Nieuwste artikelen:

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Saoedi-Arabië en Canada herstellen volledige diplomatieke banden

Leestijd: 3 minuten

Riyad en Ottawa komen overeen om nieuwe ambassadeurs te benoemen in de laatste Saoedische diplomatieke blitz.

Saoedi-Arabië en Canada zijn woensdag overeengekomen om volledige diplomatieke betrekkingen te herstellen, waarmee een einde komt aan een van de laatste politieke kloven waarmee Riyadh werd geconfronteerd over zijn staat van dienst op het gebied van de mensenrechten na een geschil in 2018 waarbij Riyad de ambassadeur van Ottawa uitzette en nieuwe handel bevroor.

Het besluit, aangekondigd door Canada en het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, kwam na gesprekken vorig jaar tussen kroonprins Mohammed bin Salman en de Canadese premier Justin Trudeau aan de zijlijn van de top van het Asia-Pacific Economic Cooperation Forum in Bangkok.

Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (shutterstock).
Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (shutterstock).

“Er is besloten om het niveau van de diplomatieke betrekkingen met Canada te herstellen naar de vorige staat,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië in een verklaring.

In 2018 zette de Saudische regering de ambassadeur van Canada uit en riep haar eigen gezant terug naar Ottawa, terwijl ze alle nieuwe handel bevroor na krachtige oproepen voor de vrijlating van activisten die in het koninkrijk gevangen zitten.

De ruzie begon toen de Canadese ambassade in Riyad een tweet in het Arabisch publiceerde waarin werd aangedrongen op de onmiddellijke vrijlating van vrouwenrechtenactivisten die door Saoedi-Arabië worden vastgehouden.

Hoewel de ruzie dateert van voor de moord op Midden-Oosten Eye en Washington Post journalist Jamal Khashoggi in hetzelfde jaar, onderstreepte het de beladen banden van Riyadh met het Westen en de omstreden aanpak van het buitenlands beleid van de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman.

Op woensdag zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly dat de twee landen “nieuwe ambassadeurs zullen benoemen”. In een verklaring van het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken werd Jean-Phillipe Linteau genoemd als de nieuwe gezant van Ottawa voor het koninkrijk.

Saoedi-Arabië maakte geen melding van zijn keuze als ambassadeur.

De verzoening was gebaseerd op “de wens van beide partijen om de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen te herstellen op basis van wederzijds respect en gemeenschappelijke belangen”, aldus het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De geopolitieke lotgevallen van Saudi-Arabië zijn omgeslagen sinds de moord op Khashoggi, die volgens de CIA in een gedeclassificeerd rapport door de kroonprins werd gesanctioneerd.

De 37-jarige heerser van het koninkrijk heeft toegezien op een scherp optreden tegen afwijkende meningen in eigen land, maar zet ook in op economische en sociale hervormingen om westerse investeringen en bezoekers aan te trekken in een poging om de economie van Saudi-Arabië te diversifiëren.

Een Saoedische spil?

Op het internationale toneel wordt Mohammed Bin Salman het hof gemaakt door leiders die ooit beloofden hem tot paria te maken. De Amerikaanse president Joe Biden bezocht het koninkrijk in juli. De kroonprins volgde een paar weken later met een diplomatieke blitz door Europa.

Het politieke fortuin en de staatskas van Saoedi-Arabië hebben een impuls gekregen door de stijging van de olieprijzen en de hernieuwde westerse bezorgdheid over de energiezekerheid na de Russische invasie in Oekraïne.

Saudi-Arabië is ’s werelds grootste exporteur van ruwe olie. Canada, een energiemogendheid op zich, exporteerde in 2021 voor 2,2 miljard dollar aan goederen naar het koninkrijk en importeerde voor 2,4 miljard dollar, volgens officiële cijfers van de Canadese regering.

De Canadese invoer bestond bijna volledig uit olie en petrochemische producten, aldus de regering.

Canada is het laatste land waarmee Saoedi-Arabië de banden heeft aangehaald nu het koninkrijk overgaat van een gespierd buitenlands beleid naar een bemiddelende rol na mislukte interventies in conflicten zoals in Jemen.

In maart stemde Saudi-Arabië ermee in de banden met Iran te herstellen in een door China bemiddelde overeenkomst. Sindsdien heeft het de bilaterale banden met Syrië hersteld en het streven naar vrede in Jemen opgevoerd, waar het er niet in is geslaagd de door Iran gesteunde Houthi-rebellen te verdrijven ondanks duizenden luchtaanvallen op het verarmde land.

De geloofsbrieven van Saudi-Arabië als bemiddelaar worden ook op de proef gesteld in Sudan, waar het onlangs met steun van de VS een humanitair staakt-het-vuren van zeven dagen tussen de strijdende partijen tot stand heeft gebracht.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Wit nationalisme inspireerde Canadese man om moslimfamilie te vermoorden, zegt aanklager

Het proces is de eerste keer dat een aanklacht...

Syrië: Canadese delegatie ontmoet Jack Letts en andere gevangenen in kampen

De moeder van Letts beschrijft een 'enorme opluchting' toen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 6 = 2

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.