Nieuwste artikelen:

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van...

Arabisch persoverzicht: Tunesië roept journalisten op voor verhoor

Leestijd: 4 minuten

Ondertussen, bezorgdheid over record gevangenen in Marokko, VN gezant dringt aan op dubbel spoor voor Syrië resolutie, en Qatar’s FDI bereikt 30 miljard dollar.

Onderzoek naar Tunesische journalisten

Twee journalisten in Tunesië zijn door de veiligheidsdiensten opgeroepen voor een onderzoek naar aanleiding van een klacht die tegen hen was ingediend in verband met hun werk, zoals gemeld door de in Londen gevestigde krant Al-Araby Al-Jadeed.

Openbaar aanklagers in Tunesië hebben een onderzoek ingesteld naar de klacht tegen Elias al-Gharbi en Haitham al-Maki, beiden journalist bij Mosaique FM radio, aldus hun advocaat, Dalila Msadek.

De journalisten zijn opgeroepen voor verhoor in verband met hun politieke radioprogramma Midi Show, dat maandag werd uitgezonden. Het programma bevatte kritiek op de benoemingsprocedure bij de Tunesische politie.

Ook de journalisten Monia al-Arfawi en Mohamed Bouglab zullen naar verwachting volgende week worden ondervraagd na een klacht die tegen hen is ingediend door de minister van religieuze zaken, Ibrahim Al-Shaibi, zoals gemeld door Al-Araby Al-Jadeed.

Walid al-Hamraoui, journalist bij de Tunesische televisie, werd onlangs eveneens gedagvaard wegens de inhoud van zijn werk, dat “illegale overtredingen” zou bevatten.

Amin al-Dabaybi, journalist bij Mad Radio, werd deze week eveneens gedagvaard naar aanleiding van een klacht die de minister van religieuze zaken tegen hem had ingediend.

De druk op Tunesische journalisten neemt toe, met Mohamed Yassin Jelassi, het hoofd van het Nationaal Syndicaat van Tunesische Journalisten, die verklaarde dat deze acties een “beleid van intimidatie vertegenwoordigen met als doel hun journalistieke verantwoordelijkheden te belemmeren en Tunesische burgers de toegang tot informatie te verhinderen”, aldus Al-Araby Al-Jadeed.

Tunesische journalisten protesteren tegen de repressie van journalisten op 5 mei 2022 (shutterstock).
Tunesische journalisten protesteren tegen de repressie van journalisten op 5 mei 2022 (shutterstock).

Marokko’s recordaantal gevangenen zorgwekkend

Marokko heeft een aanzienlijke stijging van zijn gevangenenpopulatie gezien, met een record van 97.204 in 2022, volgens een overheidsrapport gepubliceerd door de krant Al-Quds Al-Arabi .

De Algemene Delegatie voor Gevangenisbeheer en Reïntegratie bracht een officieel rapport uit, waarin het zijn diepe bezorgdheid uitsprak over de ongeveer 10 procent stijging van het aantal gevangenen in slechts één jaar tijd. Deze stijging heeft de autoriteiten ertoe aangezet de situatie grondig te onderzoeken.

Prognoses uit het rapport suggereren dat de gevangenenpopulatie in Marokko in 2026 100.000 zou kunnen bereiken, wat een potentiële stijging van 7 procent tussen 2022 en 2026 betekent. Het geeft aan dat het aantal voorarrestgevangenen de 40.000 zou kunnen overschrijden.

Volgens het rapport werden in 2022 meer dan 116.000 nieuwe gevangenen in Marokkaanse gevangenissen opgenomen. Mannen waren goed voor 96 procent van de nieuwe opnames, vrouwen 4 procent en minderjarigen 3 procent. Gevangenen ouder dan 60 jaar maakten 2 procent van de populatie uit.

Het detentiecijfer in het land bedroeg 251 gevangenen per 100.000 inwoners.

De meerderheid van de veroordeelde gevangenen kreeg korte straffen van twee jaar of minder, bijna 50 procent van alle veroordeelden. Minder dan 1 procent van het totale aantal veroordeelden was levenslang of ter dood veroordeeld.

VN-gezant: Syrië heeft dubbel spoor nodig voor vrede

De VN-gezant voor Syrië, Geir Pedersen, heeft gezegd dat Damascus zich op een cruciaal keerpunt bevindt en deze kans moet aangrijpen om vooruitgang te boeken in de richting van een resolutie, zo blijkt uit een exclusief interview met de Saoedische krant Al-Sharq Al-Awsat.

De timing van het interview valt samen met het bezoek van de Syrische president Bashar al-Assad aan de Saudische stad Jeddah om de door Saudi-Arabië georganiseerde top van de Arabische Liga bij te wonen. Dit is Assads eerste bezoek aan Saudi-Arabië in 13 jaar en zijn eerste deelname aan een Arabische topconferentie in meer dan tien jaar, sinds de gebeurtenissen van begin 2021 die leidden tot een burgeroorlog in Syrië.

Pedersen benadrukte dat alle landen een “stapsgewijze” aanpak “steunen”, waarbij alle partijen “parallelle, wederzijdse en verifieerbare” acties ondernemen met betrekking tot verschillende kwesties, zoals gevangenen, de repatriëring van vluchtelingen en sancties.

De VN-gezant prees het “Arabische initiatief” ten aanzien van Damascus en benadrukte dat het van belang is dit initiatief af te stemmen op het “Moskou-spoor”, dat Rusland, Iran, Turkije en Syrië omvat, en ook de perspectieven van de Verenigde Staten en Europa in aanmerking te nemen. Die samenwerking is van vitaal belang om het zoeken naar een politieke oplossing voor de Syrische crisis te bevorderen, zei hij.

DBI Qatar bereikt 30 miljard dollar in 2022

Qatar heeft 30 miljard dollar aan buitenlandse directe investeringen (BDI) aangetrokken in 2022, aldus het Doha Investment Promotion Agency, zoals gemeld door de website The New Gulf.

In het kader van de BDI-regeling van Qatar werden in totaal 135 nieuwe projecten gelanceerd, waardoor in de loop van het jaar 13.972 nieuwe banen werden gecreëerd. De toename van de DBI-kapitaaluitgaven vertegenwoordigt een 25-voudige groei ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl het aantal gecreëerde banen verdubbelde, aldus het agentschap.

De nieuwe werkgelegenheid strekte zich uit over verschillende sectoren, waaronder olie en gas, softwareontwikkeling, informatietechnologie, zakelijke dienstverlening en de productie van originele uitrusting voor voertuigen.

Mohammed bin Hamad Al Thani, de minister van Handel en Industrie en voorzitter van het Qatar Investment Promotion Agency, prees deze prestaties als bewijs van de veerkracht van Qatar’s economie. Hij benadrukte de inzet van het land voor langetermijnstrategieën en decennialange voorzichtige investeringen.

“Het afgelopen jaar bood ons onschatbare mogelijkheden om het potentieel van Qatar als een unieke investeringsbestemming onder de aandacht te brengen en onze partnerschappen met belanghebbenden en relevante entiteiten wereldwijd te versterken,” zei hij.

Laatste nieuws

Zuid-Afrika roept het Internationaal Gerechtshof op om Israëls ‘genocidale’ offensief in Rafah te stoppen.

Zuid-Afrikaanse afgevaardigden waarschuwen dat Israëls aanval op Gaza een...

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van...

Homoseksuele en transseksuele Irakezen worden geteisterd door bedreigingen, geweld – en nu ook door de wet.

De kwetsbare LGBTQ+-gemeenschap in Irak wordt gegrepen door angst...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Marokko wordt ervan beschuldigd Israëlische wapens te gebruiken om burgers in Westelijke Sahara te doden.

Een onderzoek onthult hoe Rabat bijna 100 burgers in...

MAROKKAANSE KONING MOHAMMED VI LAAT AARDBEVINGSSLACHTOFFERS IN DE STEEK

In Al-Haouz, Marokko, heerst grote onvrede onder de slachtoffers...

Marokko zet bijna 12 miljard dollar opzij voor herstel aardbeving

Het door de aardbeving getroffen Atlasgebergte was een lichtpunt...

Marokko aardbeving: Historische en toeristische plaatsen zwaar beschadigd

Belangrijke erfgoedsites zijn getroffen door de aardbevingen, waaronder moskeeën...

Aardbeving Marokko: Traditionele dorpshuizen zwaarst getroffen door bouwvoorschriften

Inheemse gemeenschappen beschuldigen de autoriteiten van het opleggen van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 1 = 1

Koeweit heeft zijn parlement opgeschort. Beweegt het zich richting autocratie?

De opschorting van de nationale vergadering en artikelen van de grondwet door de emir zou het enige semi-democratische politieke systeem in de Golfregio kunnen...

Een legerofficier is afgetreden nadat hij werd ‘achtervolgd’ door de Amerikaanse steun voor de ‘etnische zuivering’ in Gaza.

Het vertrek van majoor Harrison Mann markeert de eerste publieke, hooggeplaatste ontslagname van een Amerikaanse militaire officier en een lid van de inlichtingengemeenschap. Een Amerikaanse...

Homoseksuele en transseksuele Irakezen worden geteisterd door bedreigingen, geweld – en nu ook door de wet.

De kwetsbare LGBTQ+-gemeenschap in Irak wordt gegrepen door angst nu Irak homoseksuele relaties strafbaar stelt. Karrar, een 23-jarige werkloze homoseksuele Irakees die in Babylon woont,...