigde leden van de vereniging bracht een stem uit, ongeveer 3.000 leden.

De BDS-beweging is een geweldloos initiatief dat de bezetting van Israël en schendingen van de Palestijnse mensenrechten wil bestrijden door middel van economische, culturele en academische boycots, vergelijkbaar met de succesvolle boycotcampagnes tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

Jessica Winegar, een sociaal-cultureel antropologe aan de Northwestern University, vertelde Middle East Eye dat de resolutie “een betekenisvolle demonstratie van solidariteit” was met de Palestijnen tegen “Israëls racistische, discriminerende beleid en wrede militaire bewind”.

“Als wetenschappers met een lange geschiedenis in het bestuderen van kolonialisme, zijn antropologen maar al te goed bekend met de verwoestende schade van Israëls onderdrukking en diefstal van Palestijns land. Deze stemming is een belangrijke stap om te laten zien dat steun voor Palestijnse rechten hand in hand gaat met de AAA-waarden van mensenrechten voor iedereen.”

De resolutie is een symbolische verschuiving voor de AAA, omdat het de eerste keer is dat de organisatie een boycot van de academische instellingen van een land steunt.

De laatste poging voor een boycot in 2016 mislukte met slechts 39 stemmen – waarbij veel antropologen de stap zagen als inherent politiek voor een academische instelling. Zelfs tijdens de beweging tegen de apartheidsregering van Zuid-Afrika, waarbij massaal gemobiliseerd werd voor een boycot, steunde AAA een dergelijke boycot tegen de academische instellingen van het land niet.

BDS verwelkomt ‘historische stemming

“Als Palestijnen verwelkomen we van harte de historische stemming van de AAA leden om onze oproep te steunen om Israëlische academische instellingen te boycotten die medeplichtig zijn aan het Israëlische regime van militaire bezetting, kolonisatie en apartheid,” zei de BDS beweging maandag in een verklaring.

Volgens een verklaring van maandag zal de boycot beperkt blijven tot het afzien door de AAA van formele samenwerkingen met Israëlische academische instellingen. Maar de boycot zal vele aspecten van het academische leven raken. Het zal Israëlische academische instellingen verboden worden om vermeld te worden in de publicaties van de AAA, om te adverteren in AAA-publicaties, om deel te nemen aan gezamenlijke conferenties en om artikels uit AAA-publicaties opnieuw te publiceren en af te drukken in tijdschriften en publicaties.

Individuele Israëlische antropologen zullen nog wel kunnen publiceren in AAA-tijdschriften, deelnemen aan conferenties en optreden als redacteur in AAA-tijdschriften. Met name zal de AAA ook Israëlische onderzoekers blijven toestaan om evenementen bij te wonen en mee te publiceren, zelfs als hun instelling hun kosten betaald heeft.

De Israëlische academische wereld komt steeds meer in het vizier van het Palestijns-Israëlische conflict. Vorige maand besloot de regering Biden om de overdracht van fondsen voor onderzoek, wetenschap of technologieprojecten op de bezette Westelijke Jordaanoever op te schorten.

Hiermee werd een beleidsbeslissing uit het Trump-tijdperk teruggedraaid die eind 2020 door veel voorstanders van Israël werd verwelkomd en waardoor voor het eerst sinds 1967 financiering door de Amerikaanse belastingbetaler kon worden gebruikt voor wetenschappelijke en technologische projecten in Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 2 = 1

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.