Nieuwste artikelen:

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Marokko schort Negev-top op vanwege uitbreiding Israëlische nederzettingen

Leestijd: 3 minuten

De top is voor onbepaalde tijd opgeschort nu het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever oplaait.

Marokko heeft de top van het Negev Forum geannuleerd uit protest tegen het besluit van Israël om de bouw van illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever uit te breiden, aldus meerdere berichten in de pers.

Bloomberg citeerde woensdag een anonieme Marokkaanse ambtenaar die beweerde dat Rabat de bijeenkomst voor onbepaalde tijd had uitgesteld om een boodschap aan Israël te sturen over zijn uitbreidingsplannen voor nederzettingen. Israëlische media hadden de afzegging al eerder gemeld, hoewel de accounts verschilden over de vraag of de VS of Marokko de top had afgeblazen.

Briefje van 100 dirham waarop de Koning van Marokko Mohammed VI afgebeeld staat (shutterstock).
Briefje van 100 Marokkaanse dirham waarop de Koning van Marokko Mohammed VI afgebeeld staat (shutterstock).

De Negev-top werd vorig jaar voor het eerst gehouden in Israël, met topdiplomaten uit Israël, de VAE, Bahrein, Egypte, Marokko en de Verenigde Staten.

Marokko zou dit jaar als gastheer optreden en de landen hebben een reeks bijeenkomsten gehouden om de top te plannen. Een bijeenkomst werd in maart uitgesteld vanwege verhoogde spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever tijdens de overlap van Pesach, Pasen en Ramadan. Axios meldde eerder deze maand dat Marokko vroeg om de bijeenkomst in juni uit te stellen vanwege de islamitische feestdag Eid al-Adha. De top zou in juli plaatsvinden.

Het Israëlische kabinet kondigde zondag plannen aan om door te gaan met de bouw van 4.500 illegale woningen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De situatie wordt nog erger doordat de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich, die zelf een kolonist is, de volledige controle heeft gekregen over de planning van alle nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De VAE, Marokko en Bahrein hebben in 2020 officiële betrekkingen met Israël aangeknoopt als onderdeel van de Abraham-akkoorden, die door de VS tot stand zijn gekomen. Het doel van de top is om de normalisering te bekrachtigen door de coördinatie tussen de landen te verbeteren op het gebied van veiligheid, energie, toerisme, onderwijs en waterzekerheid.

De stap brak met een decennialang precedent in de Arabische wereld, dat inhield dat landen Israël niet officieel zouden erkennen totdat er een oplossing was voor het Palestijns-Israëlische conflict.

Marokko is snel begonnen met het uitbreiden van de banden met Israël, die decennialang onofficieel bestonden. Eerder deze maand zei Israëls topdiplomaat in Marokko dat het land overwoog om de Marokkaanse soevereiniteit over de betwiste Westelijke Sahara te erkennen.

Marokko annexeerde het gebied nadat Spanje zich in 1975 terugtrok uit zijn voormalige kolonie. Het is verwikkeld in een sudderend conflict met het Polisario Front, een nationale bevrijdingsbeweging die de inheemse Sahrawi-bevolking vertegenwoordigt. In 2020 erkende de VS Marokko’s aanspraak op soevereiniteit over de Westelijke Sahara in ruil voor het normaliseren van de banden met Israël – een grote diplomatieke coup voor Rabat.

Onlangs leek Israël Rabat het hof te maken door te flirten met de erkenning van Marokko’s soevereiniteit over de regio. Een succesvolle top zou een prestatie zijn geweest voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die er prat op gaat dat hij in staat is om de betrekkingen met Arabische staten te normaliseren zonder concessies te doen aan de Palestijnen.

Maar het uitstel van de top in de Negev is het laatste teken dat Israël te maken heeft met tegenwerking in de Arabische regio. Netanyahu staat aan het hoofd van een regering van extreemrechtse politici die ooit aan de rand van de samenleving stonden, en zijn regering heeft de spanningen met de Palestijnen tot nieuwe hoogten opgestuwd.

Maandag zette Israël voor het eerst in meer dan 20 jaar Apache gevechtshelikopters in op de bezette Westelijke Jordaanoever tijdens een inval in Jenin. Het geweld is sindsdien geëscaleerd met de dood van vier Israëlische kolonisten tijdens een schietpartij op de Westelijke Jordaanoever.

In de afgelopen 24 uur hebben tientallen Israëlische kolonisten, beschermd door soldaten, dorpen aangevallen in de omgeving van Nablus en de stad Turmusaya, ten noorden van Ramallah, waarbij huizen, voertuigen en landbouwgrond in brand werden gestoken. De aanvallen leidden tot de dood van Omar Ketin, een 27-jarige Palestijnse man.

Laatste nieuws

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

Een video van Hamas laat zien dat drie gevangenen, waaronder een Amerikaan, door Israël zijn gedood

De namen van degenen die gezegd worden te zijn...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 1 = 4

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en noemde het 'onbezonnen en provocerend'. Canada heeft aangekondigd dat het de Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen de stilte van de regering-Sisi over de moord op eigen soldaten en het gebrek aan...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen. Toen de...