Nieuwste artikelen:

Irak: Sudani schudt inlichtingen- en veiligheidsdiensten op in politiek machtsspel

Leestijd: 5 minuten

In ingrijpende herschikking keert spionnenbaas Abu Ali al-Basri terug als hoofd van nationale veiligheidsdienst.

De Iraakse premier Mohammed Shia al-Sudani heeft een grote verandering aangekondigd in de veiligheids- en inlichtingendiensten van het land. Hij benoemt een invloedrijke spionnenmeester, die door zijn voorganger was verstoten, tot hoofd van het nationale veiligheidsagentschap.

Ambtenaren in Bagdad vertelden Middle East Eye dat de veranderingen die woensdag werden onthuld bedoeld waren om Sudani’s greep op de macht te consolideren en om een aantal ambtenaren en medewerkers uit te sluiten die verdacht worden van betrokkenheid bij corruptie onder de vorige regering.

Een van de belangrijkste – en meest prominente – begunstigden van de herschikking is Abdul Karim Abd Fadhil, ook bekend als Abu Ali al-Basri, die door Sudani werd benoemd tot hoofd van de Iraakse Nationale Veiligheidsdienst (INSS).

Basri vervangt Hamid al-Shatri, die werd benoemd door Sudani’s voorganger als premier, Mustafa al-Kadhimi.

Basri is het voormalige hoofd van de Falcon Cell, een elite en geheime inlichtingendienst, en heeft van oud-collega’s de bijnaam “de meester van de spionnen” gekregen.

Hij werd in januari 2021 door Kadhimi uit die functie ontheven op beschuldiging van “omgang met buitenlandse inlichtingendiensten”.

Basri ontkende die beschuldigingen destijds in commentaar aan MEE. Bronnen binnen de Ministeriële Veiligheidsraad vertelden MEE toen dat hij door Kadhimi was uitgesloten vanwege zijn nauwe banden met de leiders van door Iran gesteunde gewapende facties.

In een verklaring waarin de nieuwe benoemingen werden aangekondigd, zei generaal-majoor Yahya Rasool, woordvoerder van Sudani: “Deze stap [werd genomen] na een uitgebreide studie om de veiligheid en stabiliteit in verschillende regio’s van het land te verbeteren en voor het algemeen belang.”

De verschuiving “is bedoeld om nieuw bloed te injecteren en andere leiders de kans te geven het veiligheidsdossier te beheren om de efficiëntie van de prestaties van de veiligheidsinstellingen te verhogen,” voegde Rasool eraan toe.

Maar de terugkeer van Basri en andere hoge benoemingen wijzen erop dat er nog andere factoren in het spel zijn, aldus de bronnen van MEE.

Naast Basri zijn er binnen de INSS nog andere wijzigingen doorgevoerd, zoals de benoeming van nieuwe veiligheids- en administratieve directeuren en nieuwe directeuren-generaal van de veiligheidsdienst van Bagdad en de veiligheidsdienst van de gouvernementen.

In een andere prominente benoeming benoemde Sudani Waqqas Muhammad Hussein al-Hadithi tot plaatsvervangend hoofd van de Iraakse Inlichtingendienst (ISS). Hadithi wordt beschouwd als een medewerker van de parlementsvoorzitter, Muhammad al-Halbousi, vertelden bronnen aan MEE.

Een andere hoge benoemde, Ali Shamran Khazal, de nieuwe directeur-generaal van de veiligheidsafdeling van het gouvernement van de INSS, wordt gezien als een bondgenoot van de voormalige premier Nouri al-Maliki, zeiden de bronnen.

Partijquota

Beide benoemingen lijken in overeenstemming te zijn met de eisen van het politieke systeem van machtsdeling in Irak, waarin functies in staatsdepartementen, ministeries en onafhankelijke organen worden verdeeld tussen partijen op basis van het aantal parlementszetels dat ze bezitten – tenzij ze ervoor kiezen om in de oppositie te gaan.

Veiligheidsbeambten vertelden MEE dat de meeste benoemingen waren gekozen op basis van “partijquota”.

“Sommige van de aangestelde personen zijn gekwalificeerd en hebben promotie gemaakt. Dit kan niet worden ontkend, maar de selectie van iedereen was onderworpen aan politieke quota”, vertelde een hoge INSS-functionaris aan MEE.

“De meeste aangestelden staan dicht bij Maliki, Halbousi of de premier. Niemand in Irak wordt benoemd om deze posities te bekleden enkel en alleen voor zijn bekwaamheid of om carrière te maken.”

Aan de andere kant is een van de meest prominente figuren die uit zijn functie is ontheven Majid Ali Hussein, het voormalige plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst die werd overgeplaatst naar de National Security Advisory, een orgaan dat de Ministerraad voor Veiligheid adviseert en het nationale veiligheidsbeleid coördineert.

Hussein was, net als Shatri en enkele anderen die uit hun functie werden gezet, aangesteld onder Kadhimi.

De ingrijpende verandering in de veiligheids- en inlichtingendiensten werd voorafgegaan door administratieve veranderingen bij verschillende hoge ambtenaren in onafhankelijke overheidsorganen.

Op dinsdag vaardigde Sudani een bevel uit om Rafel Yassin te verwijderen als hoofd van de Federal Board of Supreme Audit (FBSA), de Iraakse toezichthouder op de overheidsuitgaven. Yassin werd vervangen door Ammar Subhi al-Mashhadani.

Er werd geen reden gegeven voor het ontslag van Yassin.

Vorig jaar kwam de FBSA in opspraak vanwege de zogenaamde “diefstal van de eeuw”, waarbij miljarden dollars aan belastinggeld werden gestolen via tientallen valse cheques die werden geïnd door een staatsbank.

Volgens een door MEE ingezien rapport van het Iraakse ministerie van Financiën vonden de diefstallen plaats nadat de FBSA was ontheven van een sleutelrol in het controleren van verzoeken om belastingteruggave.

Bronnen die bekend zijn met het onderzoek vertelden MEE dat Yassin verdacht wordt van betrokkenheid bij die diefstal.

Yassin heeft geen commentaar gegeven op de zaak. MEE nam contact op met de FBSA nadat de details van het complot bekend waren gemaakt, maar bronnen vertelden MEE dat niemand commentaar wilde geven zolang het onderzoek liep.

Yassin’s vervanging door Mashhadani past in het patroon van benoemingen op basis van politieke quota’s, omdat Yassin banden heeft met Maliki terwijl Mashhadani banden heeft met Halbousi.

Een van Sudani’s adviseurs bevestigde aan MEE dat de meeste veranderingen politiek gemotiveerd zijn, maar zei ook dat sommige bestraffend zijn.

“Sommige veranderingen zijn bedoeld om een politiek evenwicht te bereiken en ze maken deel uit van de politieke overeenkomsten die de huidige regering hebben voortgebracht,” zei de adviseur op voorwaarde van anonimiteit.

“Sommige zijn punitief gemotiveerd. Zolang we sommige hoge functionarissen niet ter verantwoording kunnen roepen vanwege hun politieke banden, komen we tenminste van ze af.”

Sudani’s bondgenoten en critici zijn het erover eens dat hij bezig is zijn eigen machtsbasis op te bouwen.

Voor zijn aanhangers heeft hij sluw en stil gewerkt, gebruik makend van omstandigheden en kansen die zich voordoen om zijn controle over verschillende ministeries en departementen te versterken zonder de toorn van zijn partners of tegenstanders op te wekken.

“De grootste uitdaging waar Sudani voor staat is het ontmantelen van de diepe staat. We hebben duizenden hoge ambtenaren en functionarissen die banden hebben met politieke partijen. Dit is een serieus probleem dat we rustig hebben aangepakt,” zei de adviseur.

“Honderden directeuren, onderministers en veiligheidscommandanten moeten worden vervangen of ontslagen, ofwel vanwege hun incompetentie ofwel vanwege hun betrokkenheid bij corruptiezaken.

“[Er zijn] mensen die goed beschermd worden door hun politieke en gewapende factieverenigingen, en dit noemen we de diepe staat.

“Deze staat moet worden ondermijnd. Dit is waar Sudani al een tijdje mee bezig is, en het zal nog wel even duren.”

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

43 + = 52

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...