Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

VS: Tientallen progressieve groepen dringen bij Congres aan op onderzoek naar moord op Shireen Abu Akleh

Leestijd: 5 minuten

Meer dan 60 groepen roepen Amerikaanse wetgevers op wetgeving aan te nemen die een onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de FBI eist naar de moord op de journaliste.

Tientallen progressieve beleidsgroepen en mensenrechtenorganisaties kwamen dinsdag samen om leden van het Amerikaanse Congres op te roepen wetgeving aan te nemen die de regering Biden zou verplichten de moord op de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh te onderzoeken.

In een brief aan het Congres die gedeeld werd met Middle East Eye, drongen meer dan 60 nationale organisaties er bij de wetgevers op aan om de wetgeving, die vorig jaar voor het eerst werd ingediend door congreslid Andre Carson, aan te nemen.

Het wetsvoorstel, genaamd de Justice for Shireen Act, zou de FBI en het ministerie van Buitenlandse Zaken verplichten om publiekelijk te rapporteren over de details rondom de moord op Abu Akleh, een ervaren journalist van Al Jazeera Arabic die in mei 2022 werd gedood tijdens een Israëlische inval in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever.

“De Verenigde Staten hebben een morele en wettelijke verplichting om ervoor te zorgen dat haar militaire financiering niet wordt gebruikt om acties te ondersteunen die internationale humanitaire of mensenrechtenwetgeving schenden,” aldus de brief, die werd georganiseerd door het Friends Committee on National Legislation (FCNL), Americans for Justice in Palestine Action, het Center for Constitutional Rights en Democracy for the Arab World Now.

“We roepen het Congres op om de Justice for Shireen Act van vertegenwoordiger Carson aan te nemen om de noodzakelijke rapportage over de moord op Shireen Abu Akleh te eisen en dringen er bij het Congres en de regering Biden op aan om onmiddellijk stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de militaire financiering van de VS aan de Israëlische regering geen mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen ondersteunt.”

Carson had geprobeerd om de wetgeving als amendement in te passen in de National Defense Authorization Act van 2024, de jaarlijkse beleids- en begrotingswet van het Pentagon. Het amendement werd echter verworpen in het Huis van Afgevaardigden.

Abu Akleh werd in mei 2022 doodgeschoten door Israëlische troepen toen hij verslag deed van een Israëlische inval in het Palestijnse dorp Jenin. Israël zei aanvankelijk dat Palestijnse schutters mogelijk verantwoordelijk waren voor haar dood, maar krabbelde later terug en zei dat het onduidelijk was wat er was gebeurd.

Ooggetuigen, waaronder MEE-correspondent Shatha Hanaysha, zeiden dat Abu Akleh was neergeschoten door een Israëlische sluipschutter.

Ze was de tweede Amerikaanse burger die gedood werd door de handen van Israëlische troepen dat jaar. In januari 2022 kreeg Omar Assad, een 78-jarige Palestijnse Amerikaan, een hartaanval nadat hij was vastgehouden, geblinddoekt en de mond was gesnoerd door Israëlische troepen.

“Er is meer dan een jaar verstreken sinds de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh op tragische wijze werd gedood tijdens een Israëlische militaire inval in een vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever,” vertelde Hassan El-Tayyab, FCNL’s wetgevend directeur voor Midden-Oostenbeleid, aan Middle East Eye.

“Er is overweldigend bewijs dat ze werd gedood door een Israëlische soldaat, en niemand is verantwoordelijk gehouden voor deze gruwelijke daad van geweld. Shireen heeft niet de gerechtigheid gekregen die ze verdient.”

De oproep aan het Congres werd herhaald door de familie van Abu Akleh, die al meer dan een jaar gesprekken voert met de regering Biden en Amerikaanse wetgevers over de moord en een zaak heeft aangespannen bij het Internationaal Strafhof.

“Dank aan de organisaties die blijven aandringen op verantwoording en gerechtigheid voor Shireen,” zei de familie in een verklaring die gedeeld werd met MEE.

“Wanneer een Amerikaanse burger wordt gedood door een buitenlands leger, zou de familie niet moeten hoeven vechten voor het absolute minimum. Elk lid van het Congres zou de Justice for Shireen Act moeten steunen, zodat we een stap dichter zijn bij de garantie dat geen enkele andere journalistenfamilie zo lijdt als de onze.”

Israël’s ‘systematische patroon’ van misbruiken

Afgelopen juli gebruikte het ministerie van Buitenlandse Zaken een eerste samenvatting van de Amerikaanse veiligheidscoördinator voor Israël (USSC) en de Palestijnse Autoriteit om te concluderen dat Israëlisch geweervuur Abu Akleh waarschijnlijk had gedood, maar de regering Biden zei dat er geen reden was om aan te nemen dat het opzettelijk was.

Veel Amerikaanse wetgevers hebben geëist de details van de moord te kennen. In de brief van dinsdag staat dat meer dan 100 leden van het Congres verklaringen hebben afgelegd of brieven hebben ondertekend waarin ze oproepen tot een “grondig onderzoek onder leiding van de VS dat leidt tot het afleggen van verantwoording”.

Vorige maand kon senator Chris Van Hollen het rapport van de USSC over de moord bekijken en concludeerde dat het wel enig inzicht gaf in de eenheid van de Israëlische strijdkrachten die in het gebied opereerde tijdens de schietpartij.

Het rapport “werpt en kan echter geen nieuw licht werpen” op de gedachtegang van de persoon die het laatste schot loste. Van Hollen voegde eraan toe dat het USSC-team “geen toegang kreeg tot belangrijke getuigen en daarom geen onafhankelijk onderzoek kon uitvoeren”.

De senator heeft sindsdien opgeroepen om het rapport in zijn geheel vrij te geven.

Sinds de dood van Abu Akleh in Jenin vorig jaar, hebben Israëlische troepen talrijke militaire invallen gedaan in de Palestijnse stad. Het meest recent was een inval op 3 juli waarbij 12 Palestijnen omkwamen en meer dan 100 anderen gewond raakten.

Analisten vertelden eerder deze maand aan Middle East Eye dat de inval in Jenin en de reactie van de VS daarop het gebrek aan rode lijnen van de regering Biden onderstreepte bij de escalatie van het geweld tegen de Palestijnen.

“De moord op Shireen Abu Akleh maakt deel uit van een systematisch patroon van mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen en de vrije pers door het Israëlische leger,” aldus de brief.

De brief van dinsdag komt ook op het moment dat de Israëlische president Isaac Herzog deze week aan zijn bezoek aan Washington begint, waar hij een toespraak zal houden voor een gezamenlijke zitting van het Congres.

Zondag zei congreslid Pramila Jayapal, die aan het hoofd staat van de Congressional Progressive Caucus, dat Israël een racistische staat is, in reactie op pro-Palestijnse demonstranten in Chicago.

De wetgever kwam terug op zijn uitspraken en bood zijn excuses aan. De opmerkingen komen echter nadat verschillende leden van de progressieve partij hun plannen hadden aangekondigd om Herzogs toespraak tot het Congres te boycotten, waaronder Ilhan Omar en Alexandria Ocasio Cortez.

Tayyab zei dat het Amerikaanse Congres de kwestie van de moord op Abu Akleh aan de orde moet stellen tijdens Herzogs bezoek aan Washington.

“Het is belangrijk dat leden van het Congres de Justice for Shireen Act van congreslid Andre Carson steunen en het bezoek van president Herzog gebruiken om de noodzaak van een groot aantal dringende beleidshervormingen te versterken, waaronder het afleggen van verantwoording voor de dood van Shireen Abu Akleh en respect voor de mensenrechten van Palestijnen,” vertelde Tayyab aan MEE.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

52 − = 48

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.