Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Amerikaanse congrescommissie stelt voor speciale vertegenwoordiger voor Palestina af te schaffen

Leestijd: 4 minuten

Ontwerpbegrotingsvoorstel zou ook de financiering van de VN afschaffen, op grond van “anti-Israël vooringenomenheid”.

Een jaarlijkse financieringswet die wordt uitgewerkt in het Congres is gericht op het afschaffen van het kantoor van de speciale vertegenwoordiger voor Palestijnse zaken op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het wetsontwerp is goedgekeurd door de subcommissie voor buitenlandse operaties en aanverwante programma’s van de House Appropriations Committee. Het wetsvoorstel moet door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat voordat het wet wordt.

De post van vertegenwoordiger voor Palestijnse zaken werd in 2022 gecreëerd door de regering Biden. Het werd gezien als een poging om de banden van Washington met de Palestijnen aan te halen, in het bijzonder met de Palestijnse Autoriteit, die in de bezette Westelijke Jordaanoever te kampen heeft met afnemende steun. De Amerikaanse diplomaat Hady Amr bekleedt momenteel de functie.

De Amerikaanse vertegenwoordiger voor Palestijnse zaken Hady Amr (twitter).
De Amerikaanse vertegenwoordiger voor Palestijnse zaken Hady Amr (twitter).

De afschaffing van het kantoor van de speciale afgezant is slechts één van de maatregelen waar het wetsvoorstel om vraagt, omdat het door de Republikeinen gecontroleerde Huis de aanpak van het buitenlands beleid van de regering Biden wil veranderen.

In zijn huidige vorm zou het begrotingsvoorstel voor 2024 de financiering van de algemene begroting van de Verenigde Naties schrappen nadat wetgevers zich hadden geconcentreerd op het standpunt van de organisatie over Israël.

“Israël wordt routinematig aangevallen en ondermijnd in het hele VN-systeem, terwijl ’s werelds ergste mensenrechtenschenders eerlijk gezegd relatief onaangeroerd blijven,” zei het Republikeinse congreslid Mario Diaz-Balart, die voorzitter is van de subcommissie, tijdens het debat over het wetsvoorstel op vrijdag.

“Het mag geen verrassing zijn dat er in dit wetsvoorstel geen geld is opgenomen voor het reguliere budget van de VN. De ineffectiviteit en het flagrante falen van de Verenigde Naties en VN-organen verdienen geen steun,” voegde hij eraan toe.

De totale bezuiniging zou 707 miljoen dollar bedragen. Hoewel de VS de VN zouden blijven financieren, zouden er nieuwe veiligheidsmaatregelen worden genomen. De VS is de grootste donor van de VN.

De wetgeving zou de VS verbieden om de VN-onderzoekscommissie die Israël onderzoekt of Unesco te financieren, waar de regering Biden zich opnieuw bij wil aansluiten. De regering Trump heeft zich teruggetrokken uit Unesco, onder het mom van “anti-Israël vooringenomenheid”.

Egypte defensiebanden

De wet vereist ook dat de minister van Buitenlandse Zaken aan het Congres verklaart dat de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stappen onderneemt om wat wetgevers antisemitisme, geweld of anti-Israëlische sentimenten noemen, in te perken voordat er financiering aan de organisatie wordt verstrekt. Het wetsvoorstel zou ook gericht zijn op het uitbreiden en versterken van de screening met betrekking tot de door Palestijnen geleide Boycot, Desinvestering en Sancties beweging (BDS), volgens een samenvatting vrijgegeven door de subcommissie.

Daarnaast zou het ontwerp van het Huis de steun van de VS aan de VN-Raad voor de Mensenrechten beperken en eist het dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de inspanningen versnelt om Israël als permanente agendapunt uit de Raad te verwijderen.

Vorig jaar diende de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden een rapport in bij de UNHRC, waarin werd geconcludeerd dat de situatie in Israël en de bezette gebieden neerkwam op apartheid.

De militaire banden met de VS zijn ook prominent aanwezig in het ontwerp, waarin de financiering van het Memorandum van Overeenstemming (MOU) tussen de VS en Israël wordt gehandhaafd op 3,3 miljard dollar. Het ontwerp stelt ook 2,05 miljard dollar voor aan militaire hulp voor Egypte en zou de op mensenrechten gebaseerde voorwaarden voor Caïro afschaffen.

Het ontwerp roept ook op om elke nucleaire overeenkomst met Iran als een verdrag aan het Congres voor te leggen en handhaaft de taal in de kredietwet voor 2023 die de regering van het Witte Huis ervan weerhoudt om de aanduiding van de Islamitische Revolutionaire Garde als terroristische organisatie in te trekken.

Middle East Eye meldde voor het eerst dat Iran en de VS op het punt stonden om een tijdelijke deal te sluiten om wat verlichting van de sancties te ruilen tegen vermindering van de Iraanse activiteiten op het gebied van uraniumverrijking.

In juni zei de Republikeinse voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis in een brief aan het Witte Huis dat “elke regeling of overeenkomst” met Iran die niet ter beoordeling aan het Congres werd voorgelegd, het risico in zich droeg de Amerikaanse wet te overtreden.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Tegenstanders van Iraanse nucleaire overeenkomst zweerden samen om speciaal gezant Robert Malley van de VS te verdrijven

Iraanse hardliners 'werkten samen' met individuen in de VS...

Iraans persoverzicht: Turkije’s nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in de schijnwerpers in Iran

Ondertussen eist smokkelalcohol levens, treft klimaatmigratie armste provincie en...

VS: Israëlisch kolonistengeweld algemeen veroordeeld, hoge ambtenaar eist compensatie

Vooraanstaande orthodoxe en conservatieve joodse groepen veroordelen zelden het...

VS: Ilhan Omar verwijderd uit commissie buitenlandse zaken voor 2019 ‘antisemitische’ opmerkingen

De 218-211 stemming komt vlak nadat afgevaardigde Omar's collega's...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 9 = 18

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.