Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Iraans persoverzicht: Analisten waarschuwen voor gevolgen herverkiezing Erdogan voor Iran

Leestijd: 4 minuten

Ondertussen krijgt prominente politieke activist 45 jaar gevangenisstraf en berichten dat de sultan van Oman heeft bemiddeld bij de vrijgave van bevroren tegoeden van Iran.

Erdogans overwinning ‘bedreigt belangen Iran’

Het progressieve dagblad Ham Mihan heeft in een reeks interviews met analisten en deskundigen op het gebied van buitenlands beleid alarm geslagen over de mogelijk negatieve gevolgen voor Iran van de herverkiezing van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Onder de kop “De gruwelijke droom van Erdogan” onderzocht het dagblad de pogingen van Turkije om zijn invloed in de regio te vergroten en zijn beleid om de watervoorraden van de Tigris en de Eufraat, twee grote rivieren in het Midden-Oosten, te controleren.

Analisten die met het dagblad spraken, beweerden dat Erdogan zijn regionale beleid zou voortzetten om een “Nieuw Ottomaans Rijk” te creëren en de Turkse landen, zoals Azerbeidzjan, over land met elkaar te verbinden.

Ali Ziaei, een internationaal transportdeskundige, vertelde het dagblad dat het verbinden van Turkije met Azerbeidzjan via de Armeense zuidelijke provincie Syunik een van Erdogans hoofddoelen zou zijn in zijn nieuwe ambtstermijn.

“Turkije staat erop om de Zangezur-corridor aan te leggen. Dit zal gebeuren door de Armeense provincie Syunik bij Azerbeidzjan in te lijven, wat ertoe zou leiden dat Iran wordt losgekoppeld van zijn noordelijke buurlanden,” zei Ziaei.

Ahmad Kazemzadeh, een expert op het gebied van hydropolitiek, benadrukte dat Erdogan de dammen in het Zuidoost-Anatolië Project (GAP) gebruikte om druk uit te oefenen op Iran, Irak en Syrië door het wateraandeel van deze landen af te snijden.

“Tot nu toe heeft Turkije zich niet gehouden aan internationale wetten over gedeelde waterbronnen en heeft het zich alleen gericht op zijn eigen waterbehoeften. Met de overwinning van Erdogan is de hoop om lid te worden van de Europese Unie vervlogen voor Turkije, zodat het land de waterpolitiek zal volgen zonder rekening te houden met internationale wetten,” legde Kazemzadeh uit.

Activist veroordeeld tot meer dan 45 jaar gevangenisstraf

Een afdeling van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Rechtbank in de stad Isfahan heeft een prominente politieke activist, Heshmatollah Tabarzadi, veroordeeld tot 45 jaar en zes maanden gevangenisstraf.

Tabarzadi werd samen met zijn twee zonen gearresteerd in de stad Golpayegan enkele dagen na de dood van de 22-jarige Koerdische vrouw Mahasa Amini in hechtenis van de moraalpolitie. Hij was een van de activisten die de demonstranten steunden.

De dood van Amini leidde tot landelijke demonstraties in Iran, waarbij meer dan 500 doden vielen en ongeveer 22.000 demonstranten en politieke activisten werden gearresteerd.

Van de dissidenten die sinds september vorig jaar zijn gearresteerd, heeft Tabarzadi een van de langste straffen gekregen en sinds zijn arrestatie zit hij in voorarrest.

Tabarzadi’s dochter zei dat hij was veroordeeld voor aanklachten als “het verspreiden van corruptie op aarde”, “propaganda tegen de gevestigde orde”, “belediging” van de eerste en huidige opperste leiders van Iran, “samenwerken met de vijandelijke regeringen door interviews met oppositiemedia” en “het publiek aanmoedigen om in opstand te komen”.

Tegen het vonnis kon beroep worden aangetekend, maar Tabarzadi zei dat hij geen beroep zou aantekenen omdat hij het hof niet erkende.

Sinds 1994 is deze voormalige studentenactivist en journalist verschillende keren gearresteerd. In 2000 werd hij veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en tien jaar lang werd hem alle sociale voorzieningen ontzegd. In 2010 kreeg hij opnieuw negen jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor zijn activisme.

VS staat vrijgave toe van 23,7 miljard dollar van Iran

De VS hebben ingestemd met het vrijgeven van de 23,7 miljard dollar aan bevroren tegoeden van Iran in Zuid-Korea, Irak en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ondanks de sancties op internationale bankoverschrijvingen naar Iran, meldde het persbureau ISNA.

Op dinsdag schreef ISNA dat Sultan Haitham bin Tariq Al Said van Oman tijdens een twee bezoekjes aan Teheran bemiddelde bij de vrijlating van de buitenlandse gevangenen in Iran en de toegang van Teheran tot zijn in andere landen geblokkeerde geld.

Sommige lokale media suggereerden dat er een overeenkomst was gesloten nadat Teheran op 2 juni twee Iraans-Oostenrijkse staatsburgers, Masoud Mosaheb en Kamran Ghaderi, en een Deens staatsburger, Thomas Kjems, had vrijgelaten.

Volgens ISNA krijgt Iran toegang tot $7 miljard in Zuid-Korea en $10 miljard in Irak. Het rapport voegde eraan toe dat na een ontmoeting tussen Mohammad Reza Farzin, de directeur van de Iraanse centrale bank, en de directeur van het IMF, Kristalina Georgieva, de internationale organisatie Iran toegang zou geven tot $6,7 miljard aan fondsen.

Het rapport verduidelijkte echter niet of het geld naar Iran zou worden overgemaakt of dat ambtenaren in Teheran alleen voedsel en essentiële goederen zouden mogen importeren in ruil voor de bevroren tegoeden.

Op 1 juni vertelde de Iraanse olieminister Javad Owji aan verslaggevers dat Irak alleen voedsel en essentiële goederen geeft voor het gas dat het importeert uit Iran.

Ondanks de Amerikaanse sancties is Irak een van de grootste afnemers van Iraans gas. In het vorige Iraanse jaar, dat eindigde op 21 maart, importeerde het voor meer dan 3,8 miljard dollar gas uit Iran.

Ambtenaren in Teheran hebben het precieze bedrag van de schuld van Irak door de gasimport niet bekendgemaakt, maar sommigen schatten het op ongeveer 17 miljard dollar.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Irak begint Iraans gas te betalen met ruwe olie

Vereenvoudiging van de huidige betalingen, die worden bemoeilijkt door...

Turkije: Lira daalt naar laagterecord na verkiezingen

Valuta blijft glijden nadat president Recep Tayyip Erdogan een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 7 = 28

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...