Nieuwste artikelen:

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Biden zegt dat Saoedi-Arabië ‘geen probleem heeft met Israël’, normalisering hangt af van VS

Leestijd: 3 minuten

VS-leider zegt dat deal ‘ver weg’ is terwijl hij koud water gooit op Saudi-Arabiës eisen voor hulp bij nucleair programma en veiligheidsgaranties.

De Amerikaanse president Joe Biden zei zondag dat Israël en Saoedi-Arabië “nog ver verwijderd” zijn van het normaliseren van de banden, in de duidelijkste opmerkingen tot nu toe dat de VS er niet in geslaagd zijn om een overeenkomst te sluiten tussen hun twee partners in het Midden-Oosten.

De opmerkingen van Biden volgen op een mediahype – vooral in de Israëlische pers – dat Saoedi-Arabië en Israël op weg waren naar een akkoord. De hype bereikte zijn hoogtepunt in mei nadat topadviseur Jake Sullivan van Biden had gezegd dat normalisatie in het belang van de nationale veiligheid van de VS was.

Op zondag zei Biden tegen CNN: “We zijn er nog lang niet. We moeten nog veel bespreken.

Middle East Eye meldde dat een deal op korte termijn een kleine kans leek, omdat kroonprins Mohammed Bin Salman geniet van het hof maken door zowel Israël als de VS.

Biden was bijzonder openhartig over wat er volgens hem nodig is om tot een overeenkomst te komen en zei: “Ik denk niet dat ze (Saoedi-Arabië) veel problemen hebben met Israël,” en “het hangt af van het gedrag en wat er van ons gevraagd wordt voor hen om Israël te erkennen”.

De opmerkingen van Biden leken in tegenspraak te zijn met het officiële Saoedische standpunt dat het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen “opgelost” moet zijn om te kunnen normaliseren, wat de woordvoerder van de ambassade van Saoedi-Arabië in Washington nog in juni zei.

De opmerkingen van Biden komen ook nadat Israël een dodelijke aanval had uitgevoerd op het vluchtelingenkamp Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever, die volgens de Israëlische regering bedoeld was om Palestijnse strijders uit te schakelen.

Twaalf Palestijnen kwamen om en duizenden raakten ontheemd bij de aanval, die algemeen werd veroordeeld door Arabische en islamitische staten.

MEE meldde dat de aanval en de reactie van de regering Biden onderstreepte dat ze weigert om rode lijnen te trekken tegen het toenemende gebruik van geavanceerde wapens door Israël in de bezette regio, waaronder gevechtshelikopters en drones.

Nucleaire bijstand en veiligheidsgaranties

De VAE, Marokko en Bahrein hebben in 2020 officiële betrekkingen met Israël aangeknoopt als onderdeel van de Abraham-akkoorden. Hoewel Saoedi-Arabië geen partij was bij de overeenkomst, werd het over het algemeen gezien als een voorstander van de stap en heeft het er wel invloed op gehad.

Israël en Saoedi-Arabië werken in stilte samen op het gebied van veiligheid en inlichtingen. Het besluit van de VS om Israël op te nemen in Centcom – het militaire commando van de VS voor het Midden-Oosten – heeft deze defensiebanden uitgebreid. Vorig jaar deden Saoedi-Arabië en Oman voor het eerst publiekelijk mee met Israël aan door de VS geleide marineoefeningen.

De campagne om Saoedi-Arabië aan boord te krijgen verschilt in veel opzichten van 2020, toen de gesprekken tussen Arabische staten en Israël in het geheim werden gevoerd.

De openingseisen van Saoedi-Arabië in ruil voor het normaliseren van de banden zijn uitgelekt. Riyad wil veiligheidsgaranties van de VS, hulp bij het ontwikkelen van een civiel nucleair programma en minder beperkingen op wapenverkopen.

Maar Biden leek in zijn interview koud water te gieten over deze eisen, door te zeggen: “of we nu wel of niet een middel zouden bieden waarmee ze civiele kernenergie zouden kunnen krijgen en/of een garant voor hun veiligheid zouden kunnen zijn, dat is, denk ik, nog een eindje weg,” zei hij.

Israëlische beleidsmakers zijn zelf ook verdeeld over de vraag of ze het nucleaire bod van Saoedi-Arabië moeten steunen, waarbij de minister van Energie van het land in juni zei dat het zich zou moeten verzetten tegen de poging.

Israël heeft geen veto over de overdracht van Amerikaanse technologie, maar Washington raadpleegt al lange tijd zijn naaste bondgenoot in het Midden-Oosten over veiligheids- en defensiezaken om ervoor te zorgen dat het een “kwalitatieve militaire voorsprong” behoudt op Arabische staten.

De steun van de machtige Israëlische lobby in Washington zou ook cruciaal zijn om Saoedi-Arabië te helpen tot een overeenkomst te komen met de VS, op een moment dat veel wetgevers – ook in Biden’s eigen partij – de relatie met Riyad willen inperken vanwege zorgen over de mensenrechten.

“De regering Biden wil voor deze overeenkomst geen oorlog voeren met leden van de Democratische Partij,” vertelde Aaron David Miller, voormalig adviseur van het State Department en nu senior fellow bij de Carnegie Endowment for International Peace, eerder aan MEE.

Laatste nieuws

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 6 = 42

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van moslims lopen voorop, wat duidt op diepe woede over Israël vanwege zijn offensief. Meer dan één...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar krijgen voor een onderzoeksrapport over de verzending van goederen van Jordanië naar Israël, onder de...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...