Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Geen rode lijnen: Reactie VS op aanval op Westelijke Jordaanoever onderstreept de vrije hand van Israël

Leestijd: 6 minuten

Premier Benjamin Netanyahu maakte een overwinningsrondje en prees de steun van de VS te midden van de bombardementen op Jenin en geruchten over gerafelde banden.

Israël’s toenemende gebruik van geavanceerde militaire apparatuur op de bezette Westelijke Jordaanoever, waaronder drones en Apache gevechtshelikopters, heeft geleid tot een gematigde reactie van de regering Biden. Dit onderstreept het gebrek aan rode lijnen in Washington naarmate het geweld in de regio escaleert.

Op maandag lanceerde Israël een dodelijke inval in het vluchtelingenkamp Jenin in wat volgens de regering een campagne was om Palestijnse strijders uit te schakelen.

Toen de inval zijn tweede dag inging, waren meer dan 3.000 Palestijnen uit hun huizen verdreven. Het dodental onder de Palestijnen steeg ook naar 12 doden, volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen.

Palestijnse gewapende groepen hebben tot nu toe vijf van de doden opgeëist als leden, maar de Palestijnse autoriteiten hebben niet gespecificeerd of de doden strijders of burgers waren.

De inval in Jenin is het hoogtepunt van weken van militaire aanvallen waarbij Israël steeds zwaardere wapens heeft ingezet op de bezette Westelijke Jordaanoever.

“De VS heeft duidelijk geen rode lijnen als het gaat om het gebruik van geweld door Israël,” vertelde Marwa Maziad, een expert op het gebied van Amerikaans-Arabisch-Israëlische betrekkingen aan de Universiteit van Maryland, aan Middle East Eye.

In juni werden voor het eerst in bijna 20 jaar helikoptergevechtsvliegtuigen naar de bezette Westelijke Jordaanoever gestuurd nadat een Israëlisch troepentransportschip was geraakt door wat het leger een “behoorlijk geavanceerd” geïmproviseerd explosief (IED) noemde. Slechts twee dagen later doodde Israël twee leden van de militaire tak van de Palestijnse Islamitische Jihad-beweging en een militaire leider van Fatah bij een drone-aanval in de buurt van Jenin.

Sommige experts hebben gezegd dat de VS zich zorgen maakt dat de introductie van gewapende drones door Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever het potentieel heeft om de inzetregels te versoepelen en de spanningen verder op te voeren, maar analisten vertellen MEE dat de dodelijke inval van Israël in Jenin, waar ongeveer 1.100 troepen worden ondersteund door gewapende drones, laat zien dat het een gedempt onderwerp is voor de regering Biden.

Meegaan met de Israëlische stroom

Maandag sprak een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad zijn steun uit voor “de veiligheid van Israël en het recht om zijn volk te verdedigen tegen Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en andere terroristische groeperingen”.

“De VS gaan volledig mee met de gebeurtenissen in Israël,” zei Maziad.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft geen tijd verspild met het rondbazuinen van Amerikaanse steun als tegenwicht tegen binnenlandse tegenstanders die zeggen dat zijn extreem-rechtse regering de betrekkingen met Israëls naaste bondgenoot in gevaar heeft gebracht.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu
Israëlische premier Benjamin Netanyahu (shutterstock).

“Amerika heeft Israël morele en politieke steun gegeven,” zei Netanyahu. “De veiligheidssamenwerking [met de VS] is nog nooit zo goed geweest, het delen van inlichtingen is nog nooit zo diep geweest.”

Netanyahu staat onder druk van hardline leden van zijn regering om een harder standpunt in te nemen tegen de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Bezalel Smotrich, een extreemrechts lid van Netanyahu’s regering die een ministerspost bekleedt binnen het ministerie van Defensie, had de regering opgeroepen om “de kleine activiteiten te vervangen door een brede operatie” op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Nadat vorige maand vier Israëlische kolonisten waren gedood bij een schietpartij door een Palestijn op de bezette Westelijke Jordaanoever, zei minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir: “We hebben een terugkeer nodig naar gerichte moorden vanuit de lucht, gebouwen neerhalen, wegversperringen opzetten, terroristen verdrijven.”

Beide mannen zijn afgesnauwd door de regering Biden en Netanyahu zelf moet nog een bezoek aan het Witte Huis zien te regelen.

Maar die spanningen zijn grotendeels te wijten aan de optiek van Netanyahu’s extreemrechtse regering, waarvan de leden impopulair zijn binnen de Democratische partij van de VS, en zijn omstreden plannen om het rechtssysteem van het land te herzien.

“Als Netanyahu morgen zou zeggen dat de hervorming van het gerechtelijk apparaat niet doorgaat, zou de regering Biden een bezoek voor hem plannen,” vertelde Aaron David Miller, een voormalig adviseur voor het Midden-Oosten van het State Department, aan MEE. “De reden dat hij niet komt, heeft niet specifiek te maken met de Palestijnen.”

De regering Biden heeft Israël gesteund, terwijl sommigen hoopten dat ze zou oproepen tot sterkere steun voor de Palestijnen.

“De VS weten goed dat de Israëlische operatie in het vluchtelingenkamp van Jenin moet worden gezien in de context van Israëls toekomstige plannen om meer Palestijns land over te nemen en Palestijnen uit te persen,” vertelde Nadim Rouhana, van The Fletcher School of Law and Diplomacy aan Tufts University, aan MEE.

Deze gedachten werden herhaald door progressieve leden van Biden’s partij.

Op maandag tweette het Democratische congreslid Rashida Tlaib beelden uit Jenin met de woorden: “Israëlische troepen blokkeren nu ambulances om de tientallen gewonde Palestijnen te bereiken… Het Congres moet stoppen met het financieren van dit gewelddadige Israëlische apartheidsregime.”

Maar andere Democratische wetgevers, die er eerder bij de regering Biden op hebben aangedrongen om een harder standpunt in te nemen tegen Israël, hebben zich stil gehouden tijdens de inval in Jenin. De Democratische senator Chris Von Hollen, die ooit kritiek had op de “lauwe verklaring” van de regering ter ondersteuning van de Palestijnen tijdens de Israëlische oorlog van mei 2021 tegen Gaza, heeft geen commentaar gegeven op Jenin.

Miller zegt dat het onwaarschijnlijk is dat de regering Biden ooit zal overwegen om Amerikaanse militaire systemen aan Israël te onthouden, zelfs met de nieuwe inzet van zwaar wapentuig.

Verkiezingen en de kroonprins

De reactie van de regering Biden op de oplopende spanningen wordt ook bemoeilijkt door de presidentsverkiezingen van 2024. “De regering is er niet in geïnteresseerd om de Republikeinen een voorsprong te geven door de indruk te wekken dat ze een vijandig beleid voert tegenover Israël. Veel heeft te maken met fondsenwerving,” aldus Miller.

Vergeleken met de Russische invasie in Oekraïne en de verhoogde spanningen met China, zijn de spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever een ondergeschoven kindje voor het Witte Huis. De grootste zorg van Washington is hoe de spanningen van invloed zijn op de pogingen om een normalisatiedeal tot stand te brengen tussen Saoedi-Arabië en Israël.

“We hebben onze vrienden en bondgenoten in Israël verteld dat als er een vuur brandt in hun achtertuin, het een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk wordt om de bestaande overeenkomsten te verdiepen en uit te breiden met mogelijk Saoedi-Arabië,” zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vorige week.

Zelfs analisten zijn verdeeld over de mate waarin het oplaaiende geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever van invloed is op de calculus van kroonprins Mohammed Bin Salman. In ruil voor het normaliseren van de banden wil Saoedi-Arabië veiligheidsgaranties van de VS, hulp bij het ontwikkelen van een civiel nucleair programma en minder beperkingen op wapenverkopen.

Miller zegt dat de “drempel” van de kroonprins voor ontwikkelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever laag zou zijn als aan al zijn behoeften wordt voldaan.

Maar Maziad zei dat Riyad geen belang zou hebben bij een eigen normalisering met deze spanningen, vooral omdat het al profiteert van een rustige samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid. Ze wees op verklaringen van Turkije, de VAE, Jordanië en Egypte waarin de inval in Jenin werd veroordeeld.

“De VS zou dwaas zijn om te denken dat ze het conflict aan de kant kunnen schuiven.”

Zaha Hassan, een voormalig senior juridisch adviseur van de Palestijnse Autoriteit, zei dat “Palestijns verzet tegen Israëlische onderdrukking bijna zeker zal doorgaan”, ongeacht het succes van de inval in Jenin.

Ze gelooft dat de ingehouden reactie van de VS zal leiden tot “een voortdurende vermindering van de geloofwaardigheid [van de VS] als het gaat om mensenrechten en respect voor internationale normen”.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

72 − = 69

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...