Nieuwste artikelen:

Soedans RSF belegert ziekenhuis waar Omar al-Bashir wordt vastgehouden

Leestijd: 6 minuten

De voormalige president en zijn helpers zijn aan alle kanten omsingeld in Omdurman en de RSF komen dichterbij.

De paramilitaire Snelle Strijdkrachten (RSF) van Soedan belegeren een strategisch militair ziekenhuis in Omdurman, waar voormalig president Omar al-Bashir en enkele van zijn helpers vermoedelijk verblijven, zo vertelden medische bronnen, ooggetuigen, legerofficieren en activisten aan Middle East Eye.

Al bijna drie maanden lang zijn Khartoem en de zusterstad Omdurman, die aan de overkant van de Witte Nijl ligt, het strijdtoneel tussen de RSF en het Soedanese leger. De afgelopen dagen heeft de RSF het militair medisch ziekenhuis Alia, het garnizoen el-Mohandiseen en legereenheden in de buurt belegerd.

Luchtfoto's van 28 juni 2023 van een enorme brand in een van de gebouwen in de stad Omdurman als gevolg van gewelddadige botsingen tussen de Rapid Support Forces en de Central Reserve (shutterstock).
Luchtfoto’s van 28 juni 2023 van een enorme brand in een van de gebouwen in de stad Omdurman als gevolg van gewelddadige botsingen tussen de Rapid Support Forces en de Central Reserve (shutterstock).

Als reactie hierop hebben soldaten van het leger loopgraven gegraven en andere versterkingen opgezet, terwijl ze de belegering probeerden te breken met tactieken als intensieve luchtaanvallen en de inzet van speciale eenheden.

Er worden hevige gevechten geleverd in Omdurman, dat van strategisch belang is voor de RSF omdat het een van de belangrijkste aanvoerroutes is voor de paramilitaire troepen tussen Khartoem en hun bolwerken in het westen van Soedan.

Medische bronnen zeggen dat Bakri Hassan Salih, een voormalig generaal onder Bashir, en een andere assistent van de ex-president bij hem zijn in het ziekenhuis, samen met hoge officieren die toezicht houden op de defensieve operaties.

Bashir, die werd vastgehouden in de Kober-gevangenis in Khartoem toen de oorlog uitbrak, werd aan het begin van de vijandelijkheden snel door het leger overgebracht naar het Alia-ziekenhuis. In 2019 werd Bashir na een volksopstand door het leger afgezet als president na 30 jaar aan de macht te zijn geweest en wordt hij gezocht door het Internationaal Strafhof op beschuldiging van oorlogsmisdaden.

De RSF belegert ook strategische gebieden rond het militaire hospitaal, waaronder het hoofdkwartier van de stafchef, het garnizoen el-Mohandiseen en andere militaire locaties, vertelden bronnen ter plaatse aan MEE.

Een woordvoerder van de RSF zei dat het garnizoen al-Mohandiseen “in beslag wordt genomen door onze troepen”.

De Soedanese strijdkrachten reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Strategische locatie

Het Alia-ziekenhuis ligt vlakbij een van de belangrijkste bruggen die Omdurman in het oosten verbindt met Khartoem, vlakbij het parlement en verschillende militaire bases.

In het westen ligt 40th Street, de wijk el-Mohandiseen en het garnizoen, en de wijk al-Doha.

Op slechts twee kilometer van deze wijken ligt het busstation Wad al-Bashir, waar een groot aantal RSF-troepen is gelegerd.

Het Soedanese parlement ligt ten noorden van het Alia ziekenhuis en de hoofdstraat al-Morada van Omdurman. In het zuiden ligt de wijk al-Fitaihab, naast een andere brug over de Witte Nijl en de RSF-basis al-Salha.

De weg naar al-Salha leidt ook naar het zuiden van Khartoem, de Taiba-basis van de RSF en het hoofdkwartier van de Central Reserve Police, dat onlangs door paramilitaire troepen in beslag is genomen.

Ooggetuigen en bronnen van de Soedanese strijdkrachten (SAF) vertelden MEE dat het leger zwaarbewaakte controleposten heeft opgezet op de hoofdwegen die naar het Alia ziekenhuis leiden, maar de RSF probeert deze te omzeilen.

De controleposten staan op slechts een of twee kilometer van het ziekenhuis en de voertuigen van de RSF staan in de buurt opgesteld.

map

Een lagere officier in het leger vertelde MEE dat het leger duidelijk de twee bruggen controleert die Omdurman met Khartoem verbinden, maar aan de oostkant van de Witte Nijl domineert de RSF de rivieroevers en de wijken die naar het presidentieel paleis leiden.

“Dit betekent dat de RSF deze kant controleert, ondanks dat de SAF de bruggen in handen heeft,” vertelde hij MEE op voorwaarde van anonimiteit.

Hij zei dat de 40e straat verschillende SAF checkpoints en loopgraven heeft tussen het el-Mohandiseen garnizoen en het ziekenhuis. Maar de RSF heeft strijders in de buurt aan de zuidkant van de weg en recht tegenover de ingang van het garnizoen.

De RSF ontkende het ziekenhuis als doelwit te hebben en zei dat het garnizoen el-Mohandiseen het belangrijkste doelwit is.

“Het is belangrijk op te merken dat de basis op een aanzienlijke afstand van het Alia ziekenhuis ligt,” vertelde een woordvoerder van de RSF aan MEE.

“We benadrukken dat onze operaties niet gericht zijn op het ziekenhuis, ondanks dat de SAF het gebruikt als militair terrein voor het lanceren van artillerieaanvallen.”

Een andere RSF-bron zei echter dat de paramilitairen het ziekenhuis en het garnizoen wel degelijk belegerden “omdat de SAF zware kanonnen op deze plaatsen heeft geplaatst en van daaruit op burgers heeft gericht, en dat willen we stoppen”.

De gevechten rond het ziekenhuis waren hevig. Een inwoner van Omdurman vertelde MEE dat er gevechten gaande waren, waaronder zware luchtaanvallen.

“SAF plaatst alleen barricades voor de hoofdpoort van het garnizoen el-Mohandiseen en blokkeert de hoofdweg ervoor, maar de RSF controleert de hele wijk el-Mohandiseen er tegenover,” vertelde een inwoner van het district telefonisch aan MEE.

“De twee partijen vechten nog steeds agressief om dit gebied, omdat de SAF intensieve luchtaanvallen uitvoert en ook probeert haar speciale troepen in te zetten om de RSF te verdrijven,” voegde hij eraan toe.

Er zijn nog maar weinig burgers in de buurt. RSF-strijders nemen vaak huizen van mensen over, plunderen ze en gebruiken ze als basis. Volgens de inwoner van el-Mohandiseen steunen de meeste mensen die er nog zijn het leger en helpen ze bij het identificeren van huizen die de RSF heeft overgenomen door soldaten.

“Maar desondanks bezet de RSF nog steeds de huizen en smalle straten in de buurt met voortdurende schermutselingen,” zei hij.

Geheime route

Hoewel het gebied rond het ziekenhuis omsingeld is, heeft het leger toch een geheime aanvoerroute veiliggesteld. Een arts, die nu ontheemd is uit Soedan, vertelde MEE dat hij er eerder in de oorlog gebruik van had gemaakt.

“Ik werkte in het ziekenhuis tot de oorlog uitbrak en ik vergat een aantal van mijn belangrijke persoonlijke bezittingen, waaronder een aantal documenten, en ik ging naar binnen om ze op te halen. Bashir en zijn assistenten zijn nog steeds in het ziekenhuis en andere hoge legerofficieren met hun gezinnen zijn er ook,” zei de arts.

“Met de hulp van enkele SAF officieren lukte het me om het ziekenhuis binnen te komen, omdat de SAF een geheime route beveiligt.”

De oorlog in Soedan brak uit op 15 april over plannen om de RSF op te nemen in het reguliere leger. Sinds de oorlog tussen de twee partijen zijn er honderden doden gevallen en zijn 2,5 miljoen Soedanezen ontheemd geraakt.

De gevechten concentreerden zich in Khartoem, maar verspreidden zich ook naar Darfur in het westen van Soedan en al-Obeid in het zuiden.

Een gepensioneerde hoge militair zei dat het leger zich zou ingraven en hard zou vechten om voet aan de grond te houden in het gebied rond het Alia ziekenhuis.

“Ik verwacht niet dat de SAF zich zal terugtrekken. Ten eerste vanwege Bashir. Ongeacht zijn politieke voorkeur vertegenwoordigt hij de waardigheid van het leger omdat hij een van de leiders was, dus de SAF zal de milities hem op geen enkele manier laten arresteren. Ten tweede is het gebied zelf strategisch vanwege de locatie en het is het belangrijkste militaire ziekenhuis in de hoofdstad,” zei de officier.

Volgens de gepensioneerde officier probeert de RSF het leger te overweldigen met een enorm aantal strijders en voertuigen, maar de SAF zal proberen dit tegen te gaan met defensieve en offensieve acties.

Wat Bashir betreft, denkt de officier dat hij uit de gevarenzone is voordat de RSF hem gevangen kan nemen.

“Uiteindelijk kan de SAF veel gangen openen om Bashir of een andere hoge officier veilig van de ene plaats naar de andere te brengen,” zei hij.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Nieuwsbrief

Ook intressant

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Soedan crisis: Meer dan 50 doden in weeshuis door gebrek aan voedsel en water

De tot wees geworden verzorger zegt dat het tafereel...

Amerikaanse ambassade vernietigt paspoorten waardoor Soedanezen ‘gestrand en teleurgesteld’ achterblijven

Amerikaanse ambassade in Khartoem vernietigt paspoorten als onderdeel van...

Soedan-crisis: Akkoord van Jeddah vrijwel onmiddellijk gevolgd door gevechten

Na ondertekening van een verklaring in Saudi-Arabië zijn het...

Soedan: Iconische actrice Asia Abdelmajid gedood in kruisvuur in Khartoem

Gevechten gaan door in Soedan en Khartoem is vervallen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 9 = 90

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een brief ondertekend waarin zij Israël oproepen om journalisten onafhankelijke toegang tot de belegerde Gazastrook te...

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...