Nieuwste artikelen:

Frankrijk repatrieert 35 mensen uit kamp Al-Hol in het noordoosten van Syrië

Leestijd: 2 minuten

Tien vrouwen en een 17-jarig meisje werden bij aankomst in Frankrijk vastgehouden of moesten dinsdag voor de rechter verschijnen.

De Franse autoriteiten hebben een groep mensen gerepatrieerd uit het kamp Al-Hol in het noordoosten van Syrië, dat onderdak biedt aan een groot aantal mensen en familieleden van vermoedelijke leden van de Islamitische Staat (IS) groep.

35 mensen in totaal, waaronder tien vrouwen en 25 kinderen, kwamen dinsdag aan in Frankrijk.

Het Franse antiterrorisme parket zei in een verklaring dat tien vrouwen, tussen de 23 en 40 jaar oud, en een 17-jarig meisje, werden aangehouden bij aankomst in Frankrijk of dinsdag voor de rechter zouden verschijnen.

Het openbaar ministerie zei dat de resterende kinderen onder toezicht van de staat zouden worden geplaatst.

Het kamp Al-Hol biedt onderdak aan ongeveer 51.000 mensen, waaronder weduwen, vrouwen en kinderen van vermoedelijke IS-strijders, waarbij bijna de helft van de inwoners Irakezen zijn. Het wordt momenteel beheerd door het door de VS gesteunde Koerdische bestuur dat het noordoosten van Syrië controleert.

Een kind in het Al-Hol kamp in Syrië (shutterstock).
Een kind in het Al-Hol kamp in Syrië (shutterstock).

Geleidelijke repatriëring

Tijdens het hoogtepunt van de controle van IS over delen van Syrië en Irak in 2014, vormden Franse burgers de grootste Europese groep die zich aansloot bij de rangen van IS-strijders. Sinds de territoriale nederlaag van IS in 2019 heeft Frankrijk echter in meerdere fasen geleidelijk vrouwen en kinderen gerepatrieerd.

Het bijgebouw van kamp Al-Hol herbergt ongeveer 8.000 vrouwen en kinderen, die worden beschouwd als de meest toegewijde aanhangers van de IS-groep onder de kampbewoners. Critici hebben gewaarschuwd voor de erbarmelijke leefomstandigheden in Al-Hol, de slechte gezondheidszorg en het gebrek aan goed onderwijs voor kinderen.

De repatriëring van westerse staatsburgers uit Noord-Syrië is politiek omstreden in landen als Frankrijk, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk, waar functionarissen nationale veiligheidsoverwegingen aanvoerden als argument tegen de terugkeer.

In juni spanden 17 Australische kinderen en negen vrouwen een rechtszaak aan tegen de regering in Canberra, met het verzoek om te worden gerepatrieerd na jaren te zijn gestrand in Al-Hol en Al-Roj, een ander kamp in het Hasakeh gouvernement, waar familieleden van vermoedelijke IS-strijders worden vastgehouden.

Vorige maand beloofde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken $150 miljoen aan hulp voor regio’s in Syrië en Irak die bevrijd waren van de IS-groep, tijdens een ministeriële conferentie van de Global Coalition to Defeat IS in de Saudische hoofdstad Riyad.

Blinken drong er ook bij buitenlandse landen op aan om burgers die zich bij de militante groep hebben aangesloten te repatriëren. Hij juichte landen toe, waaronder Canada, die hun onderdanen uit Syrië hebben teruggebracht en drong er bij andere landen op aan om dit voorbeeld te volgen.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Egypte: VS neemt bondgenoot op in lijst van landen die kindsoldaten gebruiken

In een nieuw rapport staat dat het Egyptische leger...

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Olympische Spelen Parijs 2024: Frankrijk verbiedt eigen atleten sluier te dragen

Minister van Sport Amelie Oudea-Castera legde de verklaring af...

Frankrijk abaya-verbod: Macron beschuldigd van ‘dubbele standaarden’ voor jurken tijdens Brits koninklijk bezoek

De vrouw van de Franse president en koningin Camilla...

Frankrijk houdt journalist vast die moorden op burgers versloeg tijdens grensoperatie Egypte-Libië

Ariane Lavrilleux wordt onderzocht in een poging om bronnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 3 = 15

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...