Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Marokko schort Negev-top op vanwege uitbreiding Israëlische nederzettingen

Leestijd: 3 minuten

De top is voor onbepaalde tijd opgeschort nu het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever oplaait.

Marokko heeft de top van het Negev Forum geannuleerd uit protest tegen het besluit van Israël om de bouw van illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever uit te breiden, aldus meerdere berichten in de pers.

Bloomberg citeerde woensdag een anonieme Marokkaanse ambtenaar die beweerde dat Rabat de bijeenkomst voor onbepaalde tijd had uitgesteld om een boodschap aan Israël te sturen over zijn uitbreidingsplannen voor nederzettingen. Israëlische media hadden de afzegging al eerder gemeld, hoewel de accounts verschilden over de vraag of de VS of Marokko de top had afgeblazen.

Briefje van 100 dirham waarop de Koning van Marokko Mohammed VI afgebeeld staat (shutterstock).
Briefje van 100 Marokkaanse dirham waarop de Koning van Marokko Mohammed VI afgebeeld staat (shutterstock).

De Negev-top werd vorig jaar voor het eerst gehouden in Israël, met topdiplomaten uit Israël, de VAE, Bahrein, Egypte, Marokko en de Verenigde Staten.

Marokko zou dit jaar als gastheer optreden en de landen hebben een reeks bijeenkomsten gehouden om de top te plannen. Een bijeenkomst werd in maart uitgesteld vanwege verhoogde spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever tijdens de overlap van Pesach, Pasen en Ramadan. Axios meldde eerder deze maand dat Marokko vroeg om de bijeenkomst in juni uit te stellen vanwege de islamitische feestdag Eid al-Adha. De top zou in juli plaatsvinden.

Het Israëlische kabinet kondigde zondag plannen aan om door te gaan met de bouw van 4.500 illegale woningen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De situatie wordt nog erger doordat de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich, die zelf een kolonist is, de volledige controle heeft gekregen over de planning van alle nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De VAE, Marokko en Bahrein hebben in 2020 officiële betrekkingen met Israël aangeknoopt als onderdeel van de Abraham-akkoorden, die door de VS tot stand zijn gekomen. Het doel van de top is om de normalisering te bekrachtigen door de coördinatie tussen de landen te verbeteren op het gebied van veiligheid, energie, toerisme, onderwijs en waterzekerheid.

De stap brak met een decennialang precedent in de Arabische wereld, dat inhield dat landen Israël niet officieel zouden erkennen totdat er een oplossing was voor het Palestijns-Israëlische conflict.

Marokko is snel begonnen met het uitbreiden van de banden met Israël, die decennialang onofficieel bestonden. Eerder deze maand zei Israëls topdiplomaat in Marokko dat het land overwoog om de Marokkaanse soevereiniteit over de betwiste Westelijke Sahara te erkennen.

Marokko annexeerde het gebied nadat Spanje zich in 1975 terugtrok uit zijn voormalige kolonie. Het is verwikkeld in een sudderend conflict met het Polisario Front, een nationale bevrijdingsbeweging die de inheemse Sahrawi-bevolking vertegenwoordigt. In 2020 erkende de VS Marokko’s aanspraak op soevereiniteit over de Westelijke Sahara in ruil voor het normaliseren van de banden met Israël – een grote diplomatieke coup voor Rabat.

Onlangs leek Israël Rabat het hof te maken door te flirten met de erkenning van Marokko’s soevereiniteit over de regio. Een succesvolle top zou een prestatie zijn geweest voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die er prat op gaat dat hij in staat is om de betrekkingen met Arabische staten te normaliseren zonder concessies te doen aan de Palestijnen.

Maar het uitstel van de top in de Negev is het laatste teken dat Israël te maken heeft met tegenwerking in de Arabische regio. Netanyahu staat aan het hoofd van een regering van extreemrechtse politici die ooit aan de rand van de samenleving stonden, en zijn regering heeft de spanningen met de Palestijnen tot nieuwe hoogten opgestuwd.

Maandag zette Israël voor het eerst in meer dan 20 jaar Apache gevechtshelikopters in op de bezette Westelijke Jordaanoever tijdens een inval in Jenin. Het geweld is sindsdien geëscaleerd met de dood van vier Israëlische kolonisten tijdens een schietpartij op de Westelijke Jordaanoever.

In de afgelopen 24 uur hebben tientallen Israëlische kolonisten, beschermd door soldaten, dorpen aangevallen in de omgeving van Nablus en de stad Turmusaya, ten noorden van Ramallah, waarbij huizen, voertuigen en landbouwgrond in brand werden gestoken. De aanvallen leidden tot de dood van Omar Ketin, een 27-jarige Palestijnse man.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 71 = 81

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.