Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Britse wetgevers dringen er bij premier op aan mensenrechten te bespreken met kroonprins Bahrein

Leestijd: 3 minuten

Met Bahreinse koninklijke aankomst in Londen, dringen wetgevers er bij Rishi Sunak op aan op te roepen tot vrijlating van politieke gevangenen in ruil voor Britse financiële steun.

Britse wetgevers hebben hun “ernstige bezorgdheid” geuit aan premier Rishi Sunak over de politieke onderdrukking in Bahrein in de aanloop naar een bezoek deze week van kroonprins en premier Salman bin Hamad Al Khalifa aan Londen.

De kroonprins en premier van Bahrein Salman bin Hamad Al Khalifa (shutterstock).
De kroonprins en premier van Bahrein Salman bin Hamad Al Khalifa (shutterstock).

In een door Middle East Eye ingeziene brief zetten de politici vraagtekens bij de toewijzing van 13 miljoen pond (16,6 miljoen dollar) door de Britse regering aan Bahrein in de afgelopen tien jaar, ondanks een verslechtering van de mensenrechten en de democratische normen in het koninkrijk.

Ze noemden twee door het VK gefinancierde instellingen – de Ombudsman van het Bahreinse Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Speciale Onderzoekseenheid (SIU) binnen het Openbaar Ministerie – die volgens hen in verband worden gebracht met “duidelijke mensenrechtenschendingen”.

In de brief staat dat de organen in 2012 zijn opgericht om beschuldigingen van marteling te onderzoeken, maar dat de VN in april nog bezorgdheid heeft geuit over hun onafhankelijkheid en effectiviteit.

“Zowel de SIU als de ombudsman blijven steun ontvangen van de Britse belastingbetaler,” schreven de wetgevers. “De regering moet van de kroonprins concreet bewijs krijgen dat de tekortkomingen binnen deze instanties zijn verholpen.”

Ze uitten ook hun bezorgdheid over het feit dat er nog steeds systematisch gemarteld wordt in het koninkrijk en dat 26 ter dood veroordeelden op het punt staan geëxecuteerd te worden ondanks internationale oproepen tot hun vrijlating.

Naast een lijst van verzoeken, riepen ze op om de toekomstige financiering van Bahrein’s Ministerie van Binnenlandse Zaken te laten afhangen van de vrijlating van politieke gevangenen die in de brief worden genoemd en om mensenrechten centraal te stellen in de lopende onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen de Samenwerkingsraad van de Golf en het Verenigd Koninkrijk.

Lord Scriven, vice-voorzitter van de All-Party Parliamentary Group on Democracy and Human Rights in the Gulf en een van de ondertekenaars van de brief, zei: De Britse regering mag Bahrein niet belonen met een handelsovereenkomst die zwijgt over mensenrechten en ethische handel, terwijl ze ook belastinggeld gebruikt om opleidingen te financieren voor een aantal Bahreinse instellingen die betrokken zijn bij martelingen en mensenrechtenschendingen.”

Politieke gevangenen

In de brief wordt gewezen op verschillende politieke gevangenen die momenteel in Bahreinse gevangenissen zitten, waaronder Hassan Mushaima, 75, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor het leiden van protesten tegen de regering in 2011.

Zijn zoon, Ali Mushaima, zei dat hij zich zorgen maakt over de verslechterende gezondheid en de onrechtvaardige behandeling van zijn vader, de oudste politieke gevangene in Bahrein.

De autoriteiten weigerden zijn vader medische behandeling terwijl ze hem bijna twee jaar in eenzame opsluiting hielden na tien jaar gevangenschap voor zijn leidende rol in de demonstraties van 2011, zei hij.

“De Britse regering zal de hand schudden van de persoon die verantwoordelijk is voor zijn gevangenschap samen met honderden andere politieke gevangenen waaronder velen die door het regime gemarteld moesten worden,” zei Ali Mushaima.

Sayed Ahmed al-Wadaei, directeur belangenbehartiging bij het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Bahrain Insitute for Rights and Democracy (BIRD), zei dat de Britse regering met het bezoek deze week haar benadering van het koninkrijk zou moeten veranderen.

“In plaats van een repressief regime te steunen dat martelingen gebruikt en mensen opsluit die vreedzame dissidenten uiten, zou de regering van Rishi Sunak zich in plaats daarvan moeten uitspreken over de zaak van de gevangen academicus Dr Abduljalil al-Singace die al bijna twee jaar in staking is zonder vast voedsel over de inbeslagname van zijn onderzoek nadat hij sinds 2011 gevangen zit voor zijn pro-democratie activisme.”

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Bahrein: Honderden politieke gevangenen gaan vierde week van hongerstaking in

Ongeveer 800 gevangenen eisen betere omstandigheden, waaronder familiebezoek en...

Conservatief parlementslid beschuldigd van ‘zwaar racistisch’ gescheld tegen Bahreinse activist

Bob Stewart wordt beschuldigd van het overtreden van de...

Bahrein: Sjiitische imam vastgezet na oproep tot vrijlating politieke gevangenen

Sjeik Muhammad Sanqour werd maandag aangehouden nadat hij in...

Qatar en Bahrein komen overeen de vluchten te hervatten

Bahrein heeft langzamer dan andere Golfstaten de banden met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

6 × 1 =

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.