Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Amerikaanse universiteit veroordeeld voor verwijderen pro-Palestijnse toespraak van YouTube

Leestijd: 6 minuten

Studenten en activisten zeggen dat de toespraak werd verwijderd vanwege de pro-Palestijnse inhoud, nadat sommigen de toespraak als antisemitisch bekritiseerden.

Op 12 mei heeft de City University of New York (CUNY) School of Law haar commencement ceremonie waar Fatima Mohammed sprak live gestreamd. De studente was gehuld in de beroemde Palestijnse keffiyeh. Maar enkele uren na de diploma-uitreiking was de video van de toespraak verdwenen van de YouTube-pagina van de school.

Studenten en activisten zeggen dat dit komt omdat de spreekster de aandacht vestigde op Palestina. Mohammed was door haar klasgenoten gekozen om de toespraak te houden.

Fatima Mohammed spreekt tijdens haar afstudeerceremonie op 12 mei 2023 (Foto verstrekt door Mohammed)
Fatima Mohammed spreekt tijdens haar afstudeerceremonie op 12 mei 2023 (Foto verstrekt door Mohammed).

Ze sprak over hoe zij en andere studenten zich bij CUNY Law aansloten om de juridische vaardigheden te verwerven die nodig zijn om systemen van onderdrukking te confronteren en rechtsbeginselen consequent toe te passen.

“Israël blijft lukraak kogels en bommen regenen op gelovigen, vermoordt ouderen en jongeren, valt zelfs begrafenissen en kerkhoven aan terwijl het lynchpartijen aanmoedigt om Palestijnse huizen en bedrijven aan te vallen, terwijl het zijn kinderen opsluit, terwijl het zijn project van kolonisatie voortzet, Palestijnen uit hun huizen verdrijft, de voortdurende Nakba draagt… ons zwijgen is niet langer aanvaardbaar,” zei Mohammed tijdens haar toespraak.

“Palestina kan niet langer de uitzondering zijn op ons streven naar rechtvaardigheid.”

Later bekritiseerden velen de toespraak en zeiden dat ze antisemitisch was. Maar de CUNY School of Law Jewish Law Students Association schreef een brief ter ondersteuning van Fatima en zei: “Het is onoprecht om deze feitelijke beschrijvingen als antisemitisch te karakteriseren wanneer ze de omstandigheden van het Palestijnse leven beschrijven.”

“Als CUNY Law wil laten zien dat het om zijn Joodse studenten geeft, kan het dat doen door te laten zien dat het om Fatima geeft.”

Live-streams van aankondigingen van 2014 tot 2021 zijn allemaal beschikbaar op de YouTube-pagina van de school. De spreker van de 2022 commencement was Nerdeen Kiswani, een Palestijnse activiste en de oprichter van Within Our Lifetime Palestine. Maar net als Mohammad riep Kiswani in zijn toespraak ook Israëls mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen aan.

“Elk platform is voor ons een kans om het bewustzijn te vergroten en een beweging voor Palestijnse bevrijding op te bouwen. Ik heb het gevoel dat ik deel uitmaak van de Palestijnse strijd, ook al ben ik in de VS. Dat ben ik nog steeds verschuldigd aan mijn volk. Net zoals onze mensen thuis elke dag hun leven geven voor de strijd,” vertelde Kiswani aan MEE.

“Vooral het leven in de buik van het beest in een stad als New York waar alles wat we zeggen en doen zo’n grote impact heeft hier.”

Kiswani zegt dat de video van haar afstuderen in 2022 tot 12 mei 2023 op de pagina bleef staan. CUNY-studenten en activisten eisen nu dat de volledige video’s van de afstudeerceremonies van 2022 en 2023 worden vrijgegeven.

Middle East Eye bereikte de CUNY School of Law, die zei dat de aankondigingen van 2020 tot 2023 niet beschikbaar waren op de Youtube-pagina van de school.

Maar 2021 is wel beschikbaar. De aankondiging van 2020 was tijdens de pandemie, en hoewel er geen video van de aankondigingstoespraak op hun pagina staat, is er wel een die de afgestudeerden van 2020 viert.

“De videoproducties van de volledige 2020 & 2021, 2022, en 2023 Commencement Ceremonies zullen online beschikbaar worden gesteld zoals ze dat ook voor voorgaande jaren zijn geweest. In overeenstemming met de praktijk van de Law School in de afgelopen jaren, zullen de video’s de volledige programmering en opmerkingen van alle sprekers bevatten,” vertelde Elise Billing, de directeur van communicatie en marketing van de CUNY School of Law, aan MEE.

De New Yorkse afdeling van de Council on American-Islamic Relations (Cair) veroordeelde de verwijdering van Mohammed’s commencement speech. In een verklaring zei Cair-NY dat academische instellingen discussies over mensenrechten zouden moeten omarmen zonder angst voor censuur of represailles.

“Het monddood maken van stemmen die licht willen werpen op mensenrechtenschendingen ondermijnt de beginselen van academische vrijheid en respectvolle dialoog die universiteiten zouden moeten handhaven”, aldus Cair-NY.

“Het is essentieel dat verschillende perspectieven niet alleen worden verwelkomd maar ook aangemoedigd, zelfs als ze de heersende verhalen in twijfel trekken.”

Duidelijke ontkoppeling

Mohammed is een moslimvrouw uit Jemen. Haar overgrootouders zijn Joods. Ze vertelde MEE: “Het is diep antisemitisch om kritiek op het zionisme als antisemitisch te bestempelen.”

Voor haar was het belangrijk om de aandacht te vestigen op de misdaden van Israël – met name de moord op de Palestijnse journaliste Shereen Abu Akleh.

“De koelbloedige moord op Shereen Abu Akleh benadrukt juist de flagrante en verontrustende ontmenselijking van het Palestijnse volk door de Amerikaanse regering,” zei ze.

Ze legde uit dat het, een jaar na de moord op Akleh, van cruciaal belang is om mensen eraan te herinneren dat ondanks video’s en documentatie van haar moord, de Amerikaanse regering de moord nog steeds niet heeft veroordeeld.

“De wereld rouwt nog steeds om haar verlies, en zij verdient gerechtigheid, net als de honderden Palestijnen die door de bezetting zijn vermoord.”

Mohammed was niet verbaasd toen de video van haar toespraak op YouTube werd verwijderd. Ze zei dat de keuze om het te verwijderen de flagrante ontkoppeling van de schoolleiding met de faculteit en de studenten aantoont. Het studentencorps en de faculteit “steunen in grote meerderheid de Palestijnse bevrijding”, zei ze.

“De beslissing van de administratie om de video te verwijderen is een capitulatie voor externe zionistische druk en een klap in het gezicht van haar eigen leden die bijdragen aan het maken van CUNY Law tot de radicale en transformerende instelling die het vandaag de dag is,” zei Mohammed.

Vorig jaar nam de faculteit van de CUNY School of Law een resolutie aan die unaniem de Boycot, Sancties en Desinvestering(BDS) beweging onderschreef, een geweldloos initiatief dat de Israëlische bezetting en schendingen van Palestijnse mensenrechten wil aanvechten door middel van economische, culturele en academische boycots, vergelijkbaar met de succesvolle boycotcampagnes van apartheid Zuid-Afrika.

Slechts enkele weken later trok Inna Vernikov, lid van de gemeenteraad van New York, 50.000 dollar subsidie in voor een programma dat gratis juridische diensten verleende aan de gemeenschap, nadat faculteitsleden de boycotresolutie hadden goedgekeurd. Ze beweerde dat ze aan antisemitisme deden.

Vasthouden aan haar toespraak

Lena Ghrama is momenteel een eerstejaars student aan de CUNY School of Law. Ze leerde Mohammed kennen toen ze nog studeerde. Ze was als gast aanwezig bij de ceremonie in 2023 en vindt dat de studenten geen betere spreker hadden kunnen kiezen.

“Het is gewoon echt ironisch dat de school selectief is met hun politiek,” vertelde ze aan MEE. “Bevrijding voor Palestijnen is een uitzondering op de rechtvaardigheid die de school voorstaat.”

Ze sluit zich aan bij de oproep van honderden andere CUNY-studenten, -docenten en -activisten die eisen dat de video’s op de pagina worden gezet, net als alle andere begrafenisvideo’s. Voor Mohammed gaat het verder dan dat.

“We moeten allemaal collectief opstaan en de pesterijen, het op een zwarte lijst zetten en het doxen, gefaciliteerd door zionistische groepen zoals Canary Mission en CUNY Safe (Students and Faculty for Equality at CUNY) tegen mensen, in het bijzonder studenten, die strijden voor Palestijnse bevrijding in academische ruimtes en elders, aan de kaak stellen,” zei Mohammed.

“Dit ongestraft laten is een belediging voor onze collectieve principes van vrijheid en moraliteit. Als openbare instelling schendt de keuze om de video’s te verwijderen onze vrijheid van meningsuiting.”

Als Mohammed de keuze had om terug in de tijd te gaan en haar toespraak anders te doen, zou ze niets veranderen. Zelfs niet na het weten van alle reacties die ze zou krijgen.

“Er komt een tijd dat wij, als wereld, zullen terugkijken op de strijd voor Palestijnse bevrijding op dezelfde manier als we terugkijken op de strijd voor de bevrijding van Zuid-Afrika en Algerije. We zullen allemaal wensen dat we meer hadden gedaan om ons bij die beweging aan te sluiten,” zei ze.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaans Congres oordeelt dat antizionisme antisemitisme is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen...

Amerikaanse stad treft schikking met moslimmannen over islamofoob-incident bij politie

Volgens de rechtszaak en camerabeelden is een politieagent uit...

Amerikaanse moslimrechtengroep klaagt FBI aan over ‘geheime’ no-fly lijst

De Council on American-Islamic Relations zegt dat de volglijst...

Boycotwet: Critici van Israël als antisemitisch bestempelen is een ‘gevaarlijke weg’, aldus parlementsleden

Campagnegroepen waarschuwen dat wetgeving desinvesteringen in wapenhandel en fossiele...

Elon Musk dreigt Anti-Defamation League aan te klagen

De eigenaar van X zegt dat ADL het sociale...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

20 − 15 =

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...