Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Al-Mughayyir: Palestijnse dorpelingen nog steeds vastbesloten om aanvallen van Israëlische kolonisten te bestrijden

Leestijd: 6 minuten

De hoofdwegen naar het dorp zijn sinds mei afgesloten, na wat dorpelingen beschrijven als aanvallen van kolonisten.

Marzouq Abu Naim kijkt elke dag uit op het land dat al heel lang deel uitmaakt van zijn dorp, al-Mughayyir, ten noordoosten van Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Het is landbouwgrond, beplant met tarwe en olijven, al eeuwenlang bewerkt door Palestijnse boeren – Abu Naims eigen voorouders.

Maar hij zegt dat hij er maar één dag per jaar mag komen om zijn gewassen te oogsten. De andere 364 dagen is hij gedwongen om van een afstandje te kijken.

“We zijn opgevoed om van het land te houden, het te bewerken en ervoor te zorgen,” vertelt Abu Naim, 65 jaar, aan Middle East Eye. “Voor mijn vader en grootouders was het het allerbelangrijkste omdat het de bron van hun levensonderhoud was. Maar nu is het van ons gestolen.”

Volgens dorpsbewoners is meer dan 70 procent van het land in al-Mughayyir ingenomen door de Israëlische bezetting om gebruikt te worden als land voor nederzettingen die illegaal zijn volgens de internationale wetgeving.

Daardoor ligt het dorp in de vuurlinie van die nederzettingen en worden wegen die naar het dorp leiden regelmatig afgesloten.

De twee belangrijkste ingangen naar het dorp werden het grootste deel van mei en in juni door Israël afgesloten.

In een geluidsopname die afkomstig zou zijn van een Israëlische officier, zegt de spreker dat het voorwendsel voor de afsluiting van de wegen was om te voorkomen dat er stenen en andere projectielen naar Israëlische auto’s zouden worden gegooid. Bewoners omschreven de afsluiting als een poging om hen collectief te straffen voor het feit dat ze de confrontatie durfden aan te gaan met voortdurende aanvallen van kolonisten.

Abu Naim zegt dat de afsluiting van de wegen het leven van de Palestijnse inwoners enorm heeft beïnvloed. Studenten en arbeiders die van en naar het dorp reizen, worden gedwongen om onverharde wegen te nemen, waardoor hun reis uren langer duurt.

“We hebben 36 leraren die van buiten het dorp komen om in de scholen te werken. Toen de ingangen gesloten waren, moesten we een minibus meenemen die over de onverharde weg reed om hen naar de scholen te vervoeren,” zei Abu Naim. “De reis duurde drie uur in plaats van 10 minuten.”

De oostelijke ingang van het dorp blijft gesloten en voertuigen van Palestijnen mogen er niet eens komen.

De lange hand van de kolonisten

In schril contrast met de beperkingen die worden opgelegd aan de bewegingsvrijheid van Palestijnen, zeggen bewoners van al-Mughayyir dat Israëlische kolonisten uit de buitenpost Adei Ad, en andere in de buurt, zonder enige tegenwerking Palestijnse huizen en landbouwgrond kunnen aanvallen.

De nederzettingen werden enkele jaren geleden gevestigd op land dat toebehoort aan al-Mughayyir.

Volgens de dorpsraad van al-Mughayyir is 30 vierkante kilometer van de 41 vierkante kilometer grond van het dorp in beslag genomen door Israël sinds de jaren ’70, onder verschillende voorwendselen, waaronder de aanleg van een weg die uitsluitend bestemd is voor Israëlische kolonisten.

“We hebben veel land achter de weg dat we niet kunnen bereiken,” zei Abu Naim. “We hebben het land beplant met tarwe en nu verhindert de Israëlische bezetting ons om het te oogsten. Maar ze staan de kolonisten toe om het te verbranden en onze gewassen te stelen zonder enige afschrikking.”

In mei verzamelden kolonisten uit de buitenposten zich en vielen het dorp aan, waarbij ze verschillende voertuigen in brand staken en bewoners aanvielen die de confrontatie met de aanvallers probeerden aan te gaan. Israëlische soldaten arresteerden een aantal Palestijnen, maar geen enkele kolonist, aldus de dorpelingen.

De dorpelingen van al-Mughayyir zijn gewend geraakt aan de aanvallen, die al tientallen jaren plaatsvinden. Maar het aantal aanvallen is de afgelopen jaren toegenomen. Volgens de VN waren er dit jaar gemiddeld drie aanvallen door kolonisten per dag, het hoogste aantal sinds 2006. Dat komt mogelijk doordat kolonisten zich steeds meer aangemoedigd voelen door de extreemrechtse regering van Israël, waarin verschillende kolonisten zitten.

Israëlische kolonistengroepen hebben lang openlijk opgeroepen tot de inbeslagname van meer Palestijns land voor buitenposten, die zelfs onder de Israëlische wet als illegaal worden beschouwd, in een poging om Palestijnen te verhinderen dorpen te bouwen en uit te breiden.

Amin Abu Aliya, het hoofd van de dorpsraad van al-Mughayyir, zei dat het dorp een van de eerste gebieden op de bezette Westelijke Jordaanoever was waarvan het land in beslag werd genomen voor de vestiging van Israëlische nederzettingen in de jaren 1970.

Sinds de bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967 heeft Israël zich Palestijns land toegeëigend via verschillende methoden, zoals het in beslag nemen van land voor militaire doeleinden, het manipuleren van oude documenten om te beweren dat land nu Israëlisch ‘staatsland’ is, en het in beslag nemen van land dat geacht wordt verlaten te zijn door vluchtelingen, die van Israël niet mogen terugkeren.

Op 28 mei werd de 17-jarige Muhammad Abu Aliya het slachtoffer van een aanval door een kolonist. Toen ze met vrienden in een auto zaten bij de oostelijke ingang van het dorp, werden ze volgens Mohammed aangevallen door een groep kolonisten. Toen ze probeerden te vluchten, werden ze beschoten door Israëlische soldaten die bij de ingang stonden.

“We waren net in het oostelijke deel van het dorp en de soldaten begonnen op ons te schieten,” zei Mohammed. “Het is een gebied dat veel wordt aangevallen door kolonisten, en de soldaten bieden hen volledige bescherming en vallen ons aan als we ons dorp verdedigen.”

Mohammed en een vriend werden tijdens het incident neergeschoten, terwijl een andere vriend werd gearresteerd nadat hij tijdens het schieten uit het voertuig was gevallen. Mohammed zelf werd overgebracht naar een medisch centrum.

“Ik werd geraakt door vier kogels – één die mijn rug binnendrong en mijn borstkas verliet, de tweede in mijn bekken en twee in mijn benen,” zei Mohammed. “Ik verbleef twee dagen op de intensive care, daarna verbeterde mijn gezondheid… Ik dacht echt dat ik dood zou gaan.”

Muhammad, die nog steeds in het ziekenhuis ligt, zegt dat hij is bedreigd met arrestatie als hij vrijkomt.

Massale arrestaties

Op 5 juni, ongeveer een week na de aanval die Mohammed beschreef, werd de 55-jarige Rabiaa Abu Naim, de schoonzus van Marzouq Abu Naim, wakker van het geluid van de deur van haar huis die werd opengeslagen. Ze wist meteen dat Israëlische soldaten haar huis aan het binnendringen waren.

Rabiaa zei dat de soldaten de inhoud van het huis vernielden, door kleren snuffelden en meubels omver gooiden onder het voorwendsel dat ze het huis wilden doorzoeken. Ze vroegen naar haar jongste zoon, die ervan beschuldigd werd de bestuurder te zijn van het voertuig dat Mohammed naar het ziekenhuis vervoerde. Hij was niet in het huis, dus arresteerden ze in plaats daarvan een andere zoon, een tactiek die vaak wordt gebruikt om gezochte Palestijnen onder druk te zetten om zichzelf aan te geven.

“Er waren er tientallen die het huis bestormden met duidelijke barbaarsheid,” zei Rabiaa. “Toen ik hen vertelde dat mijn zoon er niet was, schreeuwden ze tegen me, duwden me terug en arresteerden vervolgens mijn andere zoon. Na enkele uren lieten ze hem vrij en stuurden ze een dreigement naar zijn broer dat hij zo snel mogelijk gearresteerd zou worden.”

Volgens de dorpsraad zijn er in minder dan een maand tijd meer dan 45 mensen uit al-Mughayyir gearresteerd, waaronder een vrouw en haar zoon, en vaders met hun kinderen, met als doel hen onder druk te zetten om de confrontatie met aanvallen van kolonisten te staken.

Volgens Amin Abu Aliya zijn de meeste arrestanten vrijgelaten na het betalen van boetes, onder de dreiging van een nieuwe arrestatie. Maar anderen hebben jaren in de gevangenis gezeten voor hun acties om het dorp te verdedigen.

Maar dat heeft de dorpelingen er niet van weerhouden om op elke mogelijke manier te proberen om hun land te behouden.

“De mensen [van het dorp] komen samen en proberen de kolonisten te confronteren [wanneer ze aanvallen],” legt Amin uit. “Ze vervoeren de gewonden in hun eigen voertuigen omdat ambulances worden tegengehouden. En wanneer de kolonisten landbouwgewassen in brand steken, draagt iedereen in het dorp water om de branden te blussen.”

“Alle dorpsbewoners zijn veranderd in een bijenkorf, die de handen ineenslaan tegenover dit permanente gevaar,” voegde hij eraan toe. “Ze proberen te behouden wat er nog over is van hun land en te voorkomen dat er nog meer van in beslag wordt genomen.”

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

+ 9 = 13

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...