Nieuwste artikelen:

Israëlische functionarissen gaan Iran en Saoedi-Arabië bespreken met Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur: Rapport

Leestijd: 3 minuten

Het bezoek aan de VS komt terwijl de Israëlische legerleider waarschuwt dat het land zich voorbereidt op een “onvermijdelijke” confrontatie met Iran.

Hoge Israëlische functionarissen zullen volgende week naar Washington reizen omdat de regering Biden de samenwerking inzake de Iraanse nucleaire overeenkomst en de normalisatie met Saoedi-Arabië wil versterken.

Ron Dermer, de Israëlische minister voor strategische zaken, en nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi zullen naar verwachting een ontmoeting hebben met de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan en andere hoge functionarissen, meldde Axios donderdag, waarbij hij vier Israëlische en Amerikaanse functionarissen citeerde.

Het bezoek op hoog niveau komt op een moment dat de banden van Israël met Washington enigszins onder druk staan. De afhankelijkheid van premier Benjamin Netanyahu van extreem-rechtse wetgevers in zijn regering heeft Washington in een lastige positie gebracht.

Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan (shutterstock).
Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan (shutterstock).

De Amerikaanse president Joe Biden deed in maart een zeldzame publieke inval in de Israëlische binnenlandse politiek toen hij opriep tot een compromis over Netanyahu’s omstreden plannen om de Israëlische rechterlijke macht te herzien. De voorgestelde gerechtelijke wet leidde tot massale protesten in Israël en ontlokte berispingen van Amerikaanse Joden, waaronder wetgevers in Biden’s partij.

Ondanks de spanningen blijft Israël de naaste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. Het land ontvangt ongeveer 3,8 miljard dollar per jaar aan militaire hulp van Washington. Eerder deze maand meldde Axios dat de VS Israël hadden gevraagd om deel te nemen aan “ongekende” gezamenlijke militaire planning tegen Iran.

De spanningen met Iran hebben gesudderd te midden van mislukte pogingen om de nucleaire overeenkomst van 2015 nieuw leven in te blazen.

Israël lobbyde destijds tegen de overeenkomst, maar in een teken van zijn aanhoudende bezorgdheid over de inspanningen van Washington, vroegen Israëlische functionarissen zich naar verluidt af of nauwere militaire samenwerking met de VS hun handen zou kunnen binden van het eenzijdig treffen van Iran.

‘Confrontatie onvermijdelijk’

Dinsdag zei de stafchef van het Israëlische leger, generaal Herzi Halevi, dat de uraniumverrijking van Iran verder gevorderd is dan ooit tevoren en waarschuwde dat Israël zich voorbereidt “op een situatie waarin een confrontatie onvermijdelijk zal zijn”.

Tegen de achtergrond van oplopende spanningen zal Israël waarschijnlijk blij zijn met berichten dat de regering Biden van plan is nieuwe pogingen te ondernemen om Saoedi-Arabië over te halen de betrekkingen te normaliseren.

President Joe Biden maakte van nauwere banden tussen de twee Amerikaanse partners een belangrijk kenmerk van zijn bezoek aan Saoedi-Arabië in juli, toen hij een plan onthulde om twee eilanden in de Rode Zee over te dragen van Egypte naar Saoedi-Arabië. De overeenkomst vereiste de goedkeuring van Israël vanwege veiligheidsovereenkomsten uit het tijdperk van de Koude Oorlog en leidde ertoe dat Riyad ermee instemde zijn luchtruim open te stellen voor Israëlische vluchten.

Deze inspanningen zijn echter overschaduwd door de recente stap van Saoedi-Arabië om de banden met Iran, Israëls aartsrivaal, te herstellen. De overeenkomst, die door China tot stand is gekomen, liet Washington in de kou staan en deed in Israël de vrees ontstaan dat het in de regio geïsoleerd zou raken.

Op donderdag citeerde Newsweek een hoge Israëlische militaire commandant die zei dat “Iran overal is”, en dat de mogelijkheid van een oorlog “steeds groter wordt”.

“Er is meer kans op een grootschalige oorlog dan ooit tevoren, dat wil zeggen in de afgelopen 20 of 30 jaar,” zei Amir Avivi, een brigadegeneraal in het Israëlische leger.

Maar het is onduidelijk of Saoedi-Arabië zal instemmen met het aanknopen van betrekkingen met Israël. De stap zou president Joe Biden een belangrijke overwinning in het buitenlands beleid bezorgen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van 2024. De banden tussen de VS en Saoedi-Arabië zijn onder het presidentschap van Biden naar een historisch dieptepunt gezakt door meningsverschillen over het energiebeleid, de oorlog in Jemen en de mensenrechten.

In januari zei de minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië dat het koninkrijk de betrekkingen met Israël niet zou normaliseren totdat de Palestijnen een eigen staat krijgen.

In maart meldde de Wall Street Journal dat Riyad Washington vertelde dat het de banden met Israël zou normaliseren in ruil voor nieuwe veiligheidsgaranties en hulp bij zijn civiele nucleaire programma, stappen die waarschijnlijk op verzet in het congres zullen stuiten.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Israël kan elk scenario met Iran aan, zegt de defensiechef

Herzi Halevi zei dat Israël 'weet hoe om te...

Een top Amerikaanse senator ‘diep bezorgd’ over de gevolgen voor moslims van de burgerschapswet van India

De Amerikaanse senator Ben Cardin, voorzitter van de invloedrijke...

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

90 − 89 =

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...