Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Iraans persoverzicht: Arrestaties en ontslagen over “ontsluierde” huwelijksaanzoek

Leestijd: 5 minuten

Intussen bekritiseren oppositiebannelingen de Belgische gevangenenruil, zijn er spanningen aan de Iraans-Afghaanse grens en zegt de conservatieve ayatollah dat het trotseren van de hijab-wet overeenkomt met de val van de Berlijnse muur.

Arrestaties en ontslagen wegens “ontsluierde” huwelijksaanzoek

Een openbaar huwelijksaanzoek in een toeristische plaats in de Iraanse stad Shiraz heeft geleid tot de arrestatie van het verloofde paar en het ontslag van lokale ambtenaren.

Maandag begon een video te circuleren op Farsi sociale media waarin een man een aanzoek doet aan een vrouw die geen hoofddoek draagt bij het graf van de beroemde 14e-eeuwse dichter Hafez-e Shirazi, bekend als de “dichter van de liefde en de wijn”.

Volgens lokale media heeft justitie een rechtszaak aangespannen tegen het paar, waarbij zij hen beschuldigen van “handelen in strijd met de Sharia” en “onthulling in het openbaar”.

Een man doet een aanzoek in de tombe van de 14e-eeuwse dichter Hafez-e Shirazi (screenshot).

Twee managers van het historisch centrum van Hafezieh werden ook gearresteerd, en de provinciale directeur van het ministerie van Cultureel Erfgoed en Toerisme in de provincie Fars werd ook geschorst van zijn werk.

Het persagentschap Tasnim, dat gelieerd is aan de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), meldde dat de gouverneur van de provincie Fars had gezegd dat hij “resoluut zou reageren” op elke actie tegen de Islamitische Sharia.

“In geen geval zullen wij toestaan dat zich in Shiraz en de provincie Fars gedragingen voordoen die tegen de norm en de sharia indruisen. Integendeel, wij zullen al diegenen vervolgen die zijn georganiseerd om morele corruptie en verdorvenheid te verspreiden,” zo citeerde Tasnim Mohammad Hadi Eimanieh.

Verbannen oppositie hekelt gevangenenruil tussen Teheran en Brussel

Een gevangenenruil tussen Iran en België, gefaciliteerd door Oman, heeft de woede gewekt van in ballingschap levende Iraanse oppositieleden, die de westerse mogendheden beschuldigden van “hypocrisie en dubbele normen”.

Vrijdag heeft Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van diplomaat Assadollah Assadi, die was veroordeeld voor het plannen van een verijdelde bomaanslag op een verbannen oppositiegroep in Frankrijk.

Na de veroordeling van Assadi hebben Iraanse veiligheidstroepen Vandecasteele gearresteerd en hem een gevangenisstraf van 40 jaar opgelegd op basis van beschuldigingen van spionage. Vandecasteele en Belgische ambtenaren verwerpen de beschuldigingen.

Maar terwijl westerse diplomaten de uitwisseling verwelkomden, hekelde de Iraanse oppositie de ruil als onderhandelen met “terroristen”.

Vahid Beheshti, een Iraanse activist in het Verenigd Koninkrijk, schreef op Twitter: “België heeft de als diplomaat vermomde terrorist Assadollah Assadi vrijgelaten, die zijn diplomatieke onschendbaarheid had gebruikt en explosieven had gesmokkeld om een terreuraanslag in Parijs te beramen.”

“Weer een zeer beschamende beslissing van het Westen, terwijl het onze prioriteit moet zijn om terroristen ter verantwoording te roepen,” voegde Beheshti eraan toe, die dit jaar 73 dagen in hongerstaking ging buiten het Britse Foreign, Commonwealth and Development Office, om te eisen dat de IRGC als een terroristische organisatie wordt gebrandmerkt.

Ondertussen waarschuwde de Iraanse journalist Sima Sabet de westerse landen voor de gevolgen van dergelijke deals met de Iraanse regering.

“Geen enkel land zal op lange termijn vrede en veiligheid kennen wanneer het buitenlandse agenten toestaat vrij op zijn [grondgebied] te opereren! Compromissen sluiten met staatsterroristische activiteiten is zeker als spelen met een boemerang! Het zal vroeg of laat bij je terugkomen,” schreef ze op Twitter.

Iraniërs eisen militaire reactie op Taliban

Na botsingen aan de Iraans-Afghaanse grens op zondag, waarbij twee Iraanse grenswachten omkwamen, hebben sommigen in het land geëist dat de regering militair geweld gebruikt om verdere aanvallen van de Taliban te stoppen.

Sinds de terugkeer van de Taliban in Afghanistan zijn er verschillende schermutselingen geweest aan de Iraans-Afghaanse grens.

De Iraanse regering heeft het belang daarvan echter gebagatelliseerd.

Op 28 mei werden de voorpagina’s van de meeste Farsi-dagbladen bedekt met foto’s van de laatste schermutselingen tussen de strijdkrachten van de twee landen, en de krant Arman Emrouz drong er bij de regering op aan om de defensieve kracht van Iran aan de Taliban te tonen.

“De Islamitische Republiek Iran moet een stevige reactie hebben op de acties van de Taliban… het is nu noodzakelijk om de kracht van het Iraanse verdedigingssysteem aan de Taliban te tonen; het systeem waar Israël en het Westen bang voor zijn,” schreef het dagblad.

In een interview met het dagblad Etemad bekritiseerde Abdulmohamad Taheri, Irans voormalig cultureel attaché in Afghanistan, de regering van president Ebrahim Raisi voor haar beleid ten aanzien van de Taliban.

“We hebben geen strenge aanpak van hen getoond. Het enige wat we deden was hen enkele diensten verlenen en hun terugkeer naar onze grenzen verwelkomen omdat de VS ons buurland hebben verlaten”, aldus Etemad.

Conservatieve ayatollah vergelijkt hijab-wet met Berlijnse muur

Tijdens het vrijdaggebed van vorige week trok de vertegenwoordiger van de opperste leider in de provincie Alborz een vergelijking tussen het trotseren van de strenge hijabwet van het land en de val van de Berlijnse Muur in Duitsland, waarbij hij kritiek uitte op het ontwerp van een nieuw wetsontwerp dat naar het parlement is gestuurd om de wet te actualiseren.

“Gezien de plannen van de vijanden kan dit wetsontwerp de val van de Berlijnse muur niet voorkomen, maar voordat we het ontwerp in het parlement hebben bestudeerd, moeten we het niet beoordelen”, aldus Ayatollah Seyyed Mohammad Mehdi Hosseini Hamedani, het officiële Iraanse persagentschap IRNA.

De conservatieve geestelijke benadrukte dat het sturen van waarschuwingen en boetes vrouwen er niet van zou weerhouden de hijab-wet te trotseren.

“Vandaag liggen we onder de chemische aanval van de vijanden, en zij verspreiden zenuwgassen in onze samenleving door vrouwen aan te moedigen hun sluiers af te doen. Kunnen we deze ongebreideldheid het hoofd bieden met slechts een paar waarschuwingen en tekstberichten?” voegde hij eraan toe.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel zouden vrouwen die hun hijab in het openbaar verwijderen eerst een waarschuwings-sms ontvangen. Als ze een tweede keer op stadscamera’s worden betrapt, zouden ze een boete krijgen, en daarna zouden ze van sociale voorzieningen worden beroofd.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iran: Wetgevers nemen wetsvoorstel aan dat straffen voor vrouwen die kledingvoorschriften overtreden verzwaart

Het wetsvoorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de...

Mahsa Amini verjaardag: Irans woelige diaspora bereidt zich voor op wereldwijde protesten

Een jaar nadat de anti-regeringsbeweging de Iraanse straat heeft...

Iran zet in op brute nieuwe hijab-wet na een jaar van mislukte onderdrukking van vrouwen

Volgens de nieuwe wetgeving kunnen vrouwen 10 jaar de...

Iran: Hernieuwd hijab-verbod bedreigt start-upsector in het land

Een aantal start-ups in Iran heeft te maken gehad...

Iraans persoverzicht: Iran en Taliban verdiepen alliantie

Ondertussen bedreigen veiligheidstroepen de moeder van de gedode activist,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

3 × 2 =

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...