Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Macron is ‘hoofdarchitect’ van rehabilitatie Saoedische kroonprins, zeggen rechtengroeperingen

Leestijd: 4 minuten

Mensenrechtengroeperingen bekritiseren Franse Macron voor het ontvangen van Mohammed bin Salman terwijl hij ‘anderen de les leest’ over het bewapenen van Rusland.

De Franse president Emmanuel Macron ontving vrijdag de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman voor een persoonlijke ontmoeting, een bezoek dat de woede heeft opgewekt van mensenrechtengroeperingen die Macron bekritiseren voor het “rehabiliteren” van het internationale imago van de Saoedische leider.

Macron en Mohammed bin Salman ontmoetten elkaar vrijdag voor een “werklunch” in de ambtswoning van de president, het Elysee-paleis, waar de twee leiders bilaterale betrekkingen en regionale kwesties bespraken.

Het bezoek komt in de aanloop naar een wereldwijde financiële top in Frankrijk. Frankrijk is ook een belangrijke wapen- en defensieleverancier van de Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië.

Parijs, FRANKRIJK - 28 juli 2022: De Franse president Emmanuel Macron verwelkomt de president van de kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman in het Elysée Palace voor een werklunch.
Parijs, FRANKRIJK – 28 juli 2022: De Franse president Emmanuel Macron verwelkomt de president van de kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman in het Elysée Palace voor een werklunch (shutterstock).

Mensenrechtengroeperingen zeggen dat Macrons verwelkoming van Mohammed bin Salman, die een economische spil heeft ingezet en het maatschappelijk middenveld en mensenrechtenactivisten hard aanpakt, wijst op de hypocrisie van Frankrijk, dat landen heeft bekritiseerd omdat ze neutraal blijven als het gaat om de invasie van Rusland in Oekraïne.

Macron heeft niets gezegd over de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië, ondanks een oproep van Amnesty International aan de Franse president om de kwestie van een aantal jonge mannen in Saoedi-Arabië die terechtgesteld dreigen te worden, ter sprake te brengen.

Een Franse functionaris vertelde de Associated Press dat Macron van plan was om de mensenrechten te bespreken, omdat Parijs fel gekant is tegen de doodstraf.

“Amnesty International zal er alles aan doen om te vragen dat deze Franse president – die lijkt te genieten van het gezelschap van deze prins – een inspanning doet en dat hij vraagt dat deze jonge mensen nooit zullen worden geëxecuteerd,” vertelde Amnesty’s secretaris-generaal Agnes Callamard aan het Franse persbureau AFP.

Democracy for the Arab World Now (Dawn), een rechtengroep die is opgericht door de Saoedische dissident en Middle East Eye-columnist Jamal Khashoggi, die werd vermoord door Saoedi-Arabië, wees op de opmerkingen van Macron die andere landen waarschuwt tegen het bewapenen van Rusland, terwijl hij in 2021 voor 850 miljoen dollar aan wapens aan Rusland verkocht.

“Terwijl president Macron andere landen de les leest over internationaal recht en hen uitscheldt voor het schaden van mensenrechten door wapens aan Rusland te verkopen, is hij maar al te gretig geweest om de moorddadige tiran van Saoedi-Arabië te verwelkomen zodat hij hem haastig zoveel mogelijk wapens kan verkopen,” zei Sarah Leah Whitson, uitvoerend directeur van Dawn, in een verklaring.

Jean Claude Samouiller, voorzitter van Amnesty International Frankrijk, merkte op dat hoewel Macron Mohammed bin Salman openlijk heeft verwelkomd in het land, het Franse maatschappelijk middenveld kritisch blijft over de Saoedische leider.

“Het maatschappelijk middenveld is zeer kritisch over dit welkom, vijf jaar na de moord op Jamal Khashoggi, en ik heb het niet alleen over ngo’s,” vertelde Samouiller aan Middle East Eye.

“Om het imago van het koninkrijk te verbeteren zijn geen honderden miljoenen euro’s nodig, maar concrete verbeteringen in de situatie van vrouwelijke activisten en minderheden, en de afschaffing van de doodstraf.”

Schendingen van rechten aanmoedigen

Voorvechters van rechten en onderzoekers zeggen dat Saoedi-Arabië sinds 2017, nadat Mohamed bin Salman kroonprins en de-facto heerser werd, getuige is van een voortdurend patroon van systematische onderdrukking.

Sindsdien zijn er golven van arrestaties geweest gericht tegen tientallen academische en religieuze geleerden, predikers, activisten, economen, mensenrechtenwerkers en vrouwenrechtenactivisten.

“Vreedzame activisten zoals Salma al-Shehab worden nog steeds veroordeeld tot tientallen jaren gevangenisstraf voor eenvoudige tweets, en we hebben 196 gevallen van executie geteld in 2022 in Saoedi-Arabië, zeven keer zoveel als in 2020,” zei Samouiller.

Het bezoek van de kroonprins aan Frankrijk komt naar aanleiding van zijn pogingen om zijn imago in de westerse wereld op te poetsen, enkele jaren na de moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul in 2018.

Saoedi-Arabië ontkent de betrokkenheid van de prins, maar Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geconcludeerd dat de moord op Khashoggi waarschijnlijk plaatsvond met medeweten van Mohammed bin Salman.

De moord veroorzaakte massale verontwaardiging en een breuk in de relatie van Saoedi-Arabië met westerse landen zoals de VS, en terwijl rechtenorganisaties Saoedi-Arabië blijven uitschelden voor de moord en een aantal andere schendingen van de rechten, heeft Washington sindsdien geprobeerd om deze banden te herstellen.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde Saoedi-Arabië eerder een “paria”, maar vorig jaar bracht Biden een bezoek aan het koninkrijk waar hij Mohammed bin Salman ontmoette.

Macron was vorig jaar ook gastheer van de kroonprins in Parijs, in een ontmoeting die door rechtengroeperingen werd bekritiseerd omdat Frankrijk het imago van Mohammed bin Salman op het wereldtoneel aan het oppoetsen was.

Sevag Kechichian, een Golfonderzoeker bij Dawn, vertelde Middle East Eye dat het moeilijk is om niet een ontkoppeling te zien als het gaat om Frankrijks standpunten over mensenrechten in andere landen, gezien het feit dat hij de Saudische kroonprins verwelkomt zonder soortgelijke kritiek op het koninkrijk.

“Het is onmogelijk om de perceptie te vermijden dat Frankrijks toezeggingen en retoriek over mensenrechten egoïstisch en hypocriet zijn, wat dictators en daders verder aanmoedigt om meer schendingen te plegen,” vertelde Sevag aan MEE.

“Het lijdt geen twijfel dat MBS het warme onthaal van Macron zal opvatten als een bevestiging dat hij zich overal uit kan kopen, inclusief moord.”

Callamard van Amnesty vertelde AFP dat “Macron sinds 2018 de belangrijkste architect is van de rehabilitatie van de Saudische prins”.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Olympische Spelen Parijs 2024: Frankrijk verbiedt eigen atleten sluier te dragen

Minister van Sport Amelie Oudea-Castera legde de verklaring af...

Frankrijk abaya-verbod: Macron beschuldigd van ‘dubbele standaarden’ voor jurken tijdens Brits koninklijk bezoek

De vrouw van de Franse president en koningin Camilla...

Frankrijk houdt journalist vast die moorden op burgers versloeg tijdens grensoperatie Egypte-Libië

Ariane Lavrilleux wordt onderzocht in een poging om bronnen...

Syrië: Militieleider beschuldigd van oorlogsmisdaden woonde vergadering bij van Paralympische Spelen comité in Parijs

Syrische oppositie hekelt Frankrijk omdat Ba'ath Brigades-commandant naar Frankrijk...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 50 = 52

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.